Social

Nicio persoană reţinută în dosarul de spionaj de la NIS Petrol, dar cercetările continuă. Reacţia preşedintelui Serbiei

În urma pecheziţilor efectuate luni în nouă locaţii din Timişoara şi Bucureşti, la sediul NIS Petrol şi la domiciliile unor angajaţi ai companiei, procurorii DIICOT au formulat acuzaţii la adresa a patru personae. În cele din urmă, şi cei patru suspecţi au fost lăsaţi în libertate. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, nu exclude posibilitatea unei vinovăţii reale a NIS. Compania sîrbă face parte din grupul rusesc Gazprom Neft.

În urmă cu o zi, procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate din Timişoara au făcut nouă percheziţii la sediul companiei NIS Petrol din Timişoara, dar şi la mai mulţi angajaţi acasă. În total au fost şase percheziţii în Timişoara şi trei în Bucureşti. La finalul lor, au fost conduse la audieri patru persoane, potrivit unui comunicat DIICOT de luni.

„Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au formulat acuzații sub aspectul comiterii infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice reținându-se că, în calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia”, se arăta în comunicatutl DIICOT.

În această dimineaţă, toți cei patru suspecți au fost lăsați în libertate de către procurori, nefiind luată nicio măsură la terminarea audierilor. Așadar, cercetările vor fi efectuate cu suspecții în libertate. În zilele următoare se vor face mai multe expertize tehnice în ceea ce privește calculatoarele și unitățile de stocare a datelor, care au fost altfel ridicate în urma perchezițiilor de ieri, atât de la sediul companiei, cât și de la domiciliile celor 4 suspecți. Cercetările sunt continuate de DIICOT– Serviciul Teritorial Timișoara.

Preşedintele Serbiei, reacţie la scandal

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a reacționat în scandalul în care este implicată compania sârbă NIS în România, afirmând că este vorba despre un caz de spionaj politic și că nu exclude posibilitatea unei vinovăţii reale a NIS, conform Euronews Serbia, citată de HotNews.

„Va apărea acum peste tot în mass-media europeană şi mondială, NIS este din Belgrad (…) În acelaşi timp, nu exclud deloc posibilitatea unei vinovăţii reale a NIS, dar nu ştiu care este cazul şi nici nu m-am ocupat de el. Este important să subliniem că nu există cetăţeni sârbi, nu are nicio legătură cu noi. Este vorba în majoritate de ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la Poliţia română. Aceştia acuză una dintre filialele NIS de scurgere de date sau aşa ceva”, a afirmat Vukic.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

9 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

9 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

9 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

10 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

11 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

13 ore ago