Primăria Timişoara

Prețul gigacaloriei de Timișoara s-a majorat. Vestea bună, cetățenii vor plăti vechea valoare, primăria subvenționează diferența

Consilierii locali timișoreni au votat cu o viteză uimitoare toate proiectele prevăzute pe ordinea de zi a plenului extraordinar de joi seara, parcă special pentru a ajunge la primul punct de pe ordinea de zi. A fost vorba de majorarea prețului la gigacaloria furnizată de societatea Colterm, cu 17 la sută, iar ”evenimentul” a fost motivul excelent ca aleșii să se certe și să se contreze în argumente și contraargumente care mai de care, fie administrative, fie politice. Până la urmă, hotărârea a trecut fără probleme, cu un mic amendament: primăria va suporta din banii bugetului local întreaga majorare.

Eroul serii a fost Radu Țoancă, consilier PSD, el a fost cel care a făcut amendamentul de acoperire integrală de la bugetul local a majorării. Desigur, el a beneficiat de votul majorității, cum USR nu mai deține majoritatea în plen nu prea a putut să se opună. Chiar și așa, primarul Dominic Fritz spera, la orele prânzului că nu se va ajunge la o subvenționare integrală, dar a fost nevoit să accepte decizia, probabil deja discutată înainte de plen de consilieri.

În fapt, CLT trebuia oricum să adopte acest proiect, decizia de majorare fusese luată deja de Colterm pe baza unei aprobări din partea ANRE, iar în situația în care nu era adoptată exista perspectiva unui proces inițiat de Colterm, aflat acum în insolvență și condus de cei puși de creditori să le reprezinte interesele.

O concluzie decentă a fost trasă de reprezentantul administratorului judiciar al Colterm, Marius Cârceie, care a spus că, de fapt, hotărârea de consiliu trebuie să conțină două puncte, unul care aprobă majorarea și unul care să prevadă procentul din majorare susținut de primărie.

Ceea ce s-a și întâmplat. Lui Radu Țoancă i-a revenit onoarea să prezintă amendamentul la proiectul de hotărâre, de acoperire integrală de la bugetul local a diferenței de preț apărute. Au trecut cu succes atât amendamentul, cât și proiectul în întregime.

Cei mai combativi consilieri de la dezbaterea care a precedat votul au fost viceprimarul Ruben Lațcău, de la USR, și liberalul Adrian Lulciuc, care s-au împuns minute bune pe tema sumelor trimise de guvern la Timișoara pentru energia termică, despre vechile și noile administrații ale orașului, despre cine și ce a condus.

În conformitate cu hotărârea adoptată, noul preț de producție a gigacaloriei este de 847,61, majorată de la 715,35 de lei. Chiar și așa, populația va plăti în continuare 347 de lei.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 25 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 25.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

18 minute ago

Întâlnire de gradul trei în piaţa din Lovrin. Alfred Simonis şi Alin Nica au făcut schimb de flyere electorale

Principalii favoriţi la preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica şi Alfred Simonis, au avut, joi,…

12 ore ago

La Kikinda, acest sfârșit de săptămână e dedicat Festivalului Baloanelor cu aer cald

Bănățenii sunt invitați în acest weekend la Kikinda, în Banatul sârbesc, unde are loc cea…

13 ore ago

Zilele viitoare aduc modificări ale circulației rutiere și a mijloacelor de transport în comun la Timișoara

În zilele viitoare o serie de lucrări edilitare în zona Badea Cârțan vor afecta circulația…

14 ore ago

Forța Dreptei cere Prefectului de Timiș să respecte legea și să decidă încetarea mandatului primarului de Recaș

Pe adresa prefectului de Timiș, Mihai Ritivoiu, a sosit o cerere din partea președintelui filialei…

15 ore ago

Noua clinică de mari arși de la Timișoara ar putea fi inaugurată la jumătatea anului viitor/Foto

Până la finalul anului, Timișoara va avea ridicat un nou Centru pentru Mari Arși, este…

15 ore ago