Opinii

„Şoşocismele” amărăciunii

Cutremurul din Turcia şi Siria, dincolo de multiplele sale replici naturale, a provocat în lume noi „replici” conspirative. Fitilele celor pentru care aceste teorii reprezintă un stil de viaţă au fost aprinse din nou. Şi, ca de fiecare dată, nu puţini sunt românii care au achiesat imediat la noile conspiraţii. Este de altfel demonstrat statistic că românii se află pe primul loc în acest sens în Europa, potrivit unui sondaj din 2021, 40% dintre ei acceptând teoriile conspiraţiei. Să fie o coincidenţă cu faptul că elevii din România sunt printre ultimii la testele PISA?

Pe scurt, principala teorie a conspiraţiei vehiculată în aceste zile este că americanii, pentru a-l „pedepsi” pe Recep Erdogan (unul din idolii suveraniştilor români), fiindcă nu se implică în războiul din Ucraina, au pus la cale cutremurul. Nu puţini sunt şi cei care vehiculează ideea că seismul a fost pus la cale de Oculta care a produs şi virusul Covid, iar ulterior vaccinurile. Săptămâna aceasta am avut însă şi o premieră. Dacă până acum aceste teorii invadau spaţiul public de pe site-uri obscure (neapărat proputiniste), reţele de socializare, de această dată a ajuns în Parlamentul României, prin celebra Şoşoacă. Cu subiect şi predicat aceasta a spus că seismul a fost inventat de americani şi aliaţi. Ea nici măcar nu se mai fereşte, după ce i-au ieşit pe gură aceste bazaconii, a fugit la Ambasada Rusiei, de unde ne-a „informat” că ruşii au vrut să ne returneze tezaurul furat în urmă cu mai bine de un secol, dar Traian Băsescu i-a refuzat. Dintr-un foc o nouă conspiraţie şi, cât de aberantă ar fi, fiţi siguri că mulţi conaţionali vor „pune botul” şi la aceasta, ca să folosesc un limbaj mai colocvial

Personal nu cred că Şoşoacă este chiar atât proastă încât să creadă asemenea elucubraţii. Tocmai de aceea face un lucru mult mai mizerabil, exploatând, din varii motive, temerile, ignoranţa, lipsa de educaţie a românilor. Sigur, mulţi politicieni fac acest lucru, dar nu într-un mod atât de brutal şi abject.

În epoca primitivă, zeii s-au „născut” (ori au fost „născuţi”) din neputinţa oamenilor de-a explica unele fenomene ale naturii: fulger, foc, ploaie, cutremur etc. Acum, tot speculând naivitatea/ignoranţa unor oameni, care între timp au acces la ştiinţă şi la informaţii reale, au fost inventaţi alţi „zei”, cu toţii însă nocivi: Soros, Gates, Oculta etc. Aceştia „aduc” pandemii, cutremure, foamete, vaccinuri şi „morţi subite” şi ce-or mai fi inventând conspiraţioniştii. Dacă mai adaugi câteva ingrediente mistico-oculte se ajunge la un cocktail absolut halucinant, dar şi extrem de periculos. Reich-ul milenar al lui Hitler, de exemplu, a avut şi o latură ocult-mistică. În acest sens, la noi avem dacopaţii, cu România buricul energetic al lumii, locul „real” unde s-a născut Hristos şi mai ştiu câte tâmpenii.

Da, de obicei, de fiecare dată când mai apărea o astfel de teorie, râdeam cu gurile până la urechi. Dar cred că nu mai e deloc de râs. De observat, că absolut, dar absolut toate conspiraţiile din ultimii ani din România, începând cu „Soros finanţează protestele”, statul paralel, pandemia, vaccinul au aceeaşi ţintă: Europa, eventual şi Statele Unite de unde vine tot RĂUL. La asta se mai pot adăuga şi grosolanale fake news-uri de genul „Europa ne obligă să mâncăm gândaci”. Qui prodest toate acestea? Nu e greu de decelat în spatele lor zidurile Kremlinului. De unde ne vine, în contrapondere – nu-i aşa? – BINELE. Credeţi că nu-şi ating ţinta?

Nici nu bănuim câţi conaţionali sunt de partea criminalului Putin în războiul din Ucraina. Sigur, cei mai mulţi dintre ei ştiu că nu e acceptabil social să-ţi arăţi aceste preferinţe, eventual se ascund în spatele „pacifismului”. Potrivit unui sondaj PNL, în Timişoara, nu în Văscăuţii de Vale, partidul lui Şoşoacă are 4,5%. Adăugaţi-i aici şi pe cei din AUR. Şi pe cei care urlă că vor „suveranism”, un urmaş al autarhiei ceauşiste. Evident că aceste anomalii proliferează şi pe fondul unei guvernări submediocre. Dar mai ales pe fondul „României educate”, a analfabetismului funcţional care generează „idioţii utili”, a politicienilor abjecţi, a „liderilor de opinie”, „analiştilor” etc., cu toţii întreţinând şi punând combustie pe războiul hibrid pe care Rusia l-a adus în România.

PS 1 Un lucru totuşi nu înţeleg. Dacă sunt aşa de şmecheri americanii şi pot produce cutremure unde vor muşchii lor de imperialişti,  de ce n-au programat un seism la Moscova, exact sub Kremlin?

PS 2 O veste tare tristă pentru toţi „şoşocarii”, „simioniştii”, „neatârnaţii” din România care şi-au făptuit din Viktor Orban un idol al suveranităţii. Economia din Ungaria e în colaps, cu tot ajutorul dat de un alt idol al lor, Vladimir Putin.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

3 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

6 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

6 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

8 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

9 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

9 ore ago