Nou scandal privind finanţarea programului TM 2023. Trei festivaluri cu tradiţie, niciun leu de la Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Timiş a făcut publică lista manifestărilor care vor fi finanţate prin Programul Timişoara – Capitala Europeană a Culturii 2023. Trei festivaluri cu tradiţie nu au primit niciun leu, organizatorii acestor evenimente acuzând modul în care s-a făcut selecţia. Cele trei festivaluri sunt Ceau Cinema, Embargo Fest şi Rock la Mureş.

 Consiliul Judeţean va finanţa 55 de manifestări intregrate programului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii. Selecţia a fost făcută de o comisie care a evaluat proiectele, cei mai mulţi bani fiind destinaţi Vest Fest – 125.000 de lei. Aici lista completă.

În schimb, trei festrivaluri cu tradiţie, nu au reuşit să obţinăp niciun leu. Este vorba de Ceau Cinema, Embargo Fest şi Rock la Mureş.

Cei mai recvoltaţi au fost orgtanizatorii Ceau Cinema, manifesatere ajubsă la cea de-a X-a ediţie. Aceştia au solicitat 112.456 de lei

“Festival cu valoare culturală sau artistică ZERO!

Mărturisim că ne este greu să înţelegem ce înseamnă valoare culturală sau artistică pentru comisia care a evaluat proiectele cultural-artistice şi de tineret înscrise la apelul de finanţare din acest an al Consiliului Judeţean Timiş. Spunem asta pentru că punctajul pe care festivalul nostru, aflat la ediţie aniversară, l-a primit la capitolul “Valoarea culturală/artistică a proiectului” a fost ZERO. Şi a rămas aşa şi în urma contestaţiei pe care am depus-o cu speranţa că la prima evaluare a fost doar o scăpare”, au transmis pe Facebook organizatorii “Ceau Cinema”.

Mai mult, ei spun că, deşi le-au solicitat, nu au primit nici formularele de evaluare, pentru a vedea observaţiile membrilor.

“Aşa că am început să ne întrebăm ce ar trebui să facem ca festival de film, pentru a avea totuşi valoare culturală sau artistică. Din perspectiva comisiei, ce am făcut până acum (mii de spectatori la fiecare ediţie, zeci de invitaţi de marcă, cultivarea cinefiliei timp de un deceniu, când Timişoara nu a mai avut niciun cinematograf arthouse, promovarea cineaştilor bănăţeni ş.a.m.d.) şi ce ne-am propus pentru această a zecea ediţie au valoare culturală/artistică ZERO:

– vom aduce peste 30 de filme, toate în premieră la Timişoara şi marea majoritatea selectate la cele mai mari festivaluri

– vom avea mai multe secţiuni, printre care o competiţie dedicată filmelor din Europa Centrală şi de Est şi un Focus dedicat unei mari cinematografii nordice

– peste 20 de invitaţi din ţară şi din străinătate

– un parteneriat cu unul din cele mai importante festivaluri de film din Europa de Nord

– parteneriate cu majoritatea institutelor culturale străine din România

– ateliere pentru copii şi tineri

– masterclass-uri cu cineaşti şi experţi

– filme pentru copii la Gottlob

– o expoziţie foarte specială (despre care vom spune mai multe public în curând)

– panel-uri dedicate unor teme extrem de importante pentru cinematografie şi publicul cinefil

– un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei europene mute şi o coloană sonoră creată de cunoscuţi muzicieni timişoreni

– promovarea cineaştilor şi altor artişti din Timişoara şi din regiune, prin secţiunea “Filme bănăţene”, care strânge de zece ani recolta creatorilor locali

