Administratie

Pentru timişoreni, banii nu sunt o problemă. Şi nici sănătatea. Date din ultimul barometru privind calitatea vieţii în Timişoara

Timişorenii sunt foarte mulţumiţi de situaţia financiară pe care o au, de locul de muncă, dar şi de locuinţele în care stau. Mai mult, timişorenii nu sunt căutaţi de boli, 87% dintre ei afirmând că sunt sănătoşi. În schimb, marile insatisfacţii sunt legate de traficul auto, clădirile istorice, drumuri sau piste de biciclete. Aceste date sunt relevate de ultima ediţie a Barometrul Calității Vieții în Municipiul Timișoara, comandat de primărie şi realizat de Universitatea de Vest.

Potrivit acestui barometru, în proporţie de 81,3% dintre timişoreni s-au declarat mulţumiţi sau total nemulţumiţi de situaţia financiară pe care o au. De asemenea, 81,6% sunt mulţumiţi sau total mulţumiţi de felul în care trăiesc. Barometrul mai arată că 87,5% dintre timişoreni sunt mulţumiţi sau total mulţumiţi de serviciul pe care îl au. Timişorenii n-au probleme nici cu sănătatea, 86,9% dintre respondenţi afirmând că sunt mulţumiţi sau total mulţumiţi de starea lor de sănătate. În fine 88,1% sunt mulţumiţi sau total mulţumiţi de locuinţele în care stau.

Starea financiară bună a timişorenilor se reflectă în privinţa tipului de transport pe care îl preferă. Astfel, 68,2% dintre ei folosesc zilnic autoturismul personal pentru a merge dintr-o parte în alta a oraşului. Transportul în comun este folosit de 31,1% dintre timişoreni, respectiv mai puţin de o treime. Oraş încă neprietenos cu bicicliştii, doar 15,5% dintre timişoreni folosesc bicicleta pentru transpsort. În fine, doar 31,2% dintre timişoreni merg şi pe jos zilnic.

Tocmai de la utilizarea autoturismului într-o măsură foarte mare vine şi cea mai mare nemulţumire a timişorenilor. Astfel, 85,2% dintre timişoreni sunt total nemulţumiţi (57,3%) sau nemulţumiţi (27,9%) de traficul din oraş. Trafic de care se declară total mulţumiţi doar 2,1% dintre respondenţi. A doua mare nemulţumire a timişorenilor este legată de starea clădirilor din oraş: 70,2% nemulţumiţi sau total nemulţumiţi. Exigenţa timişorenilor este legată şi de starea drumurilor: 68,7% nemulţumiţi sau total nemulţumiţi. Alte nemulţumiri sunt legate de trotuare, piste de biciclete şi creşe. La polul opus sunt universităţile din oraş, 80,4% fiind mulţumiţi sau total nemulţumiţi de acestea. Tot satisfăcuţi sunt timişorenii în privinţa accesului la magazine şi hipermarketuri; spaţiile pietonale din centrul oraşului; licee, şcoli, grădiniţe.

În privinţa problemelor de mediu, 73,3% sunt nemulţumiţi sau total nemulţumiţi de gradul de curăţenie din oraş. 65,6% sunt nemulţumiţi sau total nemulţumiţi de calitatea aerului. Nivelul zgomotului din oraş îi nemulţumeşte pe 58,6% dintre respondenţi. Starea spaţiile verzi şi a parcurile din cartiere îi nemulţumeşte pe 52,8% dintre timişoreni.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

2 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

4 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

5 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

5 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

5 ore ago

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

6 ore ago