Societatea timișoreană care se ocupă cu managementul deșeurilor din Timișoara și din majoritatea comunelor din Timiș, Retim Ecologic Service SA, se pregătește de implementarea unui nou proiect care va ajuta la o mai bună colectare a acestor deșeuri. Este vorba despre proiectul, deocamdată pilot, Plătește Pentru Cât Arunci – PPCA (Pay As You Throw – PAYT). Acesta vine la pachet cu introducerea pubelelor de patru culori, în funcție de tipul deșeului, pe lângă cele deja utilizate, cele negre și cele galbene, se introduc cele maro și cele albastre.
Cea mai nouă evoluție a unui management performant al deșeurilor ridicate de Retim de la populație presupune introducerea pubelelor maro, cu ajutorul cărora se vor colecta deșeurile biodegradabile, a celor rezultate ”în bucătărie”, care în prezent sunt parte a pubelei negre, cu deșeuri menajere, respectiv a bidonului albastru, care va duce la o separare mai bună a celor reciclabile, din pubela galbenă, în cel albastru urmând să fie introdus deșeurile din carton, restul rămânând în cea galbenă.
Odată cu această etapă se va trece și la colectarea pe volum a gunoiului, fiecare client va plăti exact cât va consuma, a spus Dan Pascu, Director General Marketing Economic. Deocamdată sistemul se aplică experimental la cartierele cu case, unde fiecare contractant își face propriul management al deșeurilor, deci este mai ușor de discutat și „educat”. În această etapă, societatea de salubritate analizează modul în care reacționează clienții la noile modalități de selectare a deșeurilor. De asemenea, fiecare va avea un pachet mixt, pe greutate, propus de Retim, în cadrul căruia clientului i se propune o anumită dimensiune de pubelă/sac, care poate prelua o anumită cantitate maximă de gunoi, în funcție de numărul de persoane și de cantitatea de deșeuri produse de familie. În funcție de dimensiunea acestor recipiente se va face și plata, am mai aflat de la Dan Pascu. Dacă se observă că dimensiunea recipientului este prea mică se va putea realiza o redimensionare a acestuia, în funcție de necesitatea utilizatorului.
Ceea ce este interesant, arată specialiștii Retim, dacă se realizează o analiză a gunoiului produs de timișoreni, respectiv o selectare a acestuia pe cele patru culori se poate observa că reciclabilele sunt mult mai mult de jumătate din totalul gunoiului produs, prin selectarea deșeurilor biodegradabile, de ”bucătărie”, gunoiul ”clasic” din pubela neagră clasică devine aproape nesemnificativ. Totodată, printr-o compactare corespunzătoare a gunoiului se obține și o reducere semnificativă a volumului total al deșeurilor colectate, ceea ce va reduce, de asemenea, volumul total colectat, deci și prețul plătit de consumator.
”În Timiș sunt peste 200.000 de tone, iar dintre acestea 100.000 de tone vor trebui să fie reciclate. Hârtie-carton, plastic, metal rezolvă maxim o treime din cantitatea de 100.000. Restul trebuie să fie deșeuri bidegradabile, care sunt cele mai multe ca volum. Trebuie să știm un lucru simplu: acestea sunt deșeurile alimentare și le punem în pubela maro!”, a declarat Dan Pascu, director general Marketing Economic Retim.
Deocamdată, Retim a derulat o campanie de analizare a comportamentului clienților, a modului în care aceștia au răspuns celor impuse de societatea de salubritate. Proiectul a durat două luni și a cuprins un total de 500 de clienți care locuiesc la case, din Timișoara, Lugoj, Parța, respectiv Giroc. Fiecare gospodărie a fost dotată cu pubele individualizate, în care fiecare a primit recipiente dotate cu dispozitive de tip RFID, asemănătoare „plăcuțelor” din plastic pe care le găsim pe unele produse din magazie și care sunt descoperite la ieșirea din magazin, dacă sunt ”subtilizate” fără a fi plătite. Nu e cazul la aceste pubele, ci dispozitivele RFID vor folosi la recunoașterea de către operator a pubelelor individuale.
Poate surprinzător, reacția clienților cuprinși în proiect a fost una extrem de pozitivă! Clienții care nu au fost incluși în studiu, dar locuiau lângă cei care au fost, au solicitat, la rândul lor, să fie incluși.
”Oamenii au răspuns, în general, extrem de bine. Sunt interesați de sistem și își doresc să fie implementat. Surprinzător, cetățenii care nu au fost incluși în proiect, dar care au văzut sistemul, au cerut chiar ei să fie beneficiari! Să fie ca în Germania, spuneau ei”, am aflat de la Pascu.
Implementarea cu succes a proiectului depinde foarte mult și de acordul cetățenilor de a se conforma cerințelor de selectare pe fracții individuale, în funcție de tipul gunoiului, a acestuia, încă de la începerea producerii acestuia. Dacă se „contaminează” un tip de deșeu cu alt tip, valorificarea acestuia este compromisă.
De asemenea, plata pentru serviciul de ridicare al deșeurilor va fi în așa fel gândită încât deșeurile clasice să fie în cantitate cât mai mică, să se meargă pe reciclabile, care vor fi mai ieftine, ceea ce va și stimula comportamentul oamenilor. De asemenea, cu cât cantitatea colectată va fi mai mică și suma plătită va fi mai mică, ceea ce va face cetățeanul să fie unul responsabil.
După ce se va implementa la case noul sistem, acesta va fi extins și la blocuri, unde va fi marea ”bătălie” cu mentalitatea locuitorilor. Aici va trebui ca fiecare să colecteze individualizat, încă din apartament, separat deșeurile în funcție de tipul acestora.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…