Opinii

Nicolae Robu a mai pierdut câteva procente, dar are din belșug

Cosmin Tabără, fiul lui Valeriu Tabără, viceprimar liberal de Timișoara a zis într-un glas cu partidul său că aiasta nu se poate. Că nu se poate ca partidul care a dat doi primari în trei ture de alegeri să nu aibă candidat la alegerile din 2024 pentru Primăria Timișoara. De la acest anunț încolo totul devine un calcul, o strategie, poate și un punct de negociere cu Nicolae Robu, dar partidul a jucat corect și a făcut prima mișcare. Un an de zile vor fi discuții despre cât ajută gestul PNL actualul primar, Dominic Fritz, despre cât război fratricid ar fi în blocarea lui Nicolae Robu, dar până la proba contrarie Cosmin Tabără este un posibil candidat PNL pentru Timișoara. Va fi o jurizare internă la care sunt așteptați să se înscrie și alți liberali.

S-a ajuns aici după ce PNL Timiș și-a invitat fostul primar să alerge pe culoarul partidului. V-ați fi așteptat la altceva de la Nicolae Robu? Dar să nu vorbim ca și cum am face-o din interior. E treaba lor cum câștigă sau cum pierd primăria. Ba mai mult, cred că nici n-aveau încotro după ce Nicolae Robu a stabilit că va candida negreșit, dar din postura de „independent”. La prima vedere este o nouă aroganță, cum a mai avut omul înainte de alegerile din 2020, dând „puncte” de la el, că avea prea multe. Alții mai sofisticați pot vedea și un plasament mai generos pentru Nicolae Robu în lupta care se va duce în mod evident cu Dominic Fritz.

Ca „independent”, Nicolae Robu se poate autointitula Gheorghe care omoară Balaurul venit din Germania să nu facă nimic pe CD Loga. Iar aceste „Gheorghe” de pe calul său ar aduna voturi cât de la o alianță, dar nu ca în 2012, lingându-se pe fotografii cu Sorin Grindeanu și Titu Bojin, ci venind din spuma laptelui, fără angajamente politice, fără patroni care să-i spună ce să facă lui, „neobositului”, „fanaticului”, fanaticului muncii. Da, un pesedist de rând, alegător, nu Alfred Simonis, poate fi tentat să îi dea votul lui Nicolae Robu, dar din aceștia nu sunt prea mulți într-o Timișoară în care PSD n-a contat niciodată.

Dacă mergea necondiționat pe mâna lui Nicolae Robu „independentul”, PNL Timiș n-ar fi avut niciodată primar, deși prin gestul lor de a nu scoate alt candidat ar fi fost, poate, hotărâtor. Nicolae Robu nu mai este omul de echipă, ci omul orchestră pe final de carieră politică. Ceea ce n-ar fi fost neapărat rău privit de foarte departe, „independența” asta față de un centru de putere nu ar fi neapărat nocivă dacă am vorbi despre o persoană previzibilă, care, deși stă la bloc, ar avea toate țiglele pe casă. Dar mulți cu drept de vot nu mai cred în Moș Crăciun.

Spuneam că ar trebui să privim distant acest prim pas, intrarea lui Cosmin Tabără în joc. Cu siguranță nu ar fi vorba de prea multe voturi rupte de la Nicolae Robu, mulți nu-l cunosc pe domnișorul Tabără, iar asocierea mentală dintre Robu și PNL va face ca multe voturi liberale să meargă compact în lupta cu Dominic Fritz. E adevărat, în această fază privim de la distanță, dar nu indiferenți de ce i se va întâmpla orașului ăstuia peste un an. Nu mai este o competiție de legendă cu un alb și-un negru. „Albul” Fritz s-a făcut mai gri și el obligat de metehnele politicii în care se scaldă, iar „negrul” Robu nu e un Ion Iliescu sau Adrian Năstase pe cartea de identitate, dar vine cu niște obiceiuri moștenite de la generația politică a acestora.

Când vom vedea în gașca unui contracandidat al lui Nicolae Robu atâtea dosare penale, atâta promiscuitate, chiar senzația unei adunături de cocalari, cum ai putut-o întâlni în echipa cu care a lucrat și s-a distrat chiar fostul primar, atunci putem spune că ne este indiferent cine va ieși primar. Până atunci însă, e bine ca o astfel de competiție să dea o șansă în plus și albului ăla mai gri.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

5 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

6 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

9 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

10 ore ago

Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO

Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred…

11 ore ago

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

14 ore ago