– filme accesibilizate şi filme gratuite pentru locuitorii din Cartierul Traian

Toate acestea nu doar că au valoare culturală/artistică ZERO pentru comisia numită de Consiliul Judeţean Timiş, dar nu au fost demne de punctat nici la “Caracterul inovator al proiectului” şi “Claritatea viziunii artistice, claritatea obiectivelor și a activităților propuse”. Nu ne stă în fire să contestăm decizii ale comisiilor de evaluare, mai ales că am pledat ani de zile pentru profesionalizarea şi transparentizarea acestor concursuri de finanţare, însă nu putem să rămânem tăcuţi şi să nu ne exprimăm stupefacţia şi indignarea când ne simţim nedreptăţiţi în privinţa unui aspect atât de flagrant, şi anume că, din perspectiva comisiei, suntem un festival de film cu valoare culturală/artistică ZERO, dintr-un punctaj maxim de ZECE.”, au mai arătat cei de la “Ceau Cinema”. Festivalul va avea loc totuşi între 12 şi 16 iulie.

Un alt cunsocut festival care nu va primi finanţare va fi Embargo Fest. Organizatorii acestuia au intrat în conflicit cu liderii CJ Timiş încă de anul trecut, când l-au adus la Timişoara pe Goran Bregovic. În 2022, Embargo Fest a primit 30.000 de lei, sumă care i-a nemulţumit pe organizatori, anul acesta – ZERO lei.

“Va scriu despre Embargo Fest 2023 și nu pentru a-i face reclamă, ci pentru ca dupa 5 ani de la prima ediție (2018), acest eveniment nu mai primește punctajul necesar din partea comisiei de evaluare de la Consiliul Județean Timis, deci nu mai primește finanțare. De ce oare am fost finanțați pana acum și deodată in anul Capitalei Culturale Europene, Embargo nu mai e relevant?

Grila de evaluare era destul de clară, festivalul a primit nota maxima acolo unde erau obligați sa o faca si a primit nota 0 la Excelenta artistica sau originalitate, încurajarea fuziunii formelor artistice tradiționale cu exprimările noi, inovatoare și experimentale. Adică 0 la claritatea viziunii artistice, claritatea obiectivelor si a activităților propuse, si caracterul inovator al proiectului.

Pentru cei care au participat in trecut la festival, se știe ca asta este ideea proiectului nostru, de promovarea a minorităților specifice zonei Banat și îmbinarea tradiției cu artele noi.

Suntem primii picați din lista cu 64 de puncte, iar același proiect depus in trecut lua in medie 85 de puncte. Nu am cerut o suma mare, avem si o scrisoare de recunoaștere din partea TM2023, 5 ani de experienta cu asociația, avem dimensiune si impact, dar nu avem pile. La final va promitem ca Embargo Fest va merge mai departe, va fi același festival accesibil (75 de lei intrarea pe zi/fata de 200 de lei la altii), va fi un festival despre cultura si arta, nu despre divertismentul scump si prost si va purta aceleași mesaje despre Sondele de gaze de șist din județul Timis, despre poluare si o viața mai sustenabila in armonie cu natura. Mergem mai departe!”, a tranmsis Răzvan Munteanu, unul dintre organizatorii festivalului.

În fine al treilea festival rămas fără fianţare de la CJ Timiuă este Rock la Mureş, ajuns la ediţia cu nunăreul XI, după o pauză de mai mulţi ani.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (martie 24th, 2023 at 18:43 )

Cum spuneam, adevarata Capitala Culturala va incepe la 01 ianuarie 2024,cand se termina cu cascavalul si ciupeala si de cultura se vor ocupa doar pasionatii ! Pana atunci diferite si diverse susnele…..

George a spus: (martie 24th, 2023 at 21:15 )

@Kroko, Capitala culturală este Timișoara. Ni(mi)ca a zis și el că ajută, dar a tras o palmă la căcat. Nu finanțăm festivaluri cu vechime (nu intră în viziunea MEA artistică), dăm banii pe sușe și șușanele, iar apoi plângem că n-avem bani să renovăm Muzeul Banatului. Nu că el ar fi mai vinovat decât predecesorii, dar dacă în trei ani n-ai reușit să urnești un proiect început de cinci, ai dat dovada capacității (?) tale.

