Un efort comun a zeci de oameni, pe durata a mai mult de un an de zile, iar Timișoara și a sa Capitală Europeană a Culturii beneficiază de cea mai mare expoziție din această parte a Europei a pictorului român suprarealist, Victor Brauner. Muzeul Național de Artă va găzdui, până la finalul lunii mai, expoziția artistului născut la Piatra Neamț și emigrat la Paris.
Consiliul Județean Timiș, Fundația Art Encounters, Centrul Pompidou din Paris, Muzeul Național de Artă Timișoara și Institutul Francez din România și-au dat mâna și au reușit să pună la cale cea mai importantă expoziție retrospectivă a cunoscutului Victor Brauner. Sălile Palatului care găzduiește Muzeul Național de Artă Timișoara sunt deschise publicului de vineri pentru a oferi spre vizionare circa 100 de piese, picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente, toate realizate de Victor Brauner.
„Victor Brauner este un reper important în istoria mondială a artei, o figură marcantă a curentului suprarealist și ne bucură faptul că această expoziție de la Timișoara este prima retrospectivă serioasă a artistului organizată vreodată în țara noastră. Pentru noi ideea organizării unei expoziții Victor Brauner înseamnă nu doar sprijinirea unui act artistic valoros, ci și o provocare administrativă pentru a face din acest muzeu un lăcaș care să fie capabil să organizeze astfel de expoziții de o anvergură internațională. Investițiile de peste două milioane de euro pe care Consiliul Județean Timiș le-au făcut în Muzeul de Artă Timișoara au făcut din această instituție cea mai adaptată din regiunea noastră, dacă nu de pe un areal mai larg, pentru a putea găzdui astfel de evenimente. Ambiția noastră este să includem Muzeul Național de Artă Timișoara în circuitul muzeelor europene de prestigiu care pot organiza expoziții internaționale”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, la conferința de presă premergătoare vernisării expoziției.
Născut la Piatra Neamț, el a plecat la București unde a fost apreciat. Din păcate, originea sa evreiască și războiul l-au făcut să emigreze la Paris. Acum, Timișoara are ocazia acestei expoziții eveniment, una care nu a mai avut loc în România sau Europa de Est. Efortul aducerii expoziției ”Invenții și Magie” la Timișoara a fost unul de durată și a implicat colaborarea a zeci de oameni, am aflat de la Ovidiu Șandor, cel care e în spatele Fundației Art Encounters, ”motorul” din spatele acestei expoziții.
„Este o întoarcere simbolică acasă pentru Victor Brauner, un important artist român, care a trăit ulterior și a activat în Franța, dar el a fost în anii 20-30 unul din stâlpii avangardei bucureștene, după care se alătură mișcării surealiste a lui André Breton și devine acolo unul dintre artiștii importanți a acelei mișcări. Este un artist prezent în marile muzee din lume, în marile retrospective ale surealismului. Ne bucurăm foarte mult că el se întoarce în România, că în sfârșit are loc această primă retrospectivă adevărată a lui Victor Brauner și la noi. Ne bucurăm că ea se întâmplă în acest context frumos pentru Timișoara, proiectul Capitală Culturală, și credem că astfel de artiști istorici, artiști de patrimoniu trebuie descoperiți sau redescoperiți de publicul larg, alături de alți artiști tineri pe care cu siguranță îi vom descoperi în alte proiecte în timpul acestui an. Este prima retrospectivă și în România și în Europa de Est”, a subliniat și Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.,
Vernisajul expoziției are loc vineri după-masă, aceasta fiind parte din acțiunile programului de deschidere a TM2023. Accesul publicului e gratuit în weekendul de deschidere a TM2023, iar ulterior, până pe 28 mai, se va putea face după achiziția unui bilet de intrare.
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…