Administratie

Strategie nouă pe calitatea aerului. Noua administrație din Timișoara a redus poluarea din oraș prin stropirea străzilor, curățenie, spații verzi și eliminarea traficului greu

Demararea lucrărilor pe Calea Stan Vidrighin a oferit municipalității timișorene oportunitatea perfectă de a trimite în alte părți traficul greu din oraș. Iar aceasta, la pachet cu curățenia din oraș, spălatul străzilor vara, plantarea de pomi și amenajarea de spații verzi, dar și înnoirea flotei de transport public au redus poluarea cu praf din oraș, spune primarul Dominic Fritz. Acum, primăria pregătește un nou plan de calitate a aerului.

Documentul a fost avizat de către Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, anunță Primăria Timișoara. Documentul prezintă ce măsuri planifică Primăria Timișoara pentru a reduce poluarea aerului cu 30,8 tone de particule în suspensie, adică praf, pe an în scenariul de bază și 42,2 tone/an în scenariul planificat până în 2025. Principalul indicator pentru măsurarea calității aerului îl reprezintă particulele în suspensie PM10 (mai mici de 10 micrometri). Punctul de referință este 2017, în care au existat 161,5 tone de emisii de PM10.

Succesul acțiunilor inițiate de primărie anul acesta a fost total, ne anunță primarul. Ultimul an a adus doar două depășiri la poluarea cu noxe, față de 89 în 2019.

„Combaterea poluării înseamnă îmbunătățirea sănătății publice. Măsurile pe care le-am luat în ultimii doi ani au deja efecte și se văd în cifrele de la ANPM. Anul acesta am avut doar 2 depășiri de poluare cu noxe, comparativ cu 89 în 2019. Stropirea străzilor vara, curățenia extinsă, înnoirea flotei de transport public, investițiile în spații verzi, scoaterea traficului greu de tranzit de pe Stan Vidrighin sunt printre măsurile care au avut cel mai mare impact”, arată Dominic Fritz.

Particulele în suspensie PM10 afectează în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Conform valorilor de referință din planul de îmbunătățire a calității aerului de față, principalele surse de PM10 sunt încălzirea rezidențială (56,4%), transportul cu vehicule grele și autobuze (17,5%), autoturisme personale (16,8%) și autoutilitare (6,4%).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Realizarea chesonului de la Pasajul Solventul a ajuns la final. În decembrie începe împingerea sub calea ferată/Foto

În cursul serii și nopții de miercuri spre joi are loc turnarea ultimei părți din…

10 ore ago

„35 de ani de libertate”. două luni de evenimente care vor culmina cu aniversarea Revoluției din Decembrie 1989

În perioada noiembrie – decembrie 2024, la Timișoara sub egida ”35 de ani de libertate”.…

11 ore ago

UPT ține pasul cu avansul tehnologiei și pune mult accent pe microelectronică

Avansul formidabil al tehnologiei în toate domeniile, accelerat și de pandemia de Covid-19, de situația…

12 ore ago

Oprit, înainte de a face prăpăd! Fără carnet și beat, cu mult tupeu pe străzile satului

Polițiștii Postului Saravale din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Sânnicolau Mare au reținut un bărbat…

15 ore ago

Premieră la Timișoara, a fost instalat primul sistem cu cartelă pentru colectarea deșeurilor de la populație/FOTO

La Timișoara au fost instalate primele insule ecologice din Timișoara, dintr-un total de 100, achiziționate…

15 ore ago

Timișoara a mai pierdut un talent. David Loghin a debutat la națională, ca jucător al Universității Craiova, deși a trecut și prin curtea SSU Poli

Timișoara fotbalistică, ajunsă atât de mică în lumea sportului rege, are și un obicei ciudat…

17 ore ago