Ultima ora

Noua dispută politică a Timișoarei se mută pe cimitire. Licitația pentru administrator, pentru maxim doi ani, ulterior înapoi la primărie

Cimitirele din Timișoara se scot la licitație, dar numai până ce Primăria va înființa o nouă societate care ar urma să preia administrarea, după cum își dorește primarul Dominic Fritz. ”Partea” liberală a Consiliului Local a considerat ideea ca fiind una proastă, a cerut ca administrarea să se facă în regim privat, dar nu a obținut decât o prelungire a duratei de acordare a contractului care va fi licitat, de la un an, la doi.

În urmă cu doar câteva zile, Dominic Fritz anunța presa despre marea decizie de a scoate la licitație administrarea cimitirelor din oraș. Ce a uitat el să precizeze a fost că, de fapt, licitarea și acordarea administrării cimitirelor către o entitate privată ar urma să dureze până primăria va înființa o nouă societate comercială, aflată în proprietatea orașului, și care să se ocupe de locurile de veci. Doar că informația a fost ”transpirată” de viceprimarul liberal Cosmin Tabără, care a făcut publică informația referitoare la societatea cea nouă!

În plenul de marți, consilierii locali s-au lăsat până la urmă convinși și au acceptat această struțo-cămilă, cu firmă privată urmată de una de stat, dar numai după ce contractul scos la licitație a fost prelungit de la un an la doi. Ce va fi după aceasta…nu știm, la fel cum și situația din CLT sau conducerea primăriei s-ar putea modifica în funcție de cum decide electoratul să acorde mandate de consilieri locali, atunci fiind programate noi alegeri.

Soluția ”privată” nu prea a fost pe placul primarului, el insistând cu ceea ce s-a întâmplat cu vechiul administrator, care nu a fost considerat serios. Poate, poate o fi bun și privatul, dar vedem…

”Eu vă propun o perioada de doi ani, dar cu o clauză clară de reziliere. Nimeni nu poate fi mulțumit de situația actuală. Unul din motive este că am externalizat administrarea acestor cimitire. Vă propun ca pe doi ani în să facem o externalizare, care în acești 2 ani să se pregătească municipiul cu o societate care să gestioneze. Există un singur oraș care cred că a înstrăinat cimitirele. Orașele cu faimă liberală ca Oradea sau Cluj, bineînțeles că au internalizat aceste servicii. Nu putem peste noapte să găsim o soluție. Nu putem acum prin magie să scoatem din pălărie o altă soluție, tocmai de aceea vă propun aceasta tranziție de 2 ani. Poate, dacă în acești doi ani lucrurile vor merge mai bine, fără plângeri la DNA, fără reclamații de la cetățeni, poate că vom mai vedea. Dar eu cred că trebuie să ne pregătim, pentru că așa nu se mai poate”, a spus Fritz.

De cealaltă parte, apărătorul administratorului privat, Cosmin Tabără, a dat ca exemplu Cimitirul Săracilor, unde bălăriile au pus stăpânire pe zona care trebuia să o îngrijească primăria. Până de curând, problema cimitirelor era în subordinea lui Tabără, dar acesta a fost tras pe linie moartă după ce nu a fost cuminte și nu a votat cu puterea, ci așa cum au făcut liberalii.

”Noi am reziliat contractul pentru că firma nu și-a făcut treaba și am făcut o atribuire directă pe 6 luni. Cred că acum este nevoie să ieșim cu o licitație, pentru că nu mai avem timpul necesar . A fost o discuție să preia Horticultura cimitirele, dar ei mai au multe de făcut pentru întreținerea parcurilor. N-aș vrea ca cimitirele să aibă soarta Cimitirului Săracilor” a declarat Tabără, în plen.

Disputele consilierilor pe tema cimitirelor a continuat, dar cel mai ”colorat” în opinii a fost, ca de obicei, liberalul Simion Moșiu, care a spus că groparii din cimitire seamănă cu personajele filmului ”Pirații din Caraibe”.

Certându-se pe tema administratorului, consilierii locali nu au în vedere care e, de fapt, marea problemă în domeniu, anume că actualele cimitire sunt ocupate în proporție de 99%, a anunțat consilierul Ștefan Sandu, care a cerut demararea procedurilor pentru un nou cimitir.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

16 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

17 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

17 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

18 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

19 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

20 de ore ago