Primăria Timişoara

Parcările TimPark speciale pentru locatari, ”pierdute” de Primăria Timișoara în instanță

Exclusivitatea parcării după ora 17, gândită în noul regulament TimPark pentru riverani, devine istorie, cel puțin în aceste vremuri. Locuitorii unei zone nu vor mai avea la dispoziție locuri speciale numai pentru ei, a decis Curtea de Apel, acesta fiind punctul din regulament care a fost eliminat în Justiție, în urma unui proces intentat municipalității de un cunoscut avocat timișorean.

Decizia Curții de Apel Timișoara, deși nu total favorabilă primăriei, este privită excelent de viceprimarul Ruben Lațcău, artizanul noului regulament TimPark. Printre ”fericirile” rămase în acest regulament se numără și cea legată de zona verde, unde se păstrează tariful progresiv, special pentru a goni șoferii din zona centrală și a încuraja deplasarea cu mijloacele de transport în comun și deblocarea parcărilor centrale.

După deciziile Tribunalului și Curții de Apel, regulamentul TimPark în ansamblul său rămâne în vigoare, cu toate zonele și toate tarifele. Toate abonamentele deja emise sunt valabile și rămân valabile. Zona verde, care a născut cele mai mari pasiuni, cu al său tarif progresiv care începe de la 4 lei, rămâne și ea valabilă. Între timp, de la votarea regulamentului și până acum, prețul parcărilor private din centru a crescut, parcarea Consiliului Județean începând de la 7 lei ora. Zonele de parcare (roșie, galbenă și albastră) vor fi valabile în continuare. La fel și abonamentele generale, mixte, de zonă și rezidențiale”, spune Lațcău.

Viceprimarul consideră rezultatul procesului ca o victorie. ”Majoritatea elementelor din el sunt ilegale”, spune Lațcău. Parcarea de zonă e marea… pierdere, dar și aceasta e parțială. Oricum, abonamentele ”speciale” de zonă au fost vândute degeaba, nu mai ai loc asigurat lângă casă după ora 17.

”Deciziile instanțelor au dat câștig de cauză TimPark. Vă reamintesc că avocatul local care contestase regulamentul susținea că acesta încalcă peste 10 legi, și că majoritatea elementelor din el sunt ilegale. Primăria a câștigat în primă instanță pe întregul regulament cu o singură excepție, exclusivitatea zonelor rezidențiale, și tot primăria a făcut apel pentru mica diferență. Curtea de Apel a considerat că atâta vreme cât cineva deține un abonament de zonă, să poată parca pe orice loc din acea zonă, doar cu un cost mai ridicat. Ca un exemplu, cu un abonament de zonă roșie poți parca oriunde în zona roșie cu un cost de 42 de lei pe lună, în vreme ce ca rezident, costul unui abonament în subzona roșie este de 9 lei pe lună (110/an). În felul acesta cei cu abonament rezidențial rămân net avantajați de sistem, dar fără zonele exclusive”, spune viceprimarul.

Sistemul va crește cu câteva sute de locuri de parcare noi, făcute în acest an, iar de la anul ne propunem să digitalizăm verificarea parcării cu mașini dotate cu camere inteligente. TimPark lucrează de asemenea la 2 parcări supraetajate, un proiect fiind în faza finală de documentație, iar un al doilea în licitație, încă câteva fiind în pregătire cu demararea achiziției în această iarnă.

Detalii despre tarife sunt disponibile la https://www.timpark.ro/wp-content/uploads/2022/02/ANEXA-4-TARIFE_2022-Timpark.pdf

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

2 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

3 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

3 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

3 ore ago

Noapte de neuitat! Sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT/FOTO

Un nou eveniment marca UPT care a depăşit aşteptările. Peste 500 de persoane, 21 tururi…

5 ore ago

Se ia apa miercuri în două localităţi din Timiş

Miercuri, 22 mai, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei în Belinț, iar între…

6 ore ago