Cei care se ocupă de Bienala de Arhitectură Timișoara au reușit să lămurească mai bine povestea dungii galbene pe care au trasat-o prin tot orașul acum câteva săptămâni: e o hartă. Una care se șterge și e făcută cu vopsea nepoluantă, pe bază de apă, și care dispare sub tălpile pietonilor.
Cum poți descoperi mai bine orașul Timișoara și ce oferă acesta, inclusiv tot felul de instalații – obiect de artă montate pe stradă de organizatorii Bienalei de Arhitectură – Beta, decât apelând la o hartă. Una neconvențională, trasată pe caldarâmul orașului cu vopsea galbenă. Aceasta a apărut cu o săptămână înainte de vernisarea Beta, a stârnit timișorenii, care au fost, mare parte nemulțumiți de ce au văzut, nimeni nu a știut ce reprezintă și, probabil, la acest stadiu de cunoaștere au rămas și după ce arhitecții au dezvăluit ce reprezintă conceptul.
Explicații despre ce a fos a oferit, marți, Daniel Munteanu, un domn arhitect stabilit în Suceava, numit curator al Beta.
”Cum am ajuns la acea deja binecunoscută linie galbenă? Atunci când faci o expoziție în spațiu public primești o hartă, una pe mobil, fie printată. ajungi ca atenția să fie mediată prin intermediul acelei hărți. Ori noi ne-am dorit să expunem orașul, așa cum este, cu toate particularitățile lui, cu aspectele mai cunoscute, mai inedite, cu tot ceea ce conține un oraș. Atunci în loc să folosim o hartă clasică am trasat acea linie galbenă prin tot orașului, care, conform specificațiilor producătorului, se va duce odată cu ploile toamnei. Urmărind acea linie galbenă oricine va putea vedea această expoziție”, a spus Munteanu.
El se declară extrem de mulțumit de rezultatele obținute cu acea linie galbenă.
”Mi se pare important, am auzit feedback de la mulți despre parcurgerea acestei linii și cât de multe au întâlnit în cadrul orașului. Dincolo de instalațiile, de sculpturi, de postere, arta video, de pavilioanele care sunt construite special pentru Beta cei care vizitează expoziția în oraș remarcă mult mai multe chestiuni, mai interesante, mai ciudate”, a mai declarat Daniel Munteanu.
Linia a creat ceea ce s-a dorit, controversa, ceea ce probabil a fost și stadiul la care a rămas. Important e că dunga se va șterge, sub pașii pietonilor.
”Controversa liniei galbene cred că a fost asumată pentru că nu am anunțat înainte de a se face, a fost cumva ca un teaser. A fost făcută și cumva doar la o săptămână la momentul vernisajului s-a menționată că această linie face parte din Bienala de Arhitectură. Am ales cu foarte mare atenție tipul de vopsea cu producătorii, e o vopsea care nu poluează, e pe bază de apă, testele pe care le-am făcut arată că efectiv acțiunea pașilor. Deci nu e un vandalism asupra orașului și nu este o lucrare să-și dorească să fie permanentă”, conform curatorului Beta.
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…