Potrivit proiectului noii legi a educaţiei, bugetele ministerului de resort destinate universităților vor creşte cu 40%, afirmă deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, totodată rector al Universităţii de Vest. Aceasta înseamnă o creştere de peste două miliarde de lei, începând chiar cu anul viitor, mai spune parlamentarul, care este şi președinte al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.
Contestat de multă lume din sistem, proiectul noii legi a educaţiei are un apărător în persoana deputatului PNL de Timiş Marilen Pirtea, totodată rector al UVT.
„Reforma învățământului superior se va sprijini în mod esențial, în viziunea noii legi a învățământului universitar, pe o finanțare superioară a dezvoltării universităților. Cum orice strategie de dezvoltare nu se poate aplica fără finanțare corespunzătoare, pentru reforma universitară s-a prevăzut, în proiectul noii legi a educației, o majorare de peste 40 de procente a bugetelor Ministerului Educației destinate universităților”, arată Pirtea, care deţine şi poziţia de președinte al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.
El afirmă că creșterea de buget va fi de peste două miliarde de lei, chiar din 2023, în condițiile promulgării noii legi în timp util.
„De pildă, noua lege prevede ca universitățile să beneficieze de o creștere a finanțării la un nivel de minim 300 de lei pe student bugetat, echivalând cu o creștere de 50% față de actualele baze de calcul în finanțarea oferită de minister, în funcție de capacitatea managerială și de performanțele universitare, așezate pe o grilă transparentă de evaluare unitară la nivelul întregii țări. Este prevăzută, de asemenea, opțiunea ca universitățile să își afirme o mai mare autonomie, din perspectivă financiară, prin care comunitățile academice își vor realiza planurile strategice de participare la proiecte internaționale, atragerea de studenți internaționali, dezvoltarea de centre de cercetare pilot sau completarea infrastructurii de campus universitar”, subliniază deputatul.
El mai spune că, în această perioadă, se mai înregistrează propuneri și observații pentru completarea noului proiect de lege, deschis dezbaterii publice de către Ministerul Educației.
„În calitate de președinte al Comisiei de Educație și Cercetare din PNL, îi invit pe toți cei interesați, cadre profesorale, elevi și studenți, cercetători, să ne transmită obsevațiile lor, legate de pachetul legislativ pentru învățământul preuniversitar, cât și de cel legat de învățământul superior. Ne bazăm pe observațiile tuturor celor interesați, iar pentru o comunicare eficientă în acest proces de consultare, PNL a lansat o platformă online, pentru comunicare interactivă, care se poate accesa la adresa Legile-educatiei.pnl.ro, un spațiu de dialog despre viitorul educației”, a conchis Pirtea.
Dominic Fritz acuză guvernul că face în așa fel încât Spitalul CFR să ajungă, cu…
Stabilirea unui al doilea viceprimar al Timișoarei în noua legislatură, alături de confirmatul Ruben Lațcău,…
În etapa a 13-a din Liga 2, CSC Dumbrăviţa va evolua în deplasare, contra Chindiei…
La solicitarea societăților din subordine, Aquatim și Colterm, comisia de circulație din cadrul Primăriei Muncipiului…
Încă o zi memorabilă în universul UPT. Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu…
Începând de vineri, structura de conducere a Consiliului Județean Timiș este completă. Aleșii județeni și-au…