Social

La Dumbrăvița, copiii de la Școala Gimnazială vor învăța despre Identitate în Diversitate

Copiii de la Școala Gimnazială Dumbrăvița se vor bucura, joi, de spectacolul Povești africane, care le are în distribuție pe actrița Andrada Grosu și pe actrița de origine ugandeză Shama Leah. Evenimentul este realizat de BIS Teatru, o companie teatrală independentă din Sibiu, derulează proiectul educațional ”Identitate În Diversitate”, la Dumbrăvița, acesta fiind inclus pe Agenda Culturală a comunei timișene.

”Povești Africane” va fi jucat de două ori pentru publicul foarte tânăr de la Școala Gimnazială din Dumbrăvița. Spectacolul este construit într-o formulă interactivă, în trei limbi (română, engleză, ugandeză) dar acțiunea este cât se poate de inteligibilă. Actrițele istorisesc povestea fetiței Nsangi și a Cimpanzeului cel rău.

La un moment dat pe parcurs copiii sunt îndrumați să descopere similitudini între povestea care se desfășoară în fața ochilor lor și poveștile “Capra cu trei iezi” și „Scufița Roșie”. (Cântecul mamei-capră este cântecul mamei fetiței Nsangi; Cimpanzeul cel rău poate fi lupul cel rău, și așa mai departe).

O parte dintre copiii din public (sub coordonarea cadrelor didactice) vor fi participa și la următoarea etapă a proiectului. Vor fi îndrumați să trimită scrisori către actrițele din distribuție, scrisori scrise de mână, sau desene, inspirate de spectacol.

Pe baza acestor scrisori va fi plăsmuită o poveste nouă, pe teme care îi preocupă pe copii, cu elemente locale care țin în mod expres de Dumbrăvița.

Povestea, finisată de dramaturgul proiectului Identitate în Diversitate va fi ulterior publicată online ca fiind o creație colectivă a copiilor din Dumbrăvița și a actrițelor din distribuție, sub umbrela BIS Teatru.

Proiectul Identitate în Diversitate al Asociației BIS din Sibiu (BIS Teatru) își propune stimularea creativității copiilor, printr-un exercițiu participativ viu, care le va releva propria identitate printr-o acceptare firească a diversității.

“Identitate în diversitate” este un proiect inclus pe Agenda Culturală 2022 a comunei Dumbrăvița, județul Timiș, implementat de Asociația Bis. Partener proiect este Școala Gimnazială Dumbrăvița.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

O oră ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

4 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

6 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

7 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

7 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

8 ore ago