Cu câteva ore de debutul oficial al TM2023, peste 200 de ziariști, din România, dar și din străinătate au venit să afle ce va oferi Timișoara lumii întregi, timp de un an de zile, în cadrul Capitalei Culturale. La schimb, primarul orașului, Dominic Fritz, se așteaptă la 500.000 până la un milion de vizitatori în plus, momente culturale deosebite, pentru toată lumea, o imagine mai bună pentru oraș și pentru țară, dar și un program de acțiuni culturale care să continue cu succes și după finalul acestul an cultural.
Acest eveniment nu este doar al Timișoarei sau al României, a spus Fritz, este unul al întregii lumi. El se așteaptă la evenimente culturale de excepție, la satisfacția publicului și la bucuria celor care vor vizita capitala Banatului.
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, prezent la conferința de presă oficială a deschiderii Capitalei Culturale, spune că orașul e pe deplin pregătit pentru începutul anului cultural
”Eu zic că suntem pregătiți cu toții, dar cel mai mult trebuie să fim pregătiți sufletește. Eu, ca timișorean, născut în Timișoara, sunt extrem de bucuros, mai bucuros decât toți cei care vizitează nostru. Faptul că sutem capabili să oferim celor care ne vor vizita, o fărâmă din ceea ce reprezintă spiritul Timișoarei, această explozie de entuziasm sper să îi molipsească pe toți cei care îi vor călca pragul”, a declarat Alin Nica.
Șeful administrației județene a menționat, în discursul său, numele tuturor celor care au ocupat postul său în anii precedenți și care au contribuit la obținerea titlului de Capitală.
La eveniment a fost prezentă și Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, care a menționat că, în cadrul festiv oferit de spectacolul din această seară, din Piața Unirii, va înmâna orașului Timișoara premiul Melina Mercouri, care recunoaște eforturile depuse pentru succesul TM2023. Ea a mai menționat că va fi alături permanent alături de Capitala Timișoarei.
”Voi fi, la Bruxelles, un ambasador permanent al Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, a declarat Vălean.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, prezent la acțiune, a vorbit despre ceea ce înseamnă o suită de acțiuni culturale de succes, despre diplomația culturală, care înlocuiește cu succes diplomația clasică.
”Capitala înseamnă foarte mult pentru oraș, pentru oameni, pentru România.. Pentru oraș pentru că, deși este un oraș multicultural, e foarte viu din punct de vedere cultural, acum merge la un alt nivel, se ridică pe un alt palier, deschizându-se către lume. Avem ocazia, încă o dată, de a ne manifesta internațional în plan cultural. Avem ocazia să ducem diplomația culturală la alt nivel. Ceea ce am făcut la Sibiu, în 2007, și continuat acum trebuie să fie repetat și la Timișoara. Și eu, ca ministru al Culturii, îmbrățișez această diplomație culurală, pentru că este cea care merge de la inimă la inimă, de la suflet la suflet și atunci când reușești să creez un drum sufletesc între națiuni, diplomația clasică își găsește mai ușor rezolvarea. Este un beneficiu imens pentru toți cei implicați, sunt remize să existe un an cultural extrem de bine organizat și de succes în Timișoara”, a fost mesajul lui Romașcanu.
În rol de gazdă, Dominic Fritz, a remarcat interesul imens pentru eveniment. Acest eveniment va ajuta Timișoara și România să fie repuse pe harta Europei, a mai menționat primarul.
„Este o efervescență extraordinară în acest oraș în acest weekend și bineînțeles că miza este ca această efervescență să continue și în 2023, să reușim să implicăm școli, companii, oameni din toate cartierele, de toate vârstele, avem peste 1.500 de voluntari care se implică și să fim un punct de atracție pentru toată România și străinătate. Participă aproape 200 de jurnaliști în acest weekend de lansare, avem aproape 50 de ambasadori în oraș și important este să folosim această atenție pentru Timișoara. Nu cumva să ne simțim bine, ci să transformăm această atenție în ceva valoros pentru toată România. Și, în acest sens, Capitala Culturală este o șansă istorică pentru toată țara, nu doar pentru Timișoara, să repună România pe harta europeană și să transformăm această atenție pozitivă într-o imagine mai bună, o mai bună reputație și o voce în România. Sunt sute de mii de oameni care sunt efectiv implicați, dar mă bine, mă simt pregătit pentru că mă simt purtat de energia timișorenilor, care se va răspândi în toată țara. În Piața Unirii este loc pentru 15-16.000 de oameni, dar avem ecrane mari în toate piețele în caz că vor veni și mai mulți oameni. Mă bucur că mai mulți primari au răspuns invitației. Vor fi cu noi primarul din Arad, din Reșița, din Sf. Gheorghe, Brașov, primărița din Sectorul 1 din București. Sunt colegi primari din toate partidele care ne susțin pentru că înțeleg ce forță pot să dezvolte orașele în România pentru o dezvoltare mai bună. Din propria mea familie vine nepotul meu, are 14 ani, și trăiește cu fratele meu în orașul înfrățit Karlsruhe”, a spus celor prezenți primarul Timișoarei.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…