Universitatea Politehnica, Universitatea pentru Științele Vieții, Universitatea de Vest și Primăria sunt hotărâte să meargă înainte cu proiectul campusului dual pe care vor să îl ridice în Orașul de pe Bega. Au fost găsiți 30.000 de metri pătrați pentru viitoarea școală, în Calea Buziașului, și acum se scrie cererea de finanțare ce va fi depusă pe PNRR. Iar termenul de ridicare a investiției e scurt!
În total, din PNRR se finanțează 10 asemenea campusuri în toată țara. Cele trei universități și municipalitatea și-au dat mâna și împreună cu municipalitatea vor depune proiectul de finanțare. Lider de proiect va fi Politehnica, fiecare instituție de învățământ superior va intra în proiect cu câte un domeniu de activitate. Sistemul prevăzut pentru campusuri este puțin diferit de cel care este acum cunoscut ca învățământ dual în România, unul care pregătește tineri liceeni în cadrul unor școli profesionale, alături de firmele care își stabilesc prioritățile și specializează, cu sprijin financiar, personal pentru posturile în care au nevoie.
Exemplul este Școala Duală Banat, constituită la Liceul Energetic, aceasta pregătește tineri pe posturile pe care au nevoie firmele, care oferă și stagiile de practică. Noul campus va fi diferit, va aborda chiar și domeniul studențesc, tinerii se vor putea specializa la noul campus, cu stagii practice oferite de firme, similar cu cel pentru … liceeni. De fapt, cele două vor funcționa ambele în continuare și după constituirea noului campus, spune primarul Dominic Fritz.
”Vor fi 10 asemenea campusuri în toată țara. Noi ne unim forțele pentru a câștiga această finanțare. Acest consorțiu e cerință formală. Există și firme, una deocamdată, odată ce avem toată trupa vom trimite proiectul la ministerul educației, în ianuarie. Nu este un proiect al primăriei ci al orașului, în care ne unim forțele. Lider de proiect e Universitatea Politehnica, parteneri sunt primăria și celelalte două universități și câteva licee. De ce e important acest campus? Suntem un pol economic, dar ne luptăm cu lipsa de forță de muncă. Firmele caută calificați profesional. Știu doar teorie, iar ei au nevoie și de practică. Cu acest proiect strategic creștem atractivitatea Timișoarei. Construim un ecosistem cu universitățile și cu mediul privat. Formarea pe care o primesc se potrivește și cu cerințele de pe piața muncii”, a declarat, joi, primarul Dominic Fritz.”
Universitatea Politehnica Timișoara va depune la dosar proiecte de program pentru sectorul automotive și telecomunicații.
”S-a schimbat puțin filozofia învățământului dual. În sensul în care nu era foarte atractiv. Te duceai la o școală profesională, terminai, dacă vrei să avansezi în carieră era mai dificil. La ora actuală, prevederile noii legi a Educației prevede o rută pe învățământ dual până la doctorat, e vorba de un doctorat industrial. E destinat pentru elev și acesta poate acum continua. Oferă un alt orizont. Prevederile nu sunt operabile, dar sigur vor apare. Vom face programe de studii de scurtă durată.pot fi în continuarea învățământului din zona de liceu. Pot continua pregătirea curentă. Sunt fonduri importante, care pot susține dezvoltarea. Ca și lider pe zona tehnică, lucrurile sunt mai ușoare. Avem niște domenii în Timișoara, știm că lucrurile merg la nivel de liceu, deja, avem industrie puternică în zonă. Noi vom merge pe automotive și comunicații”, a spus Sorin Drăgan, rectorul Universității Politehnica.
Complementar, Universitatea pentru Științele Vieții se va orienta pe susținerea de programe educaționale pe domeniul apei și a ingineriei mediului.
”Între problemele universității noastre și ca urmate a discuțiilor purtate în consorțiu și cu cei de la inspectoratul județean, ca universitate am găsit oportun să mergem pe ingineria mediului și pe alimentarea cu apă și gest apelor uzate. Am discutat cu entitățile implicate. La nivel de regiune, acest consorțiu aduce aport pe resurse umane. Dacă nu avem specialiști și învățământul dual poate completa, pentru început, vor veni și alte solicitări din mediul economic la care vom putea să răspundem. La nivel de regiune există solicitare, răspundem unei nevoi. Am discutat cu companii din agricultură. De asemenea, pe inginerie mecanică vor avea nevoie de oameni pregătiți. Tehnologia este în continuă creștete, investițiile în agricultură cresc, iar partea automotive este prezentă în domeniul mecanicii agricole”, a spus și Marius Popescu, de la Universitatea de Științele Vieții.
Completarea consorțiului va fi asigurată de Universitatea de Vest, care va lucra pe domeniul HoReCa.
Cred că este unul dintre cele mai abițioase proiecte educaționale, nu doar valoarea invest, ci se schimbă filozofia față de ce știm ca fiind școlile profesionale. E vorba de clase la solicitarea firmelor, de burse. Universitatea de Vest are este o Facultatea de Administrare a Afacerilor. Competența universității ar fi de turism și de servicii. Acest domeniu are nevoie de specializare, pe termen scurt, dar cred că acest domeniu, pe termen mediu și lung, are nevoie de și mai multă specializare” a subliniat și Florin Sava, reprezentantul UVT.
Având în vedere că este vorba de o finanțare pe PNRR, investiția va trebui finalizată până în 2026. Depunerea cererii de finanțare va fi realizată de consorțiu în luna ianuarie a anului viitor.
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…