Politica

Războiul spitalelor din Timişoara finanţate prin PNRR. Un consilier local USR vrea să scrie Comisiei Europene, acuzând politizarea finanţării

Consilierul local USR Răzvan Negrişanu acuză politizarea modului în care, din trei obiective spitaliceşti din Timişoara, Ministerul Sănătăţii a alaes să pună pe lista de finanţare prin PNRR singurul proiect care nu aparţine primăriei. Arhitect ca formaţie, Negrişanu are mari îndoieli că Institutul Oncologic va fi terminat la temenul limită, anul 2026. El anunţă că va scrie şefei PNRR din cadrul Comisiei Europene pentru a sesiza politizarea proiectului.

Institutul Oncologic Timişoara, proiect aparţinând DSP Timiş, va fi singurul obiectiv spitalicesc din Timişoara care va fi primi bani prin PNRR. Alte două proiecte, aparţinând Primăriei Timişoara şi aflate pe lista iniţială de 49 de obiective, nu vor mai ajunge pe lista finală de 25 de proiecte care vor primi finanţare. Consilierul local USR Răzvan Negrişanu afirmă că această selecţie s-a făcut strict pe criterii politice.

 “Noua maternitate Odobescu a fost exclusă din lista de 25 de obiective spitalicești prioritare din PNRR, spun jurnaliștii. La fel și dotarea corpului nou de la spitalul Țurcanu, aproape terminat. Singura explicație: proiectele au fost depuse de Dominic Fritz.  Regretabil, Guvernul PSD-PNL a început selecția proiectelor pentru PNRR, pe criterii politice și împotriva regulilor stabilite de Uniunea Europeană, cu Timișoara”, arată Negrişanu.

Poate o premieră, USR-istul recunoaşte că proiectul aparţine fostei administraţii, menţionând că acesta s-ar încadra în termen, urmând să fie finalizat în 2026.

“Maternitatea Odobescu era singurul proiect de infrastructură de sănătate în fază matură, adică cu toate etapele birocratice finalizate în administrația trecută. Planul este să construim pe strada Macilor, în spatele Liceului UCECOM de pe Calea Bogdăneștilor, o unitate sanitară cu 236 de paturi, modernă, cu toate dotările necesare. Ar fi fost gata dotată in 2026 când se va încheia PNRR. Ce nu se termină în 2026 nu se mai plătește, asta e regula!”, a continuat USR-istul.

El are mari îndoieli că Institutul Oncologic va fi realizat până în 2026, riscându-se astfel pierderea banilor. Mai mult, fiind arhitect de meserie, are întrebări privind expertiza tehnică a clădirii părăsite din Torontalului, pe osatura căreia va fi construit Institutul Oncologic.

“În locul celor două proiecte ale Primăriei, PSD și PNL au ales un altul, foarte necesar, respectiv transformarea ruinei de pe Torontalului într-un Institut Oncologic pentru zona de vest. Ni s-a spus că DSP Timiș realizează o expertiză tehnică a structurii, dar nu știm încă nimic despre rezultatele ei. Aceasta trebuie inclusă obligatoriu în proiectul trimis la Bruxelles. Este greu de crezut că Ministerul Sănătății va avea argumente puternice în fața Comisiei Europene pentru a convinge că va face în patru ani ce n-a făcut în 30. Acest proiect are puține șanse sa fie finalizat până în 2026. În caz de eșec, pierdem banii din PNRR pentru infrastructura de sănătate a Timișoarei. Totul dintr-un calcul politic meschin”, a rată Negrişanu.

Prin urmare, Negrişanu a anunţat că îi va scrie şefei Direcţiei PNRR din Comisia Europene, pentru a-i spune despre politizarea proiectului.

“Dacă apelul lui Dominic Fritz pentru includerea maternității pe lista obiectivelor prioritare va fi ignorat în continuare de PSD și PNL, îmi propun, în calitate de consilier local, să-i scriu o scrisoare deschisă doamnei Céline Gauer, șefa Direcției PNRR din cadrul Comisiei Europene, să-i afle că, în România, PNRR este politizat.  Vă țin la curent, poate o scriem împreună”, a încheiat Negrişanu.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Echipa Festivalului Rod a ajuns din nou la Penitenciarul de pe Popa Șapcă/Foto

Echipa Festivalului Rod s-a întors după gratii la începutul toamnei, cu proiecția filmului „Crulic. Drumul…

9 ore ago

ANUNȚ LANSARE PROCEDURĂ COMPETITIVĂ ACHIZIȚIE LUCRĂRI

CATALIN SI CATALAINA SRL, în calitate de solicitant, cu sediul în sat Cerneteaz, comuna Giarmata,…

9 ore ago

ADR Vest a semnat două noi contracte de finanțare. Trei milioane de lei vor susține sistemul universitar din Timișoara și Reșița

Cu ajutorul fondurilor europene, peste 3.000 de studenți din Timișoara și Reșița vor beneficia de…

12 ore ago

Noul președinte al Consiliului Judeţean nu vede posibilă apariția de baroni locali în Timiș

Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, spune că nu se va transforma, în…

12 ore ago

Societatea Colterm a anunțat că a pornit deja și cel de-al doilea cazan de abur de la CET Sud

Compania de termoficare anunță că a pornit și al doilea cazan de abur de la…

12 ore ago

Șapte spații din cartierele istorice sunt scoase la licitație de Primăria Timișoara, în vederea închirierii

Un număr de șapte spații comerciale aflate în cartierele istorice Cetate și Fabric, sunt scoase…

13 ore ago