Timișoara Capitală Europeană a Culturii a pornit la drum în fața a sute de ziariști. Primarul Fritz: Ne așteptăm la 500.000 până la un milion de vizitatori

Cu câteva ore de debutul oficial al TM2023, peste 200 de ziariști, din România, dar și din străinătate au venit să afle ce va oferi Timișoara lumii întregi, timp de un an de zile, în cadrul Capitalei Culturale. La schimb, primarul orașului, Dominic Fritz, se așteaptă la 500.000 până la un milion de vizitatori în plus, momente culturale deosebite, pentru toată lumea, o imagine mai bună pentru oraș și pentru țară, dar și un program de acțiuni culturale care să continue cu succes și după finalul acestul an cultural.

Acest eveniment nu este doar al Timișoarei sau al României, a spus Fritz, este unul al întregii lumi. El se așteaptă la evenimente culturale de excepție, la satisfacția publicului și la bucuria celor care vor vizita capitala Banatului.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, prezent la conferința de presă oficială a deschiderii Capitalei Culturale, spune că orașul e pe deplin pregătit pentru începutul anului cultural

”Eu zic că suntem pregătiți cu toții, dar cel mai mult trebuie să fim pregătiți sufletește. Eu, ca timișorean, născut în Timișoara, sunt extrem de bucuros, mai bucuros decât toți cei care vizitează nostru. Faptul că sutem capabili să oferim celor care ne vor vizita, o fărâmă din ceea ce reprezintă spiritul Timișoarei, această explozie de entuziasm sper să îi molipsească pe toți cei care îi vor călca pragul”, a declarat Alin Nica.

Șeful administrației județene a menționat, în discursul său, numele tuturor celor care au ocupat postul său în anii precedenți și care au contribuit la obținerea titlului de Capitală.

La eveniment a fost prezentă și Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, care a menționat că, în cadrul festiv oferit de spectacolul din această seară, din Piața Unirii, va înmâna orașului Timișoara premiul Melina Mercouri, care recunoaște eforturile depuse pentru succesul TM2023. Ea a mai menționat că va fi alături permanent alături de Capitala Timișoarei.

”Voi fi, la Bruxelles, un ambasador permanent al Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, a declarat Vălean.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, prezent la acțiune, a vorbit despre ceea ce înseamnă o suită de acțiuni culturale de succes, despre diplomația culturală, care înlocuiește cu succes diplomația clasică.

”Capitala înseamnă foarte mult pentru oraș, pentru oameni, pentru România.. Pentru oraș pentru că, deși este un oraș multicultural, e foarte viu din punct de vedere cultural, acum merge la un alt nivel, se ridică pe un alt palier, deschizându-se către lume. Avem ocazia, încă o dată, de a ne manifesta internațional în plan cultural. Avem ocazia să ducem diplomația culturală la alt nivel. Ceea ce am făcut la Sibiu, în 2007, și continuat acum trebuie să fie repetat și la Timișoara. Și eu, ca ministru al Culturii, îmbrățișez această diplomație culurală, pentru că este cea care merge de la inimă la inimă, de la suflet la suflet și atunci când reușești să creez un drum sufletesc între națiuni, diplomația clasică își găsește mai ușor rezolvarea. Este un beneficiu imens pentru toți cei implicați, sunt remize să existe un an cultural extrem de bine organizat și de succes în Timișoara”, a fost mesajul lui Romașcanu.

În rol de gazdă, Dominic Fritz, a remarcat interesul imens pentru eveniment. Acest eveniment va ajuta Timișoara și România să fie repuse pe harta Europei, a mai menționat primarul.

„Este o efervescență extraordinară în acest oraș în acest weekend și bineînțeles că miza este ca această efervescență să continue și în 2023, să reușim să implicăm școli, companii, oameni din toate cartierele, de toate vârstele, avem peste 1.500 de voluntari care se implică și să fim un punct de atracție pentru toată România și străinătate. Participă aproape 200 de jurnaliști în acest weekend de lansare, avem aproape 50 de ambasadori în oraș și important este să folosim această atenție pentru Timișoara. Nu cumva să ne simțim bine, ci să transformăm această atenție în ceva valoros pentru toată România. Și, în acest sens, Capitala Culturală este o șansă istorică pentru toată țara, nu doar pentru Timișoara, să repună România pe harta europeană și să transformăm această atenție pozitivă într-o imagine mai bună, o mai bună reputație și o voce în România. Sunt sute de mii de oameni care sunt efectiv implicați, dar mă bine, mă simt pregătit pentru că mă simt purtat de energia timișorenilor, care se va răspândi în toată țara. În Piața Unirii este loc pentru 15-16.000 de oameni, dar avem ecrane mari în toate piețele în caz că vor veni și mai mulți oameni. Mă bucur că mai mulți primari au răspuns invitației. Vor fi cu noi primarul din Arad, din Reșița, din Sf. Gheorghe, Brașov, primărița din Sectorul 1 din București. Sunt colegi primari din toate partidele care ne susțin pentru că înțeleg ce forță pot să dezvolte orașele în România pentru o dezvoltare mai bună. Din propria mea familie vine nepotul meu, are 14 ani, și trăiește cu fratele meu în orașul înfrățit Karlsruhe”, a spus celor prezenți primarul Timișoarei.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Reos a spus: (februarie 17th, 2023 at 14:24 )

