Administratie

Nou scandal privind finanţarea programului TM 2023. Trei festivaluri cu tradiţie, niciun leu de la Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Timiş a făcut publică lista manifestărilor care vor fi finanţate prin Programul Timişoara – Capitala Europeană a Culturii 2023. Trei festivaluri cu tradiţie nu au primit niciun leu, organizatorii acestor evenimente acuzând modul în care s-a făcut selecţia. Cele trei festivaluri sunt Ceau Cinema, Embargo Fest şi Rock la Mureş.

 Consiliul Judeţean va finanţa 55 de manifestări intregrate programului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii. Selecţia a fost făcută de o comisie care a evaluat proiectele, cei mai mulţi bani fiind destinaţi Vest Fest – 125.000 de lei. Aici lista completă.

În schimb, trei festrivaluri cu tradiţie, nu au reuşit să obţinăp niciun leu. Este vorba de Ceau Cinema, Embargo Fest şi Rock la Mureş.

Cei mai recvoltaţi au fost orgtanizatorii Ceau Cinema, manifesatere ajubsă la cea de-a X-a ediţie. Aceştia au solicitat 112.456 de lei

“Festival cu valoare culturală sau artistică ZERO!

Mărturisim că ne este greu să înţelegem ce înseamnă valoare culturală sau artistică pentru comisia care a evaluat proiectele cultural-artistice şi de tineret înscrise la apelul de finanţare din acest an al Consiliului Judeţean Timiş. Spunem asta pentru că punctajul pe care festivalul nostru, aflat la ediţie aniversară, l-a primit la capitolul “Valoarea culturală/artistică a proiectului” a fost ZERO. Şi a rămas aşa şi în urma contestaţiei pe care am depus-o cu speranţa că la prima evaluare a fost doar o scăpare”, au transmis pe Facebook organizatorii “Ceau Cinema”.

Mai mult, ei spun că, deşi le-au solicitat, nu au primit nici formularele de evaluare, pentru a vedea observaţiile membrilor.

“Aşa că am început să ne întrebăm ce ar trebui să facem ca festival de film, pentru a avea totuşi valoare culturală sau artistică. Din perspectiva comisiei, ce am făcut până acum (mii de spectatori la fiecare ediţie, zeci de invitaţi de marcă, cultivarea cinefiliei timp de un deceniu, când Timişoara nu a mai avut niciun cinematograf arthouse, promovarea cineaştilor bănăţeni ş.a.m.d.) şi ce ne-am propus pentru această a zecea ediţie au valoare culturală/artistică ZERO:

– vom aduce peste 30 de filme, toate în premieră la Timişoara şi marea majoritatea selectate la cele mai mari festivaluri

– vom avea mai multe secţiuni, printre care o competiţie dedicată filmelor din Europa Centrală şi de Est şi un Focus dedicat unei mari cinematografii nordice

– peste 20 de invitaţi din ţară şi din străinătate

– un parteneriat cu unul din cele mai importante festivaluri de film din Europa de Nord

– parteneriate cu majoritatea institutelor culturale străine din România

– ateliere pentru copii şi tineri

– masterclass-uri cu cineaşti şi experţi

– filme pentru copii la Gottlob

– o expoziţie foarte specială (despre care vom spune mai multe public în curând)

– panel-uri dedicate unor teme extrem de importante pentru cinematografie şi publicul cinefil

– un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei europene mute şi o coloană sonoră creată de cunoscuţi muzicieni timişoreni

– promovarea cineaştilor şi altor artişti din Timişoara şi din regiune, prin secţiunea “Filme bănăţene”, care strânge de zece ani recolta creatorilor locali

– filme accesibilizate şi filme gratuite pentru locuitorii din Cartierul Traian

Toate acestea nu doar că au valoare culturală/artistică ZERO pentru comisia numită de Consiliul Judeţean Timiş, dar nu au fost demne de punctat nici la “Caracterul inovator al proiectului” şi “Claritatea viziunii artistice, claritatea obiectivelor și a activităților propuse”. Nu ne stă în fire să contestăm decizii ale comisiilor de evaluare, mai ales că am pledat ani de zile pentru profesionalizarea şi transparentizarea acestor concursuri de finanţare, însă nu putem să rămânem tăcuţi şi să nu ne exprimăm stupefacţia şi indignarea când ne simţim nedreptăţiţi în privinţa unui aspect atât de flagrant, şi anume că, din perspectiva comisiei, suntem un festival de film cu valoare culturală/artistică ZERO, dintr-un punctaj maxim de ZECE.”, au mai arătat cei de la “Ceau Cinema”. Festivalul va avea loc totuşi între 12 şi 16 iulie.

Un alt cunsocut festival care nu va primi finanţare va fi Embargo Fest. Organizatorii acestuia au intrat în conflicit cu liderii CJ Timiş încă de anul trecut, când l-au adus la Timişoara pe Goran Bregovic. În 2022, Embargo Fest a primit 30.000 de lei, sumă care i-a nemulţumit pe organizatori, anul acesta – ZERO lei.

“Va scriu despre Embargo Fest 2023 și nu pentru a-i face reclamă, ci pentru ca dupa 5 ani de la prima ediție (2018), acest eveniment nu mai primește punctajul necesar din partea comisiei de evaluare de la Consiliul Județean Timis, deci nu mai primește finanțare. De ce oare am fost finanțați pana acum și deodată in anul Capitalei Culturale Europene, Embargo nu mai e relevant?

Grila de evaluare era destul de clară, festivalul a primit nota maxima acolo unde erau obligați sa o faca si a primit nota 0 la Excelenta artistica sau originalitate, încurajarea fuziunii formelor artistice tradiționale cu exprimările noi, inovatoare și experimentale. Adică 0 la claritatea viziunii artistice, claritatea obiectivelor si a activităților propuse, si caracterul inovator al proiectului.

Pentru cei care au participat in trecut la festival, se știe ca asta este ideea proiectului nostru, de promovarea a minorităților specifice zonei Banat și îmbinarea tradiției cu artele noi.

Suntem primii picați din lista cu 64 de puncte, iar același proiect depus in trecut lua in medie 85 de puncte. Nu am cerut o suma mare, avem si o scrisoare de recunoaștere din partea TM2023, 5 ani de experienta cu asociația, avem dimensiune si impact, dar nu avem pile. La final va promitem ca Embargo Fest va merge mai departe, va fi același festival accesibil (75 de lei intrarea pe zi/fata de 200 de lei la altii), va fi un festival despre cultura si arta, nu despre divertismentul scump si prost si va purta aceleași mesaje despre Sondele de gaze de șist din județul Timis, despre poluare si o viața mai sustenabila in armonie cu natura. Mergem mai departe!”, a tranmsis Răzvan Munteanu, unul dintre organizatorii festivalului.

În fine al treilea festival rămas fără fianţare de la CJ Timiuă este Rock la Mureş, ajuns la ediţia cu nunăreul XI, după o pauză de mai mulţi ani.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Cum, când și unde pot fi predate legal și gratuit deșeurile periculoase din menajer

RETIM Ecologic Service S.A. și ADID Timiș informează locuitorii din Zona 0 Ghizela, județul Timiș,…

3 minute ago

Sfântul Ştefan, primul martir al creştinătăţii. Peste o jumătate de milion de români îşi sărbătoresc onomastica

Credincioşii ortodocși și greco-catolicii îl sărbătoresc în cea de-a treia zi de Crăciun pe Sfântul…

38 de minute ago

Probleme fără sfârşit! Halep nu va merge la Aukland şi nici la Australian Open

Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…

15 ore ago

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

19 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

20 de ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

20 de ore ago