Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat, marți, la Tirana, că Austria se va opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. În timp ce Nehammer a făcut această declaraţie în Albania, ministrul de Interne, Lucian Bode, şi senatoarea PNL de Timiş, Alina Gorghiu, preşedinte interimar al Senatului, se află la Viena pentru a-i îndupleca pe oficialii austrieci să nu se mai opună intrării României în Spaţiul Schengen.
Austra a rămas ultima ţară care se opune intrării României în Spaţiul Schengen, după ce Olanda şi Suedia n-au mai ridicat obiecţii. Cancelarul austriac Karl Nehammer rămâne însă pe poziţii, afirmând că este nevoie de mai mult timp pentru a se asigura că frontierele sunt securizate.
„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer, înainte de a intra la lucrările Summit-ului UE-Balcanii de Vest de la Tirana.
De menţionat că ministrul de Interne român Lucian Bode, afirma cu, două săptămâni în urmă, că a “rezolvat” problema cu omologul său austriac, Gergard Karner. De altfel, Bode se află în aceste zile în Austria, cu mandat de la preşedintele Klaus Iohannis, fiind însoţit de şefa interimară a Senatului, Alin Gorghiu, senatoare de Timiş.
„Alina Gorghiu a precizat că participarea deplină a României la spaţiul Schengen va aduce, în mod cert, o valoare adăugată frontierelor externe ale Uniunii Europene şi consolidării rolului UE la nivel global. Totodată, a arătat că extinderea spaţiului va aduce beneficii tuturor cetăţenilor UE, economiilor statelor membre şi firmelor austriece din România. Înaltul oficial român a mai menţionat că starea de fapt actuală înseamnă timpi ridicaţi de aşteptare pentru transportatori şi proceduri mai complicate.
Alina Gorghiu a arătat că cifrele Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, la care ar trebui să se raporteze toate statele, confirmă foarte clar faptul că România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară. Preşedintele interimar al Senatului a subliniat că susţinerea fermă a instituţiilor europene şi concluziile lipsite de echivoc ale experţilor europeni, materializate prin vizite încheiate cu rapoarte extrem de pozitive pentru ţara noastră, îndreptăţesc România să obţină un sprijin unanim pentru adoptarea Deciziei de aderare a ţării noastre la Schengen”, s-a arătat, într-un comunicat al Senatului, ce a făcut Gorghiu la Viena.
Soarta aderării României la Spaţiul Schengen va fi stabilită joi, 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Alături de România mai sunt două ţări pretendente, Bulgaria şi Croaţia. Împotriva Bulgariei s-a pronunţat şi Olanda, în tinmp ce Croaţia are sprijinul tuturor statelor UE.
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…