Social

FALT a căutat soluții în cadrul unei dezbateri pe tema asigurării încălzirii în Timișoara și despre viitorul Colterm

Insecuritatea asigurării căldurii prin sistemul centralizat de termoficare pentru zeci de mii de clienți din Timișoara a condus la organizarea de către Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara a unei dezbateri pe această temă. Acțiunea a atras un interes ridicat, cu oamenii au venit să discute reprezentați ai consumatorilor, ai autorităților și din partea companiei Colterm.

Cum situația societății nu este nici pe departe una excelentă, cam toată lumea încearcă să fie cât mai puțin … implicată în problemă. Cei de la Colterm spun că societatea face tot ce poate pentru a ține serviciul în funcțiune, dar că au nevoie de sprijin de la municipalitate, care este singurul acționar, în timp ce reprezentanții primăriei spun că de ani de zile bagă tot mai mulți bani în ceea ce pare tot mai mult a fi o gaură neagră.

“Am vrut să facem această dezbatere, fiindcă noi, ca cetățeni ai Timișoarei, ne interesează ce se întâmplă de mâine, din perioada primăverii, dacă trebuie să găsim o altă sursă de încălzire sau nu. Ne interesează ce se întâmplă cu banii noștri, fiindcă tot ce s-a băgat în Colterm de Primăria Timișoarei sau de Consiliul Județean Timiș sau de Ministerul Dezvoltării, s-a băgat în rețele. Dacă Colterm dispare, dacă clienții nu mai au încredere în furnizor și se debranșează, degeaba mai faci investiții, fiindcă nu mai poți să recuperez acele investiții. Dacă fiecare știe să facă ceva și poate, atunci hai să-l ascultăm și să vină cu o soluție, poate dăm încredere cetățenilor să mai aștepte și să nu se debranșeze, fiindcă debranșările în masă pentru Timișoara ar fi foarte grav, mai ales că Timișoara nu are gaz”, a spus Petru Olariu, împuternicit FALT.

“Problemele apar și în relația cu Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie. La stabilirea prețului de vânzare a energiei termice nu se ține cont de calitatea cazanelor de producere a agentului termic, de volumul mare al pierderilor sau de valoarea reală a prețurilor la combustibili”, spune Petre Nenu, director Colterm.

Titi Stoica, parlamentar  AUR de Timiș, a sugerat chiar și ideea de a acționa în judecată ANRE, pentru a recunoaște prețul real al energiei termice.

Colterm trebuie reformată, iar acum chiar se lucrează la aceasta, a mai spus Nenu. El a vorbit de numărul de angajați ai companiei.

”Eu am fost numit director în februarie 2021. Am intrat cu o societate care avea 850 de angajați, iar acum are 680 dintre care peste 80 funcționează la stația de sortare și la reparații școli-spitale. Din punct de vedere al angajaților, suntem destul de eficienți. Am și mărit salariile. Cu tot cu aceste măriri, costurile sunt mai mici decât atunci când eu am preluat societatea”, a spus Nenu.

”Scăparea” Colterm se leagă foarte mult de certificatele de poluare care trebuie cumpărate. Marius Cârceie, reprezentantul companiei care se ocupă de insolvența societății, spune că aceasta a plătit numai pentru pierderile din rețea suma necesară cumpărării certificatelor. Iar conductele sunt ale primăriei, deci aceasta este ”vinovată” de pierderi. E drept, municipalitatea plătește aceste pierderi, dar numai după ce primește de la Colterm un bilanț energetic. Iar acesta de abia se întocmește și mai trebuie și aprobat de ANRE, unde mai stă a analizat vreo trei luni.

Sprijin masiv, Colterm a primit și de la Guvern, a subliniat și subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu. Dar toate aceste subvenții, de la primărie sau de la guvern nu sunt soluția de viitor.

În acest scop, cei de la Colterm au demarat procedurile pentru achiziția de noi cazane, care să lucreze în cogenerare, la o eficiență sporită. De asemenea, se lucrează la realizarea unui parc fotovoltaic, care să asigure energia electrică necesară funcționării companiei.

Dar, cum degeaba ai căldură de dat dacă nu ai abonați, trebuie făcute și eforturi pentru păstrarea celor existenți și atragerea altora noi.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

8 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

8 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

9 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

10 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

10 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

13 ore ago