Adio Schengen? Lucian Bode şi Alina Gorghiu s-au dus degeaba la Viena

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat, marți, la Tirana, că Austria se va opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. În timp ce Nehammer a făcut această declaraţie în Albania, ministrul de Interne, Lucian Bode, şi senatoarea PNL de Timiş, Alina Gorghiu, preşedinte interimar al Senatului, se află la Viena pentru a-i îndupleca pe oficialii austrieci să nu se mai opună intrării României în Spaţiul Schengen.

Austra a rămas ultima ţară care se opune intrării României în Spaţiul Schengen, după ce Olanda şi Suedia n-au mai ridicat obiecţii. Cancelarul austriac Karl Nehammer rămâne însă pe poziţii, afirmând că este nevoie de mai mult timp pentru a se asigura că frontierele sunt securizate.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer, înainte de a intra la lucrările Summit-ului UE-Balcanii de Vest de la Tirana.

De menţionat că ministrul de Interne român Lucian Bode, afirma cu, două săptămâni în urmă, că a “rezolvat” problema cu omologul său austriac, Gergard Karner. De altfel, Bode se află în aceste zile în Austria, cu mandat de la preşedintele Klaus Iohannis, fiind însoţit de şefa interimară a Senatului, Alin Gorghiu, senatoare de Timiş.

„Alina Gorghiu a precizat că participarea deplină a României la spaţiul Schengen va aduce, în mod cert, o valoare adăugată frontierelor externe ale Uniunii Europene şi consolidării rolului UE la nivel global. Totodată, a arătat că extinderea spaţiului va aduce beneficii tuturor cetăţenilor UE, economiilor statelor membre şi firmelor austriece din România. Înaltul oficial român a mai menţionat că starea de fapt actuală înseamnă timpi ridicaţi de aşteptare pentru transportatori şi proceduri mai complicate.

Alina Gorghiu a arătat că cifrele Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, la care ar trebui să se raporteze toate statele, confirmă foarte clar faptul că România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară. Preşedintele interimar al Senatului a subliniat că susţinerea fermă a instituţiilor europene şi concluziile lipsite de echivoc ale experţilor europeni, materializate prin vizite încheiate cu rapoarte extrem de pozitive pentru ţara noastră, îndreptăţesc România să obţină un sprijin unanim pentru adoptarea Deciziei de aderare a ţării noastre la Schengen”, s-a arătat, într-un comunicat al Senatului, ce a făcut Gorghiu la Viena.

Soarta aderării României la Spaţiul Schengen va fi stabilită joi, 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Alături de România mai sunt două ţări pretendente, Bulgaria şi Croaţia. Împotriva Bulgariei s-a pronunţat şi Olanda, în tinmp ce Croaţia are sprijinul tuturor statelor UE.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Ion a spus: (decembrie 6th, 2022 at 15:59 )

S-a intrat in faza conflictului deschis cu Austria. Era de așteptat. Era inevitabil. Si trebuie sa se spargă odată buba asta cu puroi.

Cancelarul ălora a spus clar ca ne dau veto pe Schengen. Motivul e o minciuna pe care a inventat-o: că ruta principala de migrație nu ar fi prin Balcanii de vest ci prin Bulgaria-Romania-Ungaria. O nebunie, o minciuna sfruntată, inventata din disperare in ultima secundă. E pur si simplu complet fals.

Va spun însă care e adevarul. Ce condiții de fapt pun austriecii ca sa ne accepte in Schengen. Ne șantajează așa: votam Schengen si începem extragerea gazelor din Marea Neagră DOAR DACĂ toate gazele alea ajung in Viena prin Borealis (firma de petrochimice a OMV), si nu rămâne nimic in Romania. Evident chestie imposibil de acceptat. Toată lumea știe treaba asta in Bucuresti si toată lumea e profund revoltata. Nu mai merge așa.

Ce trebuie făcut in cazul asta – care e o mizerie de nedescris? Ca nu mai merge așa. Austria a furat aici in nestire de 20 de ani si acuma vrea sa ne fure si mai mult si sa ne si violeze in public, sa ne umilească?

