Primăria Timişoara

Cum vrea Primăria Timișoara să facă din Colterm o societate ”verde”.

Consilierii locali timișoreni au fost convocați de urgență, luni https://debanat.ro/2023/02/surpriza-pentru-consiliul-local-timisoara-alesii-au-avut-al-doilea-plen-intr-o-singura-zi-unul-de-indata_386625.html, să aprobe câteva modificări la proiectul prin care municipalitatea vrea să facă funcționarea Colterm, „verde”. Cum va avea loc aceasta și pentru ce cere 230 de milioane de lei primăria, din PNRR? Este vorba de zece turbine performante, motoare care să producă atât căldură, dar și energie electrică.

Noile motoare termice ar urma să fie instalate pe un teren la CET Sud, de 4767 metri pătrați, aflat în domeniul privat al Municipiului Timișoara.

Soluția termică de principiu propusă constă în mintarea a 10 motoare termice de cogenerare cu puterea de 4,5 Mwe și 4,4MWt, fiecare într-o hală metalică cu suprafața de 1641 mp, regim de înălțime parter, conectate la sistemul de utilități din cadrul CET Sud”, se spune în hotărârea adoptată.

Alimentarea cu gaze naturale se va face din conducta de gaze ce alimentează cazanele de abur industrial existente, iar furnizarea căldurii se va face prin integrarea noii centrale în sistemul existent, la colectorul de termoficare existent la CET Sud. Gazele de ardere se va face prin intermediul unui coș de fum individual, metalic, autoportant.

Durata de realizare a proiectului ar urma să fie de 30 de luni, din care 18 luni execuția acestuia. Valoarea investiției a fost apreciată la 229,6 milioane de lei. Primăria va contribui cu 41 de milioane de lei.

Această nouă centrală ar urma să elimine cărbunele de pe lista combustibililor cărbunele, deci și necesitatea plății de certificate verzi. Acest tip de producere a energiei termice nu este o noutate, cel mai de succes exemplu este Oradea, unde astfel de motoare pe gaz au fost montate încă de acum câțiva ani. Municipalitatea de acolo nu mai plătește pentru a achiziționa astfel de certificate, ci chiar le produce. Mai mult, Oradea chiar a vândut administrației Robu asemenea certificate, pentru a scăpa Timișoara de posibilitatea unei amenzi (sau mai rău), în 2018.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

5 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

6 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

8 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

10 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

10 ore ago