E oficial, Capitala Culturală a Timișoara s-a deschis, cu o ceremonie la Palatul Culturii. În prezența premierului Nicolae Ciucă, festivitatea oficială a avut parte de un moment cu totul ieșit din comun, în ton cu sloganul Anului Culturii.
Clădirea Palatului Culturii a fost din nou cufundată în beznă de o pană de curent, confirmând sloganul „Light your city”. Din fericire a fost o pană scurtă, intervenită după discursurile oficialităților.
„Este o deosebită onoare să mă aflu astăzi la Timișoara pentru ceremonia de lanssre TM2023. Scriem astăzi o nouă pagină de istorie. Lecțiile Sibiului au confirmat valoarea adăugată a purtării pentru un an de zile a stindarsului culturii europene. Timișoara sunt convis că va străluci anul acesta, la fel după cum e motto-ul „shine your light”. Timișoara nu e doar orașul martirilor, este orașul punte între culturi. În actualul context geopolitic complex pe care îl traversăm, valorile unității, solidarității și cooperării între națiuni sunt cu atât mai prețioase. Pe acest fundal, Timișoara a demonstrat odată în lus că e cetatea oraș de referință în cooperare și solidaritate. Obținerea statului de capitală culturală Europeană a fost marcată de pregătiri temeinice și de bifarea unor pași importanți. Ii felicit pe actorii guvernamentali si locali implicați„, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Președintele Consiliului Județean Timiș a vorbit despre investițiile pe care instituția le face in domeniul cultural.
„Acest titlu ne oferă o oportunitate excepțională să punem în valoare potențialul impresionant al regiunii, să așezăm lucrurile în perspectivă, să construim și să consolidăm viziunea integratoare a zonei, ca parte bine conectată în și cu Europa. Sunt deosebit de bucuros că instituția pe care o reprezint este parte din povestea care se scrie sub ochii noștri. Consiliul Județean Timiș a investit considerabil pentru a contribui la valorificarea acestui moment istoric prin consolidarea infrastructurii și a ofertei culturale a orașului și a județului. Avem ca obiectiv să facem din cultură un motor de dezvoltare economică și socială pentru județul nostru. De aceea, Consiliul Județean Timiș propune de-a lungul anului 2023 un program spectaculos, dominat de trei principii esențiale: excelența artistică, impactul asupra publicului larg și capacitatea de a atrage turiști, însoțite de o dimensiune europeană accentuată a fiecărui proiect implementat. Consiliul Județean a pregătit festivaluri internaționale importante capabile să atragă un public numeros – Festivalul Internațional de Jazz – Jazz X, Festivalul Codru, Flight Festival, Festivalul Internațional de Literatură sau Festivalul Luminilor. Lor li se adaugă evenimente ce îmbină muzica cu noile tehnologii, de-a lungul malurilor canalului Bega, în jurul monumentelor emblematice ale orașului. Cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani, din România, cu exponate provenind din muzee celebre ale lumii, este evenimentul central și extrem de valoros al anului, căruia îi adăugăm, în cadrul programului Consiliului Județean Timiș, retrospectivele Victor Brauner și Paul Neagu. Fie că vorbim despre Muzeul Național de Artă, de Muzeul Național al Banatului, de Bastionul Maria Theresia, de Muzeul Satului sau de alte monumente și instituții cheie pentru Timișoara și coordonate de Consiliul Județean, investițiile au fost și vor continua să fie realizate privind spre viitor, pentru a lăsa o moștenire solidă a Timișoarei 2023.”, a declarat Alin Nica, președintele CJT
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a avut un discurs genial, susținut in română, maghiară și germană.
„Stimați oaspeți, dragi timișoreni. Ce loc ar putea spune povestea europeană a Timișoarei mai bine decât acest teatru? Ne aflăm în singurul loc din Europa unde sub același acoperiș funcționează trei teatre care joacă în trei limbi diferite – română, maghiară și germană. Dar această sală este și locul care a cunoscut teroarea extremismului, când în 1938 într-un atentat antisemit au fost uciși patru oameni și răniți alți zeci. Și tot de aici, din balconul ce dă în Piața Victoriei a renăscut speranța când, curajos, timișorenii au proclamat Timișoara primul oraș liber de comunism în 20 decembrie 1989. E o parte a moștenirii care ne face să fim cei de azi. O moștenire construită pe valori împărtășite de generații de timișoreni – pe respect pentru diversitate etnică și religioasă, pe curaj, pe un oarecare scepticism față de putere, pe recunoștință pentru ceea ce a fost și este, și pe sete pentru ceea ce va fi„, a fost discursul primarului Timișoarei.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…