Invatamant

Doi profesori ai Universității Politehnica Timișoara au fost premiați în cadrul PatriotFest/FOTO

Două cadre didactice ae Universității Politehnica Timișoara au fost premiate în cadrul  concursului național de inovare PatriotFest. Ajns la cea de a cincea ediție, acesta a avut loc la Bcurești, în organizarea Asociației New Strategy Center, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază.

Dintre cele zece premii acordate la festivitatea desfășurată în cadrul Cercului Militar Național, două au revenit unor cadre didactice ale Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale de la Universitatea Politehnica Timișoara, membri ai grupului de cercetare „Intelligent Embedded Vision”, IEV@UPT.

Concursul urmărește să contribuie la procesul de inovare pentru a crește securitatea României într-o perioadă plină de provocări, când amenințările hibride devin tot mai variate și sofisticate.

Au fost premiate propunerile intitulate „Sistem AI pentru diagnosticul automat al leziunilor hepatice”, autori UPT și UMFT, reprezentați de către Georgiana Simion, și „Boundary scan – evaluarea calității plăcilor electronice”, autor Raul Ionel.

Prima propunere se referă la un sistem pentru diagnosticul automat al leziunilor hepatice bazat pe AI (Inteligență Artificială), ce analizează imagini ecografice cu substanță de contrast, capabil să distingă un număr mare de leziuni hepatice, cu o acuratețe comparabilă cu cea a unui expert medical. Prototipul confirmă rezultatele de top ale rețelelor neuronale profunde în imagistica medicală.

A doua propunere vizează scanarea pe frontieră sau „Boundary Scan Testing”, o tehnologie asociată cu acronimul JTAG, Joint Test Action Group. Cu ajutorul acestei tehnologii, produsele electronice pot fi supuse în mod non-invaziv, unor proceduri de programare, debug/emulare la nivelul componentelor JTAG și diagnosticare a defectelor structurale. Utilitatea BST este validată prin integrare în cercetarea aplicativă și producție de către actori consacrați din domeniul securității naționale.

Share
Published by
Daniela Stoian

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 21 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 21.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

22 de minute ago

Speranţa moare ultima! CFR Timişoara întâlneşte în meciul 3 al finalei United Galaţi, de această dată pe teren propriu

Finala campionatului naţional de futsal a programat primele două partide în Moldova, pe malul Dunării…

12 ore ago

Transformarea cinema Studio e aproape de finalizare

Una dintre cele mai lungi renovări a unui obiectiv public din Timișoara, Cinema Studio, ar…

13 ore ago

UPT organizează un eveniment internaţional cu oaspeţi din 16 ţări

International Staff Week, un nou proiect care este organizat de Universitatea timişoreană cu o istorie…

15 ore ago

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

17 ore ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

19 ore ago