Anonim a spus: (martie 24th, 2023 at 23:03 )

Nu vad de ce este acest lucru o știre.

Aceste festivaluri sunt abonate la banii publici. De ce? Se organizează pe gratis și nu vând bilete? Pai după ce primesc bani din impozitele cetățenilor, mai cer și bilete?

Ori te poți autofinanța din vânzarea de bilete ori tragi concluzia că nu există de fapt public și cerere suficient pentru evenimentul pe care îl organizezi.

Una este să se finanțeze scoli și spitale din impozitele tuturor și alte este alocarea discreționară spre așa numite evenimente și instituții de cultură care oferă servicii doar unui număr limitat de oameni, care mai plătesc și bilet.

Trebuie și acești organizatori sa înțeleagă că de fapt nu au drept asupra finanțărilor și că, de fapt, nu sunt doriți de către public (cel puțin nu în numărul încât să merite)

Poli 21 a spus: (martie 25th, 2023 at 18:30 )

Daaca taceai anonim ramaneai.

limacsi a spus: (martie 27th, 2023 at 21:33 )

nu e niciun scandal e doar victimizare ca asa se face ca sa vorbeasca lumea de tine. festivalul de film e deja abonat la primarie la centrul de proiecte si a vrut sa suga la doua tzatze anul asta si nu le-a iesit. facem pariu ca ieseau salarii mai grase dar festivalul ramanea fix la fel? iar cei care au facut scandal anul trecut ce mai asteptau in conditiile astea de fapt? oriunde in lume daca iti blamezi finantatorul nu mai pupi bani alta data, deci despre ce vorbim?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

ENEL
Enel

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Același pasaj rutier, o ploaie zdravănă, două constatări diferite. Fostul viceprimar, Dan Diaconu, și primăria au analizat inundația

Timișoara a avut parte, vineri după-masă, de o ploaie cum nu a mai avut de mult. Multe zone din oraș s-au umplut de apă, clădiri publice și private au fost inundate în zona subsolurilor sau prin acoperiș. Printre zonele afectate, un ”clasic”, pasajul Brediceanu, inundat, cu mașini blocate inițial, ulterior rezolvat de echipele ISU și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Același pasaj rutier, o ploaie zdravănă, două constatări diferite. Fostul viceprimar, Dan Diaconu, și primăria au analizat inundația
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

A fost semnat primul contract pentru drumul expres Lugoj – Filiași

Compania de Drumuri a semnat, vineri, primul din cele 4 contracte pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate necesare construcției drumului de mare viteză Filiași-Lugoj, în lungime de 230 km. Valoarea contractului, finanțat prin Programul Transporturi 2021-2027 este de 21,05 milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost adjudecat de Asocierea S.C. D P Consult S.A. –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat primul contract pentru drumul expres Lugoj – Filiași

