Opinii

Utopia mobilizării. Cum mai pui arma-n mâna cetățeanului din lumea civilizată?

Când rușii au început „operațiunea specială” în Ucraina, încă a fost liniște. Putin mergea pe cai și tancuri mari la luptă cu personal militar angajat. Vatra de selecție a fost undeva prin estul îndepărtat, lume săracă de la sate și care vedea în miile alea de dolari primite salvarea. Nu credeau nici în riscuri foarte mari, căci li s-a spus că acolo, în Ucraina, e doar o plimbare, va fi dat jos guvernul lui Zelenski, „naziștii” se vor preda, iar populația va saluta „operațiunea” Moscovei.

Tineretul din capitală sau St. Petersburg mai cârcotea prin reportaje lansate pe Youtube. Nu erau perpendiculari pe politica lui Putin, dar nu erau nici lingăi ai regimului. Mai la sud undeva, într-un material TV despre oprirea unei fabricii Volkswagen, un rus tânăr cu familia savura un desert cât povestea că el nu e afectat de sancțiunile Europei. În fundal mergea un televizor de aproape doi metri diagonala, casa cochetă, soția fericită, fabrica neamțului le dădea salariul sub formă de „șomaj tehnic”, să stea să urmărească la TV cum merge războiul.

Nu avea de ce să se teamă. Nu-l lua nimeni la război. Acum lucrurile s-au schimbat. Poți avea încredere în Putin? Firește că nu, iar asta este una dintre greșelile fatale ce le poate face o persoană, cetățean rus sau european, ori popor din raza de acțiune a rachetelor sovietice. De la tinerii care au crezut că nu vor vedea cum arată tranșeele pline de noroi și moarte ale Ucrainei și până la români, polonezi, unguri, cehi sau nemții din prima linie de după Ucraina, toți greșesc când se gândesc că lor nu li se va întâmpla nimic.

Râdem uneori de necazul altora, al rușilor bulversați de actele de mobilizare ale ministrului Șoigu, și observăm cât de greu poți face în ziua de azi o mobilizare pentru război. Iar nebunia asta cu fugitul din țară, luarea cu asalt a granițelor și a aeroporturilor se întâmplă într-un stat autocratic, acolo unde un conducător bezmetic are infinit mai multe pârghii să-și ducă acțiunea la capăt nebunia. Oricum mult mai multe decât într-o democrație fără războiaie și unde se mai poate confunda dreptul la opinie cu dreptul la a refuza mobilizarea.

Modi, premierul Indiei, l-a dojenit pe Putin într-o întâlnire avută în Kazahstan, spunându-i că nu mai trăim vremea războaielor, că lumea civilizată a trecut de logica aia barbară a invaziilor cu arma în mână pentru a lua ce-i a altuia. Din acest motiv mobilizarea din Rusia va fi foarte dificilă și nici nu vreau să mă gândesc ce ar însemna o mobilizare în Germania sau în Franța. „Vestele galbene” care se sufocau de atâta abuz pe străzile Parisului în vremea pandemiei cu ce ochi ar vedea o mobilizare? Sau partidele finanțate de Rusia în marile democrații europene ce lobby ar face, cum ar fragmenta poziția societății în această situație?

Europa nu se poate înțelege pentru o criză energetică. Mulți cetățeni n-ar renunța la un grad Celsius în case, dar ar merge la război, să „piardă” toate gradele în tranșee? Chiar așa, vă imaginați ce ar fi în România dacă Guvernul Ciucă ar suna mobilizarea? Mai vorbim de patriotism sau doar ne uităm la el în emisiunile România TV? Cât va mai funcționa patriotismul, datoria civică, ne vom duce negreșit la centrul de încorporare, invitați de autorități, sau ne vom întreba dacă e just să intrăm în război cu cutare sau cutare țară?

Pățania tânărului Peskov, cu sustragerea pe alte căi de la încorporare, ar fi într-o societate coruptă cum încă este România un comportament natural al beizadelelor. V-ați imagina că juniorii parlamentarilor, ai liderilor locali de partide, ai oamenilor cu mulți bani vor merge la luptă pentru România, dacă nu i-ar apuca cumva pofta de voluntariat și pasiunea pentru paintball? Și-atunci cum facem? Așteptăm ca o brută ca Putin să accepte că nu mai trăim vremuri de război, că lumea s-a schimbat, sau facem noi cale întoarsă în timp și ne luăm izmenele de la Mărășești?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

În Banat, mai avem parte de câteva zile de primăvară! Când revine frigul

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…

15 ore ago

Zonele verzi din Timișoara au, din 2024, mai mult cu 20.000 de metri pătrați

Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…

16 ore ago

Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…

19 ore ago

La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya

Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…

21 de ore ago

Ortodocșii pe rit vechi primesc încă două zile la Târgul de Crăciun

Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…

21 de ore ago

Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala

Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…

21 de ore ago