Cultura

Cu ajutorul unor exponate de la Karlsruhe, Muzeul Național al Banatului aduce în prim plan istoria Timișoarei din perioada otomană

Muzeul Național al Banatului aduce la Timișoara o nouă expoziție de excepție după cea despre Troia, realizată cu sprijinul muzeului din Berlin. În ciuda problemelor create de războiul din Ucraina, în sălile de la Bastionul Theresia va ajunge o altă expoziție de excepție, „Prinț și Sultan. Decenii de război și frontiere fluctuante la hotarele sublimei porți 1683-1716”, pusă la punct cu ajutorul muzeului din Karlsruhe.

Ca urmare a protocolului de colaborare semnat de Muzeul Național al Banatului prin managerul instituției Claudiu Ilaș cu Badisches Landesmuseum Karlsruhe prin managerul Eckart Köhne, instituția de cultură va organiza un eveniment în perioada mai – august 2023 care prezintă deceniile stăpânirii otomane din Timișoara.

Expoziția „Prinț și Sultan. Decenii de război și frontiere fluctuante la hotarele sublimei porți 1683-1716” este rezultatul fructuoasei colaborari dintre Muzeul Național al Banatului și Badisches Landesmuseum din orașul Karlsruhe, Germania. Cel mai mare muzeu al landului Baden-Württemberg a oferit muzeului timișorean sprijinul pentru realizarea unei expoziții cu o tematică reprezentativă pentru istoria Timișoarei, însă specială din punct de vedere patrimonial.

După cum știm, în orașul nostru nu a mai rămas în picioare nicio clădire sau monument din perioada otomană. De asemenea foarte puține obiecte și artefacte s-au păstrat, multe dintre acestea fiind descoperite cu ocazia recentelor cercetări arheologice. Din acest motiv o expoziție care să prezinte deceniile stăpânirii otomane din Timișoara devine în sine un proiect ambițios și dificil, în același timp. Însă, în contextul în care orașul nostru beneficiază de acest titlu onorific, oferit prin programul de renume internațional al Uniunii Europene, proiectul poate corespunde așteptărilor.

Pentru realizarea expoziției cei de la Badisches Landesmuseum au pus la dispoziție obiecte păstrate în colecția Türkenbeute, împreună cu logistica necesară. În ce privește colaborarea cu prestigioasă instituție culturală germană este necesar de menționat faptul că, între regiunea noastră, Banat și landul Baden-Würtenberg, conexiunile nu se rezumă doar la înfrățirea dintre orașele Timișoara și Karlsruhe. Aportul de odinioară adus de regiunea germană, la reintegrarea Banatului în cadrul Europei Occidentale, a constat în resurse materiale, dar mai ales umane, fapt subliniat și în această expoziție.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Experiență de senzație pentru deja celebra generație 2015 a CFR Timișoara. Meciuri de gală în Turcia

Recent, micuții fotbaliști de la CFR Timișoara (generația 2015) au avut parte de patru zile…

2 ore ago

Schimbare totală pentru investiția de la fosta fabrică Modern. În loc de mall vom avea un complex imobiliar și de servicii

Pe lista proiectelor care vor fi votate de către consilierii locali la următoarea ședință de…

2 ore ago

Cum arată viitoarele firobuze noi ale Timișoarei? Noile mijloace de transport în comun sunt în lucru în Turcia/FOTO

Primarul Dominic Fritz a prezentat o serie de imagini cu troleibuzele Timișoarei, aflate în prezent…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 4aprilie 2025

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 14.04.2025, unde se vor executa reparaţii…

6 ore ago

CSM Lugoj rămâne pe mai departe un club european!

Echipa bănățeană cu cele mai multe prezențe în Europa în ultimul deceniu este CSM Lugoj.…

24 de ore ago

La Timișoara apar 23 de noi străzi. Una e chiar în zona zero a orașului

Dezvoltarea accelerată a Timișoarei a dus la apariția a noi străzi, în cartierele și zonele…

o zi ago