Politica

Debandadă la vârful Ministerului Sănătăţii. Alba-neagra cu spitalele noi finanţate prin PNRR. Timişoara are trei proiecte pe lista de 49 din care vor fi alese 25 de spitale

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a declarat, luni, într-o conferință de presă, că nu se va construi niciun spital nou prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ci 25 de unităţi medicale existente vor fi finanţate pentru diverse îmbunătăţiri, construcţii, reamenajări. În urmă cu patru zile, ministrul Alexandru Rafila a anunţat că prin PNRR se vor face 25 de spitale noi, altele urmând să fie dotate cu echipamente. În această seară, Pistol revine şi îi dă dreptate lui Rafila, dând printre exemple şi Institutul de Oncologie din Timişoara

Bâlbe în serie la vârful Ministerului Sănătăţii! Vineri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila anunţa că, până în 2026, prin PNRR în România se vor construi 25 de spitale, unele dintre acestea fiind noi.

„Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective inscrise de către Ministerul Sănătății in anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană. Investiția totală se va ridica la peste 1.7 miliarde de euro”, a anunţat Rafila, prin intermediul unui comunicat de presă.

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol a afirmat că pe lista celor 25 de obiective nu există construirea unui spital nou.

Întrebată câte dintre aceste spitale sunt noi, Adriana Pistol a răspuns: „Niciunul. 25 de spitale sunt selectate dintr-o listă de 49 pe baza acelor criterii care au fost elaborate pentru a primi bani să-şi îmbunătăţească stadiul în care ei lucrează acum. Spitale noi nu sunt decât acele spitale regionale. Nu au legătură acelea cu acestea 25”.

Ulterior conferinţei de presă, Pistol a avut o întâlnire cu Rafila, iar în această după-a amiază, ministerul a emis un nou comunicat de presă în care reapar spitalele noi, Acesta este exemplificat şi cu un obiectiv din Timişoara.

„Pentru corecta informare a opiniei publice, în urma consultării cu Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Secretarul de Stat, doamna Adriana Pistol face următoarele precizări:

Lista de 49 de obiective de investiții înscrise de către Ministerul Sănătății în mandatul precedentului Guvern și aprobată de Comisia Europeană cuprinde 3 categorii:

  1. Spitale nou înființate (construcții noi). Exemple: Institutul Regional de Oncologie Timișoara, Spitalul Regional de Urgență Brașov;
  2. Spitale deja existente (construcții noi care preiau integral activitățile medicale ale unor spitale). Exemple: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu;
  3. Reabilitări, extinderi sau înființări de secții/pavilioane care fac parte din spitale deja existente. Exemple: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființarea compartimentului de cardiologie intervențională, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București – construirea unui centru de psihiatrie pediatrică.

Din această listă de 49 de obiective de investiții, în urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții. Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții”, se arată în comunicatul de presă.

De menţionat că pe lista iniţială de 49 de spitale, din care vor fi alese 25 de proiecte, figurează trei obiective din Timişoara. Este vorba de:

  • Spitalul Municipal de Urgență Timișoara – construirea și dotarea unei noi maternități în Balta Verde – aproximativ 150 de milioane de euro
  • Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, Timișoara – dotarea noului spital cu echipamente medicale – aproximativ 12 milioane de euro
  • Institutul Regional de Oncologie Timișoara – spital nou.

Primele două proiecte aparţin Primăriei Timişoara, iar al treilea este al DSP Timiş.

Astăzi, primarul Dominic Fritz a făcut apel la membrii Guvernului şi parlamentarii din Timiş să facă lobby pentru ca materniatea de la Balta Verde să fie inclusă pe lista cu 25 de obiective.

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Simonis și Fritz s-au pus de acord. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

33 de minute ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

O oră ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

3 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

5 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

5 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

5 ore ago