E simplu. Două decizii ușor de luat, din pix, prin Ordonanțe de urgenta:
– Crescute Redevențele exponențial pe petrol (oricum trebuia sa ajustam formula de ani de zile, i-am lăsat cu niște redevențe ridicole). Deci, de la sute de milioane profit la PETROM pe an, trec la pierderi uriașe.
– Analiza pe activele si pasivele BCR. Imediat trebuie sa mai aduceți un miliard de Euro la BCR de la Erste ca sunteți sub-capitalizati.

Asta omoară amândouă business-urile austriecilor, scad pe bursa OMV si Erste 40% instant. Disperare maxima. Si după aceea, PETROM sa fie cumpărat de Romgaz si BCR cumpărat de BT. Frumos, elegant si perfect legal.

In paralel pot fi imediat lansate anchete penale pe managerii si executivii austrieci care au trecut prin România si au furat (practic toti). Plus marii șmecheri din boardurile din Viena ca la aia au ajuns de fapt banii. Cei care chiar au furat sa meargă pe bune la pușcărie, asta e, ghinion, se aplica pur si simplu legea nimic mai mult.

Deci, Iohannis sa cheme frumos pe inteligentul de cancelar de rahat urgent la Cotroceni. Ii arată frumos toate deciziile astea, gata de semnat. Si ii zice așa : Bai, ai 2 optiuni. Avem conferința de presa in 10 minute. Sau spui ca ne votezi in Schengen (si cine știe, poate suntem si noi drăguți după aceea cu voi, dar nu garantez). Sau dacă nu, anunț eu deciziile astea cu tine lângă mine sa te umilesc in 10 minute. Si se prăbușește bursa la voi, se duce economia Austriei in cap, si intrați toti la pușcărie. Ce vrei sa faci? ai 10 minute de gândire. Tic toc tic toc.

Cred ca acum Iohannis nu mai are optiuni si chiar dacă nu vrea tot va trebui sa facă asta. E prea multă lume suparata rău pe situație si nu poate sa nu acționeze, ar însemna ca ii protejează si se enervează sistemul de la noi rău de tot. Deci, cred ca o va face.

Oricum ar fi si oricum iese, austriecii trebuie scoși de aici. Sunt deja o problema de securitate pentru Romania. Nu poți da atâta din economia ta unora care vor doar sa fure si lucrează direct pentru ruși. Am încercat sa fim prieteni cu ei, sa colaboram. Nu se poate si asta e. Acum, spargem buba oricum ca e super infectată si după aceea o tratăm ce sa facem, asta e.

Ps: cea mai mare greșeala ar fi amânarea votului pe Schengen din 8 Decembrie. În nici un caz !

George a spus: (decembrie 6th, 2022 at 19:10 )

@Ioane, ai scris mult și aiurea. Folosește și creierul, nu doar umorile tale. Mai puțin și-l întreci pe Creangă.

Cofrut a spus: (decembrie 6th, 2022 at 21:26 )

D-l Ion ,foarte frumos comentariu,jos pălăria, singura hibă pe care o vad este ca noi nu stim exact daca asta a cerut cancelarul Austriei si nu ar fii elegant sa facem cele enumerate de dvs decat daca asa ceva s-a cerut.AcumCe va pot spune este ca aproximativ acum ceva luni,pentru a salva petrochimia austriaca( Borealis,care apropo,prin Borealis LAT Romania,fosta Linzer AgroTrade importa cantitati uriase de ingrasaminte in Romania pe Dunare,aici daca doriti va pot da multe detalii),guvernul Austriei a inceput negocierile cu Norvegia pt a preda pur si simplu o parte mare din OMV sau Borealis catre norvegieni in schimbul promisiunilor ca Norvegia va asigura 80% din necesarul de gaze al Austriei.
De aceea eu ma cam indoiesc ca au cerut toate gazele din M Neagră,dar nu este exclus,apetitul lor pt imperialism nu prea a scazut din intensitate,vezi extinderile Raiffeisen,Omv,Holzindustrie Schweighofer,Omniasig,Asirom,Uniqa,etc..Dar daca este asa( asta doar dl Presedinte poate stii si probabil un cerc restrans de oameni) ,atunci da,se merita sa incepem si noi sa-i sîcîim cum.putem,de ex. printr-un simplu boicot de „proba” de vreo 2 saptamani al firmelor austriece ,ar fii un inceput…Păcat de acesta decizie a guvernului Austriei,majoritatea oamenilor din vestul tarii au un mare drag de aceasta țară, multi conationali de-ai nostrii lucreaza si traiesc acolo,iar multi dintre noi isi faceau concediile acolo….Dar da,daca ne refuza intrarea,cu siguranta trebuie sa facem ceva,nu doar guvernul,ci si noi ca si simplii cetateni.

