Opinii

Dacă nu exista Wikipedia? Lucian Bode, acest “Maria Grapini” al doctoratelor din România

Cei din USR au venit, luni, cu argumente plauzibile că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, este plagiată grosier. Şi nu a fost un demers uşor, fiind necesar ca teza să fie copiată de mână, după ce a fost ascunsă într-un calculator al Bibliotecii Naţionale. O chestie destul de bizară, atâta timp cât “opera” este despre “securitatea energetică a României”, adică ne putea ajuta să trecem peste această perioadă dificilă. În loc de asta însă teza a fost dosită.  

Lăsând gluma la o parte, pentru orice om normal nu era însă nevoie de demersul USR ca să realizezi că Bode nu are cum să scrie o teză de doctorat. Dacă îl auzi vorbind, singura dilemă este dacă a terminat liceul la seral sau s-a mărginit la cele zece clase obligatorii dinainte de 1989. Ambiţul său academic l-a egalat însă pe cel politic şi omul are un doctorat, ajungând la vorba românului, “după ce că e prost mai şi semnalizează”. Dar în ţara în care un individ sumediocru din punct de vedere intelectual precum Gabriel Oprea a fost (nu ştiu dacă mai este) coordonator de doctorate este posibil orice lucru. Chiar şi ca Bode să fie doctor.

În cazul ministrului de Interne ridicolul situaţiei este însă că el (mă rog, vorba vine el, ci cel care i-a scris lucrarea) a copiat la greu din Wikipedia, lucru de care se feresc şi elevii de gimnaziu. Evident, aici intervin şi complicităţile sulfuroase ale coordonatorilor de doctorate, ale comisiilor de susţinere, per ansamblu al unui mediu care ajuns la o degradare jenantă. Doctoratele au ajuns să fie o marfă de bazar, negociezi preţul şi o iei. Şi nu doar în politică, dar politicienii sunt mai expuşi. Ce e greu de înţeles în cazul unor politicieni – e şi cazul lui Bode – e de ce au nevoie de aceste patalamale când e clar că sunt furate. (Plagiatul tot hoţie se cheamă.) Cu sau fără doctorat sunt aceeaşi oameni. Pardon, cu doctorat sunt hoţi. Am înţeles de ce Gigi Becali, MM Stoica, Borcea ş.a. au “scris” tomuri întregi în puşcărie. Fiindcă le scădeau pedepsele. Ajută un doctorat în ascensiunea lor?

Parvenirea lui Bode nu are legătură cu calităţile sale intelectuale sau de orice altă natură, ci cu faptul că a cărat două genţi, iar nu una ca alţi politicieni. Respectiv ale lui Emil Boc şi Elena Udrea. Când i-au dat genţile să le care, oare cei doi s-au interesat dacă are doctorat? Şi dacă nu avea, nu i le-ar fi dat? Culmea este faptul că grotescul personaj Bode a ajuns unul dintre cei mai influenţi lideri ai PNL, partid care, cândva, se lăuda că avea în rândurile sale (şi) fini intelectuali.

Şi sunt dator să explic legătura din titlu. Eurodeputata din Timişoara Maria Grapini n-a avut foarte multe ambiţuri academice. În schimb, a vrut să fie scriitoare, poate chiar să dea viaţă  “marelului roman românesc”. Şi a produs un roman de dragoste cu tentă autobiografică în care, culmea plagiatului, a folosit fragmente din Wikipedia. Ca şi Bode. Şi nu vreau să repet chestia cu semnalizatul…

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

7 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

8 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

14 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

14 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

15 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

17 ore ago