La două zile de la declaraţia Maiei Sandu privind o posibilă lovitură de stat pregătită de Rusia în Republioca Moldova, preşedintele Kluas Iohannis a reacţionat. Şeful statului român a transmis că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări.
Maia Sandu a declarat, luni, că, potrivit unor documente primite de la serviciile din Ucraina, există un plan al Rusiei pentru perioada următoare privind acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă “acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”. Mascate sub proteste ale opoziției, prin aceste acțiuni violente, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău, a mai mai spus preşedinta Republicii Moldova.
Preşedintrele Klaus Iohannis, a reacţionat, miercuri, la aceste declaraţii anunţând că România condamnă ferm “orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării”, adăugând că ”sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică”.
Declarația integrală a lui Iohannis:
România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării. Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică.
Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate.
Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean.
Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene. Acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție. În acest proces de aderare, Republica Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre.
România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene.
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…