Cofrut a spus: (decembrie 6th, 2022 at 21:33 )

D-l Ion ,foarte frumos comentariu,jos pălăria, singura hibă pe care o vad este ca noi nu stim exact daca asta a cerut cancelarul Austriei si nu ar fii elegant sa facem cele enumerate de dvs decat daca asa ceva s-a cerut.Acum ce va pot spune este ca in urma cu ceva luni,pentru a salva petrochimia austriaca( Borealis,care apropo,prin Borealis LAT Romania,fosta Linzer AgroTrade importa cantitati uriase de ingrasaminte in Romania pe Dunare,aici daca doriti va pot da multe detalii),guvernul Austriei a inceput negocierile cu Norvegia pt a preda pur si simplu o parte mare din OMV sau Borealis catre norvegieni in schimbul promisiunilor ca Norvegia va asigura 80% din necesarul de gaze al Austriei.
De aceea eu ma cam indoiesc ca au cerut toate gazele din M Neagră,dar nu este exclus,apetitul lor pt imperialism nu prea a scazut din intensitate,vezi extinderile Raiffeisen,Omv,Holzindustrie Schweighofer,Omniasig,Asirom,Uniqa,etc..Dar daca este asa( asta doar dl Presedinte poate stii si probabil un cerc restrans de oameni) ,atunci da,se merita sa incepem si noi sa-i sîcîim cum.putem,de ex. printr-un simplu boicot de „proba” de vreo 2 saptamani al firmelor austriece ,ar fii un inceput…Păcat de acesta decizie a guvernului Austriei,majoritatea oamenilor din vestul tarii au un mare drag de aceasta țară, multi conationali de-ai nostrii lucreaza si traiesc acolo,iar multi dintre noi isi faceau concediile acolo….Dar da,daca ne refuza intrarea( invocand minciuna evidenta cu migrantii),cu siguranta trebuie sa facem ceva,nu doar guvernul,ci si noi ca si simplii cetateni.

Bodea Cârțan din Plagienii Mari a spus: (decembrie 6th, 2022 at 23:52 )

Să-i trimiți să negocieze pe Bode și pe Gorghiu (altă ineptă care folosește „valoare adăugată” aiurea; a aduce valoare adăugată = a adăuga valoare adăugată!!!), cică liberali, cu urmașii lui Hayek cred că este o jignire suficientă pentru austrieci ca să nu ne primească în Schengen!
Iar dacă serviciile secrete austriece au ceva cunoștință de implicarea unor înalt oficiali români în treburi murdare, așteptăm reportajul pe Arte!!!
Nouă ne rămâne să rezolvăm dilema asta: să ținem cu ai noștri, chiar dacă-s hoți, sau să ținem cu străinii? Poate-ar trebui să ținem cu noi, după ce ne arestăm hoții…

BODE un POLITRUC SERVIL și INCOMPETENT a spus: (decembrie 7th, 2022 at 00:58 )

Din gașca de LACHEI a lui Johannis, incapabil să rezolve CARNAGIUL DE PE ȘOSELE..Oare citi oameni nevinovați mai trebuie sa moară,pina va lua și Poliția Română măsurile necesare?! Cum se aplică de ani buni in toate țările UE…

liviu a spus: (decembrie 7th, 2022 at 09:44 )

Au trecut precum o boare 75.000 de emi ilegali.Pe unde au trecut ? pe unde nu este gard facut de statul mafiot esuat. Cine A PERMIS? CINE A LUAT BANII ? Ca intotdeauna ALTII. Toti cei platiti sa apere granita sunt curati ca lacrima. NU RECUNOSC NIMIC. TOTUSI UNDE SUNT BANII ? CINE
S-A IMBOGATIT PESTE MASURA ? POATE ALEX VA INVESTIGA SI VA AFLA SI EL SECRETUL LUI POLICHINELE.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Lista de la Primărie și verificările ISU. Dominic Fritz îi răspunde subprefectului Drăgănescu: ”Timișoara nu este unicul organizator al acestor evenimente”

Coincidență sau nu, miercuri pe zona pietonală din centrul Timișoarei a avut loc un amplu exercițiu în cadrul căruia reprezentanții Pompierilor au testat modul în care pot interveni dacă apare un incident în această parte a orașului unde circulația vehiculelor este restricționată. Luni, în cadrul Colegiului Prefectural, reprezentantul ISU Timiș spunea că nu ar fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lista de la Primărie și verificările ISU. Dominic Fritz îi răspunde subprefectului Drăgănescu: ”Timișoara nu este unicul organizator al acestor evenimente”
WINTER SALE 2023
WINTER SALE 2023

Politica vezi arhiva Politica

Marian Vasile reacționează după declarațiile lui Lațcău: ”Am trimis acum trei săptămâni o adresă la PMT să discutăm cum se face predare către constructor”

Administratorul public al județului Timiș, Marian Vasile, spune că ideea transferului de la Primăria Timișoara a tronsonului de la Dumbrăvița a drumului județean spre A1 direct către constructor a fost transmisă spre primărie chiar de CJ Timiș acum trei săptămâni. Până la finalul lui februarie va exista și pe acest tronson un constructor, a mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marian Vasile reacționează după declarațiile lui Lațcău: ”Am trimis acum trei săptămâni o adresă la PMT să discutăm cum se face predare către constructor”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Lugojul bate la Beveren şi este mare favorită să se califice în semifinalele Challenge Cup

Reacţie de supercampioane a lugojenceleor după eşecul din weekend în faţa Albei Blaj, prima înfrângere din ultimele şapte partide. CSM a reuşit o victorie entiziamantă la Beveren, în Belgia, într-un meci contând pentru manşa tur a semifinalelor Cupei Challenge. Echipa de volei feminin a Lugojului este cea mai bună formaţie din Banat în acets sezon....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul bate la Beveren şi este mare favorită să se califice în semifinalele Challenge Cup
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Încă un „curajos” care a condus fără permis şi a fugit de poliţişti

Polițiștii timișeni au depistat în orașul Jimbolia din județul Timiș, un bărbat, în vârstă de 42 de ani, bănuit de săvârșirea unor infracțiuni rutiere. La data de 1 februarie, în jurul orei 23:27, polițiștii orașului Jimbolia, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Calea Mărășești din oraș, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un „curajos” care a condus fără permis şi a fugit de poliţişti

