Social

La Sânandrei a fost deschis un Punct Gastronomic Local/FOTO

Activitățile de informare organizate în ultimii doi ani în colaborare de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș cu primari din județ, cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș a fost deschis un nou Punct Gastronomic Local în localitatea Sânandrei, la mică distanță de Timișoara.

Începând din 23 august puteți să vă bucurați de un prânz sau o cină pregătite cu produse locale, pe strada Gloriei nr. 21 din Sânandrei. Aici a fost deschis un Punct Gastronomic Local (PGL) unde grupuri de maxim 12 persoane vor putea servi, pentru început, în zilele de marți și joi, prânzul sau cina, pregătite cu produse din gospodăria gazdelor. Realizat în jurul sere de legume, al mierii, dar si a legumelor crescute în câmp, punctul gastronomic local va oferi oaspeților posibilitatea de a gusta preparate precum zacuscă sau ulei de dovleac pe pâine cu maia coaptă în cuptorul cu lemne, supă de roșii sau dovleac copt, plăcintă cu prune sau magiun presărat cu miere și nuci.

Un concept turistic foarte actual, punctele gastronomice locale promovează tradițiile gastronomice rurale într-un mod organizat și sigur și sunt bucătării particulare din spațiul unor ferme sau exploatații familiale, care servesc unui număr de maxim 12 turiști rețete specifice zonei.

Astfel, în prezent, în județul Timiș funcționează două puncte gastronomice locale, în localitățile Sânandrei și VV Delamarina, un al treilea – în comuna Margina – fiind în etapa de înființare.

În România sunt deschise în prezent peste 110 PGL, cele mai multe aflându-se în județele Tulcea, Brașov și în Maramureș.

Cu scopul de a facilita deschiderea unor astfel de locații benefice pentru dezvoltarea fermierilor, a micilor producători, dar și a destinațiilor în care aceștia lucrează, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș a organizat în ultimii doi ani, cu sprijinul primăriilor din județ, mai multe întâlniri între specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș – instituție responsabilă pentru certificarea PGL – și locuitori din comunele Tomești, Fârdea, Jimbolia și Otelec și împrejurimile lor.

Primele mese vor fi servite de gazde începând cu 23 august, doar pe baza unei programări la telefon 0726 607 450, sau e-mail: florincozma@yahoo.com.

Legislația privind Punctele Gastronomice Locale a fost inițiată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în anul 2016.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Riscurile geopolitice analizate într-un seminar științific la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad

Institutul de Studii Geopolitice al Universității “Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit vineri, 5 decembrie,…

6 ore ago

Au lovit și au fugit! Acum, trei tâlhari tineri își așteaptă pedeapsa

Și-au riscat viitorul pentru ceva produse dintr-un magazin. Pentru asta au dat și cu pumnul,…

9 ore ago

Un vârstnic a sfârșit vineri între liniile de tramvai

Vineri, 5 decembrie, aproape de ora 11, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul…

11 ore ago

Cadou pentru Sorin Grindeanu. Moţiune de cenzură a “suveraniştilor” împotriva “progresiştilor”

Moţiunea de cenzură „România nu este de vânzare – fără progresişti la guvernare”, prin care…

12 ore ago

Moment istoric: UPT a cumpărat Casa Muhle pe care o va transforma într-o clădire importantă pentru oraș

Universitatea Politehnica Timișoara a cumpărat Casa Mühle, o clădire de o importantă valoare emoțională și…

12 ore ago

Sâmbătă puteţi descoperi “Timișoara interbelică” într-un nou tur ghidat

Sâmbătă, de la ora 14.00, va avea loc un nou tur din seria “Descoperă-ți orașul!”,…

12 ore ago