Politica

Mâine a fost război. Retrospectivă cronologică 2022 (2)

24 februarie. Începe războiul din Ucraina, Rusia invadând ţara de la graniţa României. Ceea ce Vladimir Putin spunea că va fi o „operaţiune specială” de scurtă durată s-a transformat într-un război barbar de anduranţă, ruşii bombardând multe obiective civile.

25 februarie. CJ Timiş decide să închidă definitiv bătrânul stadion „Dan Păltinişanu”. Decizia a venit după o mare ruşine, respectiv s-a stins nocturna la meciul între Poli Timişora şi Petrolul Ploieşti, oaspeţii câştigând meciul la masa verde cu 3-0.

26 februarie. Mai mulţi timişoreni protestează, în Piaţa Operei, vizavi de invazia rusă în Ucraina.

28 februarie. Fost șef al Finanțelor din zona de vest a României, Lucian Heiuș, e numit la conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). El s-a aflat la conducerea Direcției Regionale de Finanțe Timișoara în două mandate.

28 februarie. Primăria Timișoara e nevoită să achite Administrației Fondului pentru Mediu o factură de 4,3 milioane de lei pentru raportarea greșită a cantităților de deșeuri, în perioada 2016-2020, al doilea mandat al lui Nicolae Robu.

28 februarie. Florica Chiriță este aleasă președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Se termină mera Georgică Cornu.

1 martie. Timişorenii se mobilizază tot mai mult pentru ajutorarea Ucrainei şi refugiaţilor prin campania “Timişoara pentru Ucraina”.

3 martie. CJ Timiş se face de râs la Expoziţia Mondială din Dubai.

6 martie. Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, anunşă că a găsit o firmă din Dubai pentru a construi hub-ul de la aeroport pe un teren al Ministerului Transporturilor. E începutul “afacerii Dubai” în care va fi prins Nica.

9 martie. Sondaj INSCOP: 75,2% dintre români consideră mRusia vinovată pentru războiul din Ucraina. “Votanții PNL (90%), USR (87%) si PSD (86%) cred în vinovăţia Rusiei în proportii semnificativ mai mari decat votantii AUR (67%)”, arată Remus Ştefureac, președintele INSCOP.

11 martie. PNL Timiş mai pierde un război cu PSD în Timiş. Marin Popescu este schimbat din funcţia de şef al Inspectoratului Şcolar cu Aura Danielescu, cumnata lui Sorin Grindeanu.

11 martie. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu afirmă că Alin Nica se cere la Jilava, după ce a început tratative cu o firmă din Dubai pentru realizarea unui hub la aeroport pe terenul ministerului.

13 martie. PNL şi PSD îşi împart instituţiile deconcentrate din vestul ţării. PSD îşi taie parte leului, producând mari nemulţumiri în interiorul PNL Timiş.

16 martie. Se schimbă Consiliul de Administraţie la STPT. Cinci membri demisionează pentru a nu fi demişi. PSD votează alături de USR.

17 martie. Fisuri în blocul de monolit al USR din Consiliul Local Timişoara. Consilierul Andrei Meşter (provenit din PLUS) votează împotriva unui proiect al colegilor lui de partid. Aceleaşi semne de dizidenţă le dă şi Raul Olajos (tot fost PLUS) în Consiliul Judeţean.

23 martie. Între ei, pentru ei! Andreea Dogariu, soţia senatorului PSD deTimiş Eugen Dogariu este numită director adjunct al Institutului Cultural Român (ICR) Budapesta. Numirae a fost făcută de ministrul PSD al Culturii, Lucian Romaşcanu.

23 martie. Decizie definitivă. Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ “Petrov”. Aşadar zece ani, România a fost condusă de un turnător. Şi în pahare, şi la Secu.

26 martie. Rapid Bucureşti îşi inaugurează noua arenă (a patra construită în Bucureşti în ultimii ani pe bani publici) cu un meci amical în faţa Politehnicii Timişoara. Nici nu ami contareză scorul.

29 martie. Tristeţe mare. Viorica Dăncilă, fost premier, fost preşedinte PSD, fost candidat la preşedinţie, părăseşte partidul după 26 de ani de trudă pe altarul social-democraţiei române. A preluat imediat conducerea unui alt partid, nici nu contează cum se numeşte.

30 martie. PNL Timiş câştigă definitiv procesele cu foştii membri Alin Popoviciu (fost secretar general) şi Călin Roman. Cei doi îşi pierd şi mandatele de consilieri judeţeni. Popoviciu continuă lupta pe baricade, fiind unul din oamenii de bază ai fostului primar Nicolae Robu.

1 aprilie. 87 de timişoreni au depus 113 propuneri de proiecte pentru primul program de bugetare participativă în Timişoara. Primaria a alocat trei milioane de lei pentru acest program.

2 aprilie. După un blitzkrieg la vârful PNL, Florin Cîţu demisionează din funcţia de preşedinte al partidului. “Echipa câştigătoare” şi-a devorat liderul la doar şase luni de la momentul în care era votat cu entuziasm în răgetele lui Rareş Bogdan.

 

 

 

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

4 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

5 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

7 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

8 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

8 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

9 ore ago