Timp liber

De Ziua judeţului Timiş, hore şi Gala Festivalului “Lada cu Zestre”

Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, celebrează ziua județului Timiș oferind publicului trei zile de muzică și dansuri tradiționale și o gală a folclorului care va aduce pe scena Teatrului de Vară peste 300 de artiști!

În fiecare dintre serile de 26, 27 și 28 iulie 2022, de la ora 18:00, în Piața Operei, timişorenii se vor putea prinde într-o horă bănățeană alături de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul, coordonați de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu.

În 28 iulie, sărbătorim 103 ani de administrație românească în județul Timiș. Dr. Aurel Cosma, devenind, în 28 iulie 1919, primul prefect al județului Timiș – Torontal, care s-a alăturat Regatului României Mari.

“Vom aduce tradițiile autentice românești din tot județul Timiș, prin 13 localități reprezentative pentru patrimoniul timișean, câștigătoare ale Festivalului – Concurs Lada cu Zestre, ediția a XV-a, în Piața Operei unde, la ora 18:00, vom învârti hora bănățeană, așa cum făceau bunicii și străbunicii noștri. Apoi, vom străbate, cu sunet de torogoate, centrul Timișoarei până în Parcul Rozelor, unde, de la ora 19:00, vor avea loc spectacolul de gală al Festivalului – Concurs Lada cu Zestre și decernarea premiilor. Ediția a XV-a a Festivalului-Concurs Lada cu Zestre a adunat în calendarul său de evenimente peste 1000 de artiști din județul, admirați de mii de spectatori. Au fost peste 20 de ore de spectacol folcloric și s-au acordat 372 de premii și 248 de trofee. În competiție au intrat 39 de localități din județul Timiș, 22 de formații de cântece și dansuri, 63 de recitatori dialectali, 24 de expoziții și 132 de preparate gastronomice la cele două secțiuni ale festivalului: Laureați și Zestrea Timișului”, transmite Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Marele premiu al acestei ediții a ajuns la Ghiroda care a acumulat 141 de puncte la clasamentul final pe localități.

Pe scena din Parcul Rozelor, începând cu ora 19:00, vor urca 12 formații de cântece și dansuri din județul Timiș, din localitățile Sânnicolau Mare, Stanciova, Ghiroda, Junii Timișului, Comloșu Mare, Giarmata, Făget, Voiteg, Biled, Nițchidorf, Iecea Mare și Jimbolia. Spectacolul tradițiilor bănățene va fi întregit de programul prezentat de Ansamblul Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca, coregrafia Brândușa și Nicolae Stănescu. Prezintă Felicia Stoian. Vor susține un recital îndrăgiții interpreți de muzică populară Adrian Stanca și Ciprian Roman.

Accesul publicului la toate aceste evenimente este liber.

Evenimentul va fi transmis și on-line pe paginile de Facebook:

https://www.facebook.com/ansamblul.banatul

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

9 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

9 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

9 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

10 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

11 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

13 ore ago