Domnul Pinocchio ne anunță că Timișoara este pregătită așa că bucuria începe cînd ieși de pe autostradă primul gând este că am greșit strada spre mica Vienă ,în oraș schele peste schele o budă publică mai de doamne ajută și în plin centru un castel ascuns după un firhang fain molărit.De continuat nu ar fi greu dar nu cred că mai are rost , să spui că așa arată un oraș pregătit este o glumă proastă să sperăm totuși să nu ne facem de căcat în toată lumea.

George a spus: (februarie 17th, 2023 at 16:18 )

@Reos, din comentariul tău înțeleg că te referi la Ni(mi)că. Pentru că ieșirea de pe autostradă și Castelul Huniade sunt în curtea lui. Toalete publice sunt, doar să vrei să le găsești. Și, pentru cultura ta generală, azi e deschiderea. Nu e vina orașului sau a primarului că s-a bătut apa în piuă timp de 8 ani de zile.

Kroko a spus: (februarie 17th, 2023 at 16:21 )

Deocmdta doar bla-bla-bla-uri, care se incearca a fi laide! Concret cam…..nimic,decat inceputuri de…..incercari !Dar,asa cum se cere si se spera: VOTATI-VOTATI-VOTATI !!!

artim a spus: (februarie 17th, 2023 at 16:50 )

D-le primar, Timişoara ESTE de mult pe harta culturală a României şi Europei, NU aşa cum afirmaţi, că acum o punem acolo ! Oare ce părere au timişorenii la acesstă afirmație a d-voastră ? În mod Sigur NU sunt de acord.
Mulțumesc

Reos a spus: (februarie 17th, 2023 at 20:23 )

Nica a spus că orașul este pregătit deci este vorba de el , și ca să spui că stăm bine cu toaletele publice sper că ai glumit ,dragule nu așa se prezintă un oraș care totuși are pretenții după atâția ani și asta numai pentru cultură generală.

KOLES Ioan Emeric a spus: (februarie 18th, 2023 at 19:24 )

Mesaj pentru denigratori: mentionati din cnp cifra judetulu. 35 Tm, 02 Ar..

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO

Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, cu susținerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a participat la Milano Design Week, în perioada 15-21 aprilie 2024, cu proiectul „SIT WITH ME”, prezentat la BASE Milano. Într-o lume acaparată de tehnologie, expoziția prezintă mici obiecte de stat, originale, realizate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenţii de la Arhitectură s-au remarcat la Milano Design Week 2024
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, că încearcă să saboteze orice proiect major al Timişoarei care nu-i aparţine. El a făcut referire la faptul că Nica  pus cu greu la dispoziţia Guvernului Sala Multifuncțională a CJ Timiş pentru desfăşuraea şedinţei Executivului care va avea loc joi. Joi, săptămânala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, atac la Alin Nica: “Încearcă să-și mascheze incompetența blocând și sabotând orice proiect susținut de oricine altcineva în afară de el”
Actualul președinte al CJ Timiș, Alin Nica, consideră că organizarea ședinței de guvern, joi, la Timișoara, este o întâlnire în scop electoral, deci ar fi trebuit să aibă loc la sediul PSD. Chiar și așa, spune că CJT va pune la dispoziția celor din guvern Sala Multifuncțională. Nica nu crede că modul în care întâlnirea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deși supărat pentru modul de anunțare, Alin Nica dă Sala Multifuncțională pentru ședința de guvern
Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Într-o acțiune a polițiștilor locali privind depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii au fost identificate 16 persoane, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim. De la începutul anului, în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali au depistat 16 cerşetori şi oameni ai străzii, în ultimele zile. Au fost predaţi unui centru social
Primarul Dominic Fritz s-a prezentat, luni dimineața, la fața locului, pentru a pune în aplicare dispoziția de demolare a construcțiilor pe care le consideră ilegale de pe strada Cezar, care leagă Parcul Copiilor de bulevardul C.D. Loga. La fața locului a fost întâmpinat de un cetăţean furios, membru al unui clan de romi din oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a demolat gardul şi alte construcţii care blocau o stradă ocupată ilegal de clanuri de romi/Video
Potrivit Politico, citat de G4Media, Claudiu Manda (PSD) a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare. Rareș Bogdan (PNL) se situează pe locul 5 la absențele de la vot. Ce doi se află în partea superioară a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Claudiu Manta şi Rareş Bogdan, în Top 5 absenteism în Parlamentul European. Cei doi sunt din nou pe lista PSD-PNL la europarlamentare
Top