Opinii

Cum să furi un milion şi să scapi nepedepsit. În România, nu în Olanda

De fapt nu e vorba de un milion, ci de zeci, poate sute, dar m-am inspirat în titlu de la o celebră peliculă cu Audrey Hepburn şi Peter O’Toole. Deoarece, cu cât sunt mai mulţi bani furaţi, cu atât şansele să scapi nepedepsit cresc. Iar o ultimă decizie a Înaltei Curţi a facilitat şi mai mult acest lucru. Mă refer la cea privind aplicarea unor decizii ale CCR din 2018 şi 2022, referitoare la prescripţie, adică o nouă victorie a statului cvasimafiot în războiul cu propriul popor. Un război în care CCR a fost tot timpul în avangardă. Pe lângă această decizie, celebra Ordonanţă 13 (care nici măcar n-a fost aplicată) a fost un purice pe lângă un elefant în ceea ce priveşte salvarea infractorilor. S-a calculat că mii de dosare penale vor fi închise acum pe motiv de prescripţie, iar odată cu aceste închideri, sute de milioane de euro rămân în conturile infractorilor.

Aşadar, cum am spus mai sus, trebuie să furi hotărât, câteva milioane, pentru a avea şanse mai mari să scapi. Că e vorba de şpagă, evaziune fiscală, trafic de influenţă, delapidare, jaf etc. nu contează. Din start, trebuie spus că există foarte mari şanse să nu te prindă nimeni, procurorii având în general alte treburi de rezolvat. Dacă tot ai fost prins şi e vorba de evaziune, dai banii înapoi plus o dobândă de 20% şi eşti invitat să mai încerci şi data viitoare. Aşa sună o lege promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, anul trecut. Şi prost să fii să nu încerci. Dacă e vorba de alte infracţiuni, nu fiţi disperaţi! Cei mai mulţi dintre procurori sunt băieţi fini, nu se grăbesc deloc. Că doar îi aşteaptă pensia specială la nici 50 de ani. Nu cu mult timp am scris în deBanat despre un astfel de caz, în care deşi are toate declaraţiile la dosar, procurorul DIICOT tărăgănează la nesfârşit trimiterea în instanţă. Plus că e vorba de oameni cu dare de mână la mijloc. Fie că au gulere albe, fie că sunt interlopi.

Bun, au trecut nişte ani. Cele mai multe dosare au primit NUP-uri din varii motive. Repet, e vorba de oameni cu bani, milioane. Unii, totuşi sunt trimişi în judecată. Cum se procedează acum? Prima variantă, se apelează la o filieră de tranzacţionat sentinţe. Cea mai cunoscută era una condusă de Cătălin Voicu, fost deputat şi senator PSD, bun amic cu Lia Savonea, „regina” informală a Justiţiei din România. Dai un ban, dar ştii că face! Nu găseşti o astfel de filieră, iei un avocat bun, că doar ai furat milioane şi milioane. Şi se începe tergiversarea proceselor. Se mai intimidează un martor, altul nu poate veni la ora stabilită. Şi tot amâni, având şi bunăvoinţa judecătorului. Că e om şi el şi-l aşteaptă pensia specială. Tot înainte de 50 de ani. Poate ai noroc şi se pensionează în timpul procesului şi o iei de la capăt. Şi tot tărăgănând vine şi prescripţia. Nu ai mai rămas chiar cu toate milioanele furate în buzunar, dar tot ţi-au mai rămas câteva. Plus că eşti liber. Şi… o poţi lua de la capăt.

Eşti ghinionistul ghinioniştilor şi eşti condamnat. Ai dat de nişte procurori şi judecători din ăia puţini şi „răi”,  terfeliţi la Antena 3.  Există şi aici o soluţie. Evident că vei fi informat de sentinţă înainte de-a se da. Iei primul avion sau urci în maşină şi treci lejer graniţa, fiindcă nu există nicio interdicţie pe numele tău. Şi te duci oriunde, că nici măcar ţările din UE nu te extrădează. Că se ştie şi acolo de justiţia din România. Păi, dacă nici Moldova nu-l dă înapoi pe Ristea, de ce l-ar da Grecia pe Oprescu? Sigur, eşti departe de casă, dar în aşteptarea unor vremuri mai bune, stai liniştit pe plajă şi-ţi consumi milioanele în libertate. Oricum legile justiţiei vor lucra pentru tine. Că nu degeaba avocata clanurilor interlope, Laura Vicol (PSD) este şefa Comisiei Juridice in Camera Deputaţilor. Exact, cea apelată de interlopi cu drăgăstosul: „Bă, curvo!”.

Pe de altă parte, România e ţara (singura din Europa civilizată) în care pentru o jumătate de gram de haşiş se face puşcărie. Chit că omul le ţinea pentru consum, fiind dependent, adică bolnav. Dar e bine să raportăm, şi procurori şi judecători, că nu am lăsat garda jos şi luptăm la greu cu infracţionalitatea. Şi umplem puşcăriile cu fraieri şi câţiva politicieni, dintre care unii intraţi în dizgraţie, alţii îmbrăcaţi în straie de Acari Păun, şi niciodată pentru sume mari. Că trebuie să le facem loc în libertate marilor jefuitori.

Concluzia e una singură: olandezii sunt de vină. Că doar la ei prostituţia şi consumul de doguri uşoare sunt legalizate.

P.S. Apropos de olandezii cei răi. Adrian Năstase, nepotul celebrei Tamara şi personaj care se încadrează în tiparul de mai sus, a declarat că-i pedepseşte rău pe olandezi şi boicotează Mega Image. Naşul unuia dintre băieţii lui Năstase, interlopul Horia Constantinescu, este şeful naţional al Protecţiei Consumatorilor. Ce face această instituţie la puţin timp după declaraţia lui Năstase? Demarează sute de controale la magazinele Mega Image, multe dintre ele fiind închise. O simplă coincidenţă, nu-i aşa?

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago