Primăria Timişoara

Aleșii locali sunt chemați să voteze taxele și impozitele locale pe anul 2023

Consilierii locali timișoreni nu scapă de ședințele de plen nici în ultimele zile ale anului, marți ei sunt chemați la vot, din fericire în sistem online. Pe lista proiectelor votate se va afla în prim plan unul dintre cele mai importante pentru o unitate administrativă teritorială, anume valoarea taxelor și impozitelor locale.

Vestea bună e că nu vom scoate din buzunar mai mulți bani pentru proprietățile deținute, iar în ceea ce privește taxele, acestea vor fi indexate doar cu valoarea inflației. O majorare semnificativă este propusă pentru mijloacele de transport.

Conform proiectului de hotărâre referitor la stabilirea taxelor și impozitelor taxele pe proprietate rămân la același nivel. Cu o mică excepție. La care se adaugă și o a doua excepție, care ar urma să ”abțiguie” la buzunar o pătură largă de timișoreni, la impozitul pe vehicule.

În vederea asigurării cheltuielilor publice și dezvoltării economice și sociale în cadrul Municipiului Timișoara, raportat la criterii economice si necesitatea asigurării veniturilor proprii ale bugetului local din impozite și taxe locale, pentru anul 2023 se aprobă majorarea impozitelor și taxelor locale prin stabilirea de cote adiționale la impozitele și taxele locale, după cum urmează: a) Impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, prevazut la alin.2 al prezentului articol, precum si impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, prevazut la alin.4 al prezentului articol, se majorează cu o cotă adițională de 50% din cota de impozit stabilită. b) Impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majorează cu o cota adițională de 50% fata de nivelul impozitului stabilit”, se spune în proiect.

Așadar, dacă deții un birou sau un spațiu comercial pe persoană fizică, respectiv dacă ai o mașină te pregătești să scoți mai mulți bani din buzunar. Nu știm dacă bicicleta e mijloc de transport sau de agrement… Rămâne de văzut ce vor decide consilierii locali.

În ceea ce privește taxele, acestea urmează să fie majorate cu un procent de 5,1%, valoare aferentă inflației din 2021.

Vă reamintim că primarii din România au refuzat să scoată din foc cu propriile mâini cartoful fierbinte livrat de guvernul care vrea să scape de transferul unor sume spre primării, anume aplicarea pentru clădiri a procentelor de impozitare la valoarea din grilele notariale, ceea ce ar fi însemnat o majorare semnificativă a acestor impozite. O asemenea majorare aducea bani la bugetul local, dar și o scădere bruscă a cotelor de popularitate ale primarilor care trebuiau să aplice modificările.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

4 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

6 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

7 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

8 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

13 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

14 ore ago