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vineri, 9 iunie, Sebastian Yvan Legrand, ar fi plecat de la after school, în vârstă de 9 ani, de pe strada Eroilor de la Păuliș din Timișoara, într-o direcție necunoscută, iar până în prezent nu a mai revenit la domiciliu.  Copilul are următoarele semnalmente: înălțime 1,53 metri, 43 de kilograme, păr brunet, ochi albaștri. Îmbrăcăminte:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A dispărut un copil de nouă ani. A plecat de la after school şi nu a mai fost văzut! UPDATE: Minorul a fost găsit
Timișoara a avut parte, vineri după-masă, de o ploaie cum nu a mai avut de mult. Multe zone din oraș s-au umplut de apă, clădiri publice și private au fost inundate în zona subsolurilor sau prin acoperiș. Printre zonele afectate, un ”clasic”, pasajul Brediceanu, inundat, cu mașini blocate inițial, ulterior rezolvat de echipele ISU și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Același pasaj rutier, o ploaie zdravănă, două constatări diferite. Fostul viceprimar, Dan Diaconu, și primăria au analizat inundația
De vineri, Timișoara are oficial deschis un Muzeu al Apei. Inițiativă a companiei locale de apă și canal, Aquatim, acesta este situat la prima uzină de apă a orașului, acolo unde erau primele utilaje industriale de extragere, prelucrare și epurare a apei din capitala Banatului. Locația revine în viața comunității, în urma unui amplu program...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost inaugurat oficial Muzeul Apei. Va funcționa la fosta Uzină de Apă Urseni, a societății Aquatim/FOTO
Deschiderea primei creşe din Dumbrăviţa vine în sprijinul tinerilor părinți din zonă. Noua creșă are o capacitate de 80 de locuri și va asigura accesul copiilor la educație de calitate, chiar de la cea mai fragedă vârstă. În acest an, creșa va găzdui grupa de vârstă 2-3 ani. Primarul Horia Bugarin (USR) inaugurează prima creșă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prima creșă din Dumbrăvița își deschide porțile. O investiţie de opt milioane de lei cu 80 de locuri
Echipa de baschet a oraşului îl va avea în lotul pentru sezonul viitor pe Victor Legoșin, un jucător de 23 de ani din Republica Moldova. Victor nu este la prima experiență în România: el a mai jucat pentru CSM Focșani, în sezonul recent încheiat. Legoșin are cetățenia română și este eligibil ca jucător autohton. Născut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noutăţi la echipa de baschet a Timişoarei
Primăria Timişoara a fost vizitată, astăzi de mai mulţi campioni olimpici, principalele teme ale discuţiilor fiind sportul timişorean şi infrastructura sportivă a oraşului. Printre altele s-a vorbit despre adoptarea unui Pact Local pentru Sport, sub egida unei coaliții administrative. Marii campioni pentru care s-a cântat Imnul României la Jocurile Olimpice Mihai Covaliu, Elisabeta Lipa, Ana...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sportul timişorean şi infrastructura sportivă a Timişoarei, în dezbatere la Primăria Timişoara cu mai mulţi campioni olimpici ai României
Expansiunea McDonald’s în România continuă cu al cincilea restaurant din județul Timiș și primul în afara Timișoarei, la Dumbrăvița. Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante cu servire rapidă, a deschis astăzi, 9 iunie, noul restaurant McDonald’s Drive-Thru în comuna Dumbrăvița, pe Strada Conac, la intersecție cu Strada Barcelona, marcând astfel prima inaugurare pentru companie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișenii au un nou restaurant McDonald’s în județ, la Dumbrăvița
Vineri, în urma finalizării procesului de evaluare a ofertelor depuse, DRDP Timișoara a comunicat rezultatul procedurii de atribuire a contractului de “Execuție a lucrărilor din cadrul obiectivului Varianta de Ocolire Timișoara Sud – rest de executat”. Ofertantul desemnat câștigător este Asocierea SA & PE CONSTRUCT SRL (lider de asociere) – SPEDITION UMB – TEHNOSTRADE SRL....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grupul de firme UMB a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor rămase nefinalizate pe Centura Sud
Compania de Drumuri a semnat, vineri, primul din cele 4 contracte pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate necesare construcției drumului de mare viteză Filiași-Lugoj, în lungime de 230 km. Valoarea contractului, finanțat prin Programul Transporturi 2021-2027 este de 21,05 milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost adjudecat de Asocierea S.C. D P Consult S.A. –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat primul contract pentru drumul expres Lugoj – Filiași
Primăria Timișoara anunță că, în perioada următoare, anumite străzi din oraș vor fi închise, pentru efectuarea unor lucrări programate sau pentru a asigura derularea în condiții optime a unor evenimente în aer liber. În 10 iunie, între orele 07:00 – 19:00, se va închide traficul rutier, pe str. Gavril Musicescu, tronsonul cuprins între str. Georges...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria anunță închiderea circulației mai multe străzi din Timișoara în perioada următoare
Top