Demararea lucrărilor pe Calea Stan Vidrighin a oferit municipalității timișorene oportunitatea perfectă de a trimite în alte părți traficul greu din oraș. Iar aceasta, la pachet cu curățenia din oraș, spălatul străzilor vara, plantarea de pomi și amenajarea de spații verzi, dar și înnoirea flotei de transport public au redus poluarea cu praf din oraș, spune primarul Dominic Fritz. Acum, primăria pregătește un nou plan de calitate a aerului.
Documentul a fost avizat de către Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, anunță Primăria Timișoara. Documentul prezintă ce măsuri planifică Primăria Timișoara pentru a reduce poluarea aerului cu 30,8 tone de particule în suspensie, adică praf, pe an în scenariul de bază și 42,2 tone/an în scenariul planificat până în 2025. Principalul indicator pentru măsurarea calității aerului îl reprezintă particulele în suspensie PM10 (mai mici de 10 micrometri). Punctul de referință este 2017, în care au existat 161,5 tone de emisii de PM10.
Succesul acțiunilor inițiate de primărie anul acesta a fost total, ne anunță primarul. Ultimul an a adus doar două depășiri la poluarea cu noxe, față de 89 în 2019.
„Combaterea poluării înseamnă îmbunătățirea sănătății publice. Măsurile pe care le-am luat în ultimii doi ani au deja efecte și se văd în cifrele de la ANPM. Anul acesta am avut doar 2 depășiri de poluare cu noxe, comparativ cu 89 în 2019. Stropirea străzilor vara, curățenia extinsă, înnoirea flotei de transport public, investițiile în spații verzi, scoaterea traficului greu de tranzit de pe Stan Vidrighin sunt printre măsurile care au avut cel mai mare impact”, arată Dominic Fritz.
Particulele în suspensie PM10 afectează în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Conform valorilor de referință din planul de îmbunătățire a calității aerului de față, principalele surse de PM10 sunt încălzirea rezidențială (56,4%), transportul cu vehicule grele și autobuze (17,5%), autoturisme personale (16,8%) și autoutilitare (6,4%).
Comentarii prin facebook