Administratie

Fritz, total nemulțumit de modul de alocare a banilor PNRR pe sănătate. Nica felicită echipa CJ Timiș participantă la proiectul Institutului Oncologic

Liderii administrației locale timișorene, Dominic Fritz, respectiv al administrației Județene, Alin Nica, au opinii total diferite legate de modul în care au fost alocați bani din PNRR pentru infrastructura spitalicească nouă. Primarul capitalei Banatului spune că procesul de alocare a fost ”mai degrabă o partidă de alba-neagra”, în timp ce șeful CJT felicită echipa din cadrul instituției pentru efortul depus în vederea obținerii banilor pentru Institutul Regional Oncologic.

Municipalitatea timișoreană a cerut bani pentru două obiective, respectiv ridicarea unei noi maternități, în cadrul Spitalului Municipal, respectiv dotarea cu aparatură a Spitalului de Copii. Ambele au fost respinse, ceea ce a adus o reacție negativă a primarului Timișoarei. Pentru maternitate s-au cerut 800 de milioane de lei, iar pentru dotări la ”Louis Țurcanu” 100 de milioane.

”Azi, la București s-a decis că noua maternitate a Timișoarei și dotările absolut vitale pentru a putea deschide noul spital de copii nu merită să fie pe lista proiectelor finanțate de Ministerul Sănătății. Două proiecte care puteau începe imediat. Clădirea de șase etaje a noului Spital de Copii e gata, ne trebuie 100 de milioane de lei să cumpărăm dotările. Autorizația de construire a noii maternități e semnată, ne trebuie 800 de milioane de lei pentru a începe construcția. Le spun timișorenilor, cadrelor medicale și pacienților: vom găsi acești bani în altă parte. Căutăm alte surse de finanțare. Ne vom descurca, dar nu abandonăm spitalele, pentru că timișorenii au nevoie de servicii medicale moderne. De asta, construim patru clădiri noi de spitale și am investit anul trecut aproape 50 de milioane de lei în infrastructura de sănătate a Timișoarei”, conform lui Fritz.

El se arată circumspect asupra faptului că vreun ministru al sănătății ” să finalizeze în trei ani ruina de pe Torontalului și să o transforme în Institut Oncologic”. El vorbește despre o partidă de alba-neagra, supărat că proiectele primăriei nu au fost admise la finanțare, dar s-au dat bani pentru Institut, deși spune că s-ar bucura ca acesta să fie finalizat.

„Toți știm condițiile în care Uniunea Europeană dă României banii din PNRR: investițiile să fie finalizate până în 2026, altfel se pierd banii. M-aș bucura ca Ministerul Sănătății să reușească ce n-a reușit până acum niciun ministru: să finalizeze în trei ani ruina de pe Torontalului și să o transforme în Institut Oncologic. Sunt primul care ar aplauda o asemenea realizare. Până atunci însă, văd că modul de selectare al proiectelor din sănătate ce primesc bani seamănă mai degrabă cu o partidă de alba-neagra”, a încheiat primarul Timișoarei.

De cealaltă parte, Alin Nica, președintele CJ Timiș, e mulțumit de banii acordați Institutului Oncologic. El vorbește despre efortul conjugat al instituțiilor județene și felicită echipa CJT care a depus eforturi pentru succesul cererii de finanțare.

„Sunt mândru de echipa Consiliului Județean Timiș care a contribuit decisiv la obținerea finanțării pentru primul Institut Regional Oncologic din vestul tării. Viitorul Institut Oncologic de la Timișoara prinde contur printr-un efort conjugat al instituțiilor județene, acesta fiind selectat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Consiliul Județean Timiș a sprijinit Direcția de Sănătate Publică în demersul de redactare a documentelor necesare în vederea accesării finanțării, iar specialiști din instituția noastră precum juriști, arhitecți și ingineri constructori au lucrat îndeaproape la elaborarea proiectului tehnic”, a spus Nica.

Suma solicitată, de aproape 200 milioane de euro, este cea mai mare dintre cele solicitate pentru investiții în sănătate prin PNRR pentru județul Timiș, iar 80% reprezintă finanțare nerambursabilă.

”Am mobilizat resurse importante către acest proiect deoarece va contribui decisiv la creșterea calității îngrijirilor oferite pacienților oncologici din Timiș și județele vecine, care vor beneficia de tratament și aparatură de ultimă generație mult mai aproape de casă”, a încheiat Nica.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chinologice care au avut loc, în acest weekend la…

10 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

15 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

17 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

18 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

18 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

18 ore ago