Economic vezi arhiva Economic

IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați

Unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din domeniul mobilei de casă se pregătește de deschiderea magazinului timișorean. Deocamdată caută să angajeze sute de viitori lucrători. IKEA a lansat programul de recrutare în masă, deschizând poziții peste peste 250 de locuri de muncă în cadrul viitorului magazin din Timișoara. Magazinul IKEA Timișoara reprezintă următoarea etapă, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Programul propus de Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, gupate sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”, aduce în orașul de pe Bega trei laureați ai premiului Nobel, din domeniul literaturii și chimiei. În seria acestor evenimente, în prima parte a acestui an, comunitatea academică din UVT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei laureați Nobel,  Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn și Jean-Pierre Sauvage, invitați la Universitatea de Vest din Timișoara
Coincidență sau nu, miercuri pe zona pietonală din centrul Timișoarei a avut loc un amplu exercițiu în cadrul căruia reprezentanții Pompierilor au testat modul în care pot interveni dacă apare un incident în această parte a orașului unde circulația vehiculelor este restricționată. Luni, în cadrul Colegiului Prefectural, reprezentantul ISU Timiș spunea că nu ar fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lista de la Primărie și verificările ISU. Dominic Fritz îi răspunde subprefectului Drăgănescu: ”Timișoara nu este unicul organizator al acestor evenimente”
Polițiștii timișeni au depistat în orașul Jimbolia din județul Timiș, un bărbat, în vârstă de 42 de ani, bănuit de săvârșirea unor infracțiuni rutiere. La data de 1 februarie, în jurul orei 23:27, polițiștii orașului Jimbolia, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Calea Mărășești din oraș, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un „curajos” care a condus fără permis şi a fugit de poliţişti
Situația viitorului drum expres care va lega Craiova/Filiași de Lugoj e una tot mai dificilă. Deși a ajuns doar în etapa realizării studiilor de fezabilitate, proiectul e deja în fața justiției, pentru două din cele patru loturi ale drumului rapid se judecă o firmă de specialitate și CNAIR, după ce contestația depusă pe licitație a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Drumul expres Lugoj – Craiova rămâne blocat. Egis se judecă la București cu CNAIR
Consiliul Local Timișoara va trebui să voteze astăzi bugetul orașului. E la limită ca și timp, iar aleșii locali spun că sunt puși în fața faptului împlinit, deși bugetul nu a fost dezbătut public, nu a fost discutat de consilierii locali, iar orașul e în situația de a rămâne fără posibilitatea de a face investiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consiliul Local Timișoara votează, pe repede înainte, bugetul local. Aleșii condamnă lipsa dezbaterii, dar spun că trec proiectul pentru binele orașului
Reacţie de supercampioane a lugojenceleor după eşecul din weekend în faţa Albei Blaj, prima înfrângere din ultimele şapte partide. CSM a reuşit o victorie entiziamantă la Beveren, în Belgia, într-un meci contând pentru manşa tur a semifinalelor Cupei Challenge. Echipa de volei feminin a Lugojului este cea mai bună formaţie din Banat în acets sezon....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul bate la Beveren şi este mare favorită să se califice în semifinalele Challenge Cup
România va avea o rețea de comunicații cuantice de 1500 de kilometri, în cadrul căreia vor fi realizate și șase rețele metropolitane. Una dintre acestea va deveni realitate ân orașul de Bega prin intermediul Universității Politehnica Timișoara și a Universității de Vest. Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Universitatea de Vest, va crea un nod major...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara devine parte a unei rețele de comunicații cuantice de 1500 de kilometri. Va avea o rețea metropolitană de date criptate/FOTO
Panică într-un cămin studenţesc şi interveţie rapidă a salvatorilor. Totul s-a petrecut miercuri noaptea în Timişoara. În urma apelului primit pe S.N.U.A.U. 112 din data de 1 februarie, ora 22:46, ISU Timiş a intervenit în urma unui incendiu produs în Timișoara, pe strada Regiment 13 Călărași. A fost alertat Detașamentul 1 de Pompieri Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incendiu la Căminul Studenţesc! Zeci de studenţi au fugit din calea flăcărilor. UPDATE: Cauza incendiului
Administratorul public al județului Timiș, Marian Vasile, spune că ideea transferului de la Primăria Timișoara a tronsonului de la Dumbrăvița a drumului județean spre A1 direct către constructor a fost transmisă spre primărie chiar de CJ Timiș acum trei săptămâni. Până la finalul lui februarie va exista și pe acest tronson un constructor, a mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marian Vasile reacționează după declarațiile lui Lațcău: ”Am trimis acum trei săptămâni o adresă la PMT să discutăm cum se face predare către constructor”
Deschiderea oficială a TM2023 va scoate din buzunarul Primăriei Timișoara 7,5 milioane de lei, la care se vor adăuga 800.000 de lei din banii alocați de la Ministerul Culturii. De vineri, 17 februarie, până duminică, 19 februarie, vor fi sute de evenimente, care vor fi distribuite în toate cartierele orașului. Evenimentul festiv ”Sărbătorim Deschiderea!”, programat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost definitivat programul celor trei zile de deschidere oficială a TM2023. Vedeți lista evenimentelor programate
Top