Administratie

Timișul are în premieră o hartă a traseelor turistice. Zece mii de hărți pe hârtie și un portal online ajută vizitatorii să descopere județul

Șapte trasee turistice, fiecare să includă mai multe puncte de atracție din județ, sunt propunerea Consiliului Județean Timiș pentru a atrage vizitatorii din afara țării, dar și pe cei români. Acestea au fost reunite într-o hartă, disponibilă atât în format fizic, pe hârtie, dar și online.

Biroul pentru Dezvoltare a Turism și Evenimente din cadrul Consiliului Județean Timiș a avut inițiativa întocmirii unei hărți turistice. Cei de acolo au lucrat mai mult de o jumătate de an, au stabilit și șapte trasee clare, care să includă mai multe obiective, iar din această săptămână harta va merge spre centrele de informare, în aeroport, gări, hoteluri, la agențiile turistice. Sunt 10.000 de exemplare în varianta fizică, pe hârtie, dar și una online, care se poate accesa de oriunde, la adresa https://www.cjtimis.ro/traseeturistice/ .

”Harta a fost realizată la inițiativa Biroului pentru Dezvoltare a Turism. A fost o muncă de documentare destul de amplă, pornind de la punctele de atracție și continuând cu elemente de gastronomie su puncte de cazare pentru cei care stau mai multe ore în zonele respective”, a declarat Alin Nica, preşerdintele CJ Timiş.

Din păcate, harta nu include și Timișoara, ca și punct de atracție. Totuși, toate traseele pornesc din capitala orașului.  Specialiștii CJT au constatat că în afară de Catedrală și mall, dar și centrul istoric, turiștii nu prea mai vizitează altceva în oraș.

Deocamdată, cele șapte trasee au fost concepute în așa fel încât să poată fi parcurse rutier, dar se va încerca și varianta deplasării cu autobuzul sau trenul. Varianta alternativă de a se promova cumva harta este apelarea la Breasla Ghizilor. Aceștia au acces la turiști, chiar pot lucra la îmbunătățirea traseelor propuse.

”Noi avem altă viziune, trebuie să facem mai mult pentru promovare. Breasla ghizilor, ne bazăm pe aceștia, ei sunt cei care interacționează direct cu turiștii. Despre colaborare cu Primăria Timișoara… nu știu ce să vă spun. Vom gândi și trasee în Timișoara, va trebui să colaborăm cu primăria, cu Centrul Info Turistic, să găsim și alte obiective care trebuie integrate în platformă. Eu nu știu de trasee care să existe pe Timișoara. Când vor avea trasee cristalizate le vom integra în platformă”, spune Alin Nica.

Nici vicepreședintele instituției, Alexandru Proteasa, nu e prea încrezător într-o colaborare pe acest subiect cu municipalitatea.

”La Asociația de Promovare a Turismului am făcut invitații spre primărie, să fie și ei membri ai asociație, să ne unim viziunea. Am avut adrese trimise, ei au făcut altă asociație, unde primarul e președintei. Am făcut și către asociația nou înființată, majoritatea răspunsurilor primite sunt vagi, dacă nu inexistente”, spune Proteasa.

Traseele turistice nu sunt bătute în cuie, acestea se vor îmbunătăți permanent.

”Mai avem și sit-ul istoric de la Parța, acolo va fi muzeul neolitic, mai este conacul Mocioni (n.r. Foeni). Va fi un muzeu deschis și la Cornești, este sit-ul de acolo. Toate acestea le vom cuprinde în trasee”, a mai spus Proteasa

Realizare hărților a costat aproximativ 70.000 de lei. Iată care sunt cele șapte trasee propuse în acest moment de CJT:

Traseu 1 – Timișoara-Lugoj-Cetatea Jdioara-Cascada Cornet-Lacul Surduc-Muzeul Traian Vuia

Traseu 2 – Timișoara-Jimbolia-Lenauheim-Lovrin

traseu 3 – Timișoara-Satchinez (Rezervația Ornitologică Satchinez)- Sânnicolau Mare-Dudeștii Vechi

Traseu 4 – Timișoara-Pișchia-Murani-Charlottenburg-Buzad

Traseul 5 – Timișoara-Margina-Transluncani-Cascada Șopot

Traseul 6 – Timișoara-Parcul Dendrologic Bazoș-Buziaș-Cramele din Silagiu

Traseul 7 – Timișoara-Peciu Nou-Cebza-Ciacova-Deta-Foeni-Banloc-Deta

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

5 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

8 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

9 ore ago