Politica

Un nou război PNL – USR în Timiş. Miza, banii pentru proiectul TM 2023. PSD, alături de USR. Retrospectivă cronologică 2022 (3)

4 aprilie. “Glorie României, glorie Ucrainei!”. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine un discurs istoric în Parlamentul României, în sistem videoconferință. Fiindcă e vorba totuşi de România, discursul este bruiat de multe defecţiuni tehnice.

7 aprilie. Cunoscuta companie germană Dräxlmaier din domeniul pieselor auto, care are deja o fabrică deschisă la Timișoara, a anunțat demararea extinderii acesteia cu peste 20.000 de metri pătrați. Acest lucru se traduce printr-o investiţie de 40 de milioane de euro.

7 aprilie. Elena Udrea este din nou condamnată la şapte ani de închisoare în  dosarul “Gala Bute”. Înainte de-a se da sentinţa, ea fuge însă în Bulgaria, dar este capturată aproape de frontiera cu Grecia.

10 aprilie. Nicolae Ciucă este ales preşedintele PNL, la Congresul extraordinary al partidului organizat pe repede înainte după ce Florin Cîţu a fost obligat să demisioneze.

16 aprilie. Scandal manelistic la Timişoara. Primăria îi interzice lui Jador să organizeze o paranghelie la Filarmonică. Manelistul îl acuză pe primarul Dominic Fritz, dar şi pe timişoreni, că ar fi rasişti, astfel că ia decizia să nu mai cânte la Timişoara.

21 aprilie. Consilierul local USR Andrei Meşter este suspendat pentru o perioadă de un an din partid, după ce a votat de două ori împotriva unor proiecte ale primăriei. Sancţiunea s-a dat însă pe şest.

24 aprilie. Paşte însângerat, din cauza războiului din Ucraina.

3 mai. După ani de fărădelegi, DNA intră, în sfârşit, peste mafia imobiliară din Giroc.

4 mai. Legea pentru introducerea disciplinei despre Revoluția din 1989, inițiată de deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, a fost adoptată cu vot final în Camera Deputaților.

6 mai. Vechea sinagogă din cartierul Cetate din Timișoara și-a redeschis porțile pentru public, în faţa mai multor oficialități, atât din România, dar și din Germania. Sinagoga era închisă pentru rugăciuni încă din 1985.

11 mai. DNA vorbeşte de doi parlamenatari implicaţi în scandalul imobiliar cu iz penal de la Giroc. De atunci nu s-a mai auzit nimic de cei doi parlamentari, ale căror nume nu au fost dezvăluite niciodată.

13 mai. Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare. Pe modelul Elena Udrea, fuge din ţară înainte de-a fi anunţată sentinţa. Ajunge în Grecia, de unde n-a fost extrădat nici până la această oră.

19 mai. Scandal la vîrful PNL Timiş. Primarii din Lugoj şi Deta, Claudiu Buciu şi, respectiv Petru Roman îi întorc spatele vicepreşedintelui Alin Nica.

27 mai. PNL îşi completează echipa de conducere. Lucian Bode devine secretra general, iar Dan Motreanu prim-vicepreşedinte.

31 mai. Sciziune în USR. Dacian Cioloş şi alţi patru europarlamentari pleacă din partid pentru a pune bazele unei noi formaţiuni politice, REPER. Când a demisionat din funcţia de preşedinte al USR, Cioloş promitea solemn că nu va părăsi partidul.

31 mai. Fostul manager al Spitalului Municipal Timişoara, PSD-istul Octavian Mazilu, este săltat de procurorii DNA, după ce a fost prins în flagrant primind o şpagă de 300 de lei. El a fost monitorizat timp de o lună de procurori, perioadă în care ar fi luat 20 de şpăgi.

6 iunie. Charlie Ottley, realizatorul celebrelor documentare Wild Carpathia și Flavors of Romania, aflat în Timișoara pentru a filma un clip de promovare al județului Timiș, a fost tâlhărit într-un parc din oraş. Şi asta tot publicitate pentru Timişoara se cheamă. Ulterior s-a descoperit că hoţii sunt nişte copii. “Nu eu sunt victima, ci ei”, este replica excelentă a reputatului journalist.

10 iunie. La insistenţele preşedintelui CJ Timiş, Alin Nica, dar şi ale altor lideri PNL, premierul Nicolae Ciucă retrage de pe ordinea zi proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă prin care sunt acordaţi bani de la bugetul naţional proiectului Timişoara – Capitală Culturală Europeană. Nemulţumirea liberalilor este dată de banii pe care ar urma să-i primească CJ Timiş. Începe o mare bătălie între primărie şi CJ Timiş pentru banii alocaţi evenimentului.

14 iunie. Deputatul USR de Timiş Daniel Toda apare pe o listă cu 11 parlamentari care vor părăsi partidul pentru a se înscrie în REPER-ul lui Dacian Cioloş. Toda provine din PLUS-ul lui Cioloş.

14 iunie. Se adâncesc tensiunile în PNL Timiş. Un grup de şapte primari PNL au pus bazele unei noi grupări, care se doreşte a fi “a treia cale” din organizaţie.

15 iunie. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, intră la rupere în scandalul fondurilor pentru Capitală Culturală Europeană, acuzându-l pe Alin Nica, preşedintele PNL Timiş, că vrea să ducă banii la Ciacova şi Sânnicolau Mare.

16 iunie. Este adoptată o nouă OUG privind modul în care sunt acordaţi bani de la bugetul naţional proiectului Timişoara – Capitală Culturală. CJ Timiş primelşte mai mulţoi bani, Primăria Timişoara mai puţini. Lobby-ul PNL a avut efect.

 

 

 

 

 

 

 

Share
Published by
deBanat.ro
Tags: retroTM 2023

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

11 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

12 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

15 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

15 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

16 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

17 ore ago