Cultura

Cu ajutorul unor exponate de la Karlsruhe, Muzeul Național al Banatului aduce în prim plan istoria Timișoarei din perioada otomană

Muzeul Național al Banatului aduce la Timișoara o nouă expoziție de excepție după cea despre Troia, realizată cu sprijinul muzeului din Berlin. În ciuda problemelor create de războiul din Ucraina, în sălile de la Bastionul Theresia va ajunge o altă expoziție de excepție, „Prinț și Sultan. Decenii de război și frontiere fluctuante la hotarele sublimei porți 1683-1716”, pusă la punct cu ajutorul muzeului din Karlsruhe.

Ca urmare a protocolului de colaborare semnat de Muzeul Național al Banatului prin managerul instituției Claudiu Ilaș cu Badisches Landesmuseum Karlsruhe prin managerul Eckart Köhne, instituția de cultură va organiza un eveniment în perioada mai – august 2023 care prezintă deceniile stăpânirii otomane din Timișoara.

Expoziția „Prinț și Sultan. Decenii de război și frontiere fluctuante la hotarele sublimei porți 1683-1716” este rezultatul fructuoasei colaborari dintre Muzeul Național al Banatului și Badisches Landesmuseum din orașul Karlsruhe, Germania. Cel mai mare muzeu al landului Baden-Württemberg a oferit muzeului timișorean sprijinul pentru realizarea unei expoziții cu o tematică reprezentativă pentru istoria Timișoarei, însă specială din punct de vedere patrimonial.

După cum știm, în orașul nostru nu a mai rămas în picioare nicio clădire sau monument din perioada otomană. De asemenea foarte puține obiecte și artefacte s-au păstrat, multe dintre acestea fiind descoperite cu ocazia recentelor cercetări arheologice. Din acest motiv o expoziție care să prezinte deceniile stăpânirii otomane din Timișoara devine în sine un proiect ambițios și dificil, în același timp. Însă, în contextul în care orașul nostru beneficiază de acest titlu onorific, oferit prin programul de renume internațional al Uniunii Europene, proiectul poate corespunde așteptărilor.

Pentru realizarea expoziției cei de la Badisches Landesmuseum au pus la dispoziție obiecte păstrate în colecția Türkenbeute, împreună cu logistica necesară. În ce privește colaborarea cu prestigioasă instituție culturală germană este necesar de menționat faptul că, între regiunea noastră, Banat și landul Baden-Würtenberg, conexiunile nu se rezumă doar la înfrățirea dintre orașele Timișoara și Karlsruhe. Aportul de odinioară adus de regiunea germană, la reintegrarea Banatului în cadrul Europei Occidentale, a constat în resurse materiale, dar mai ales umane, fapt subliniat și în această expoziție.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

4 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

4 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

4 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

6 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

7 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

7 ore ago