Nou scandal privind finanţarea programului TM 2023. Trei festivaluri cu tradiţie, niciun leu de la Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Timiş a făcut publică lista manifestărilor care vor fi finanţate prin Programul Timişoara – Capitala Europeană a Culturii 2023. Trei festivaluri cu tradiţie nu au primit niciun leu, organizatorii acestor evenimente acuzând modul în care s-a făcut selecţia. Cele trei festivaluri sunt Ceau Cinema, Embargo Fest şi Rock la Mureş.

 Consiliul Judeţean va finanţa 55 de manifestări intregrate programului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii. Selecţia a fost făcută de o comisie care a evaluat proiectele, cei mai mulţi bani fiind destinaţi Vest Fest – 125.000 de lei. Aici lista completă.

În schimb, trei festrivaluri cu tradiţie, nu au reuşit să obţinăp niciun leu. Este vorba de Ceau Cinema, Embargo Fest şi Rock la Mureş.

Cei mai recvoltaţi au fost orgtanizatorii Ceau Cinema, manifesatere ajubsă la cea de-a X-a ediţie. Aceştia au solicitat 112.456 de lei

“Festival cu valoare culturală sau artistică ZERO!

Mărturisim că ne este greu să înţelegem ce înseamnă valoare culturală sau artistică pentru comisia care a evaluat proiectele cultural-artistice şi de tineret înscrise la apelul de finanţare din acest an al Consiliului Judeţean Timiş. Spunem asta pentru că punctajul pe care festivalul nostru, aflat la ediţie aniversară, l-a primit la capitolul “Valoarea culturală/artistică a proiectului” a fost ZERO. Şi a rămas aşa şi în urma contestaţiei pe care am depus-o cu speranţa că la prima evaluare a fost doar o scăpare”, au transmis pe Facebook organizatorii “Ceau Cinema”.

Mai mult, ei spun că, deşi le-au solicitat, nu au primit nici formularele de evaluare, pentru a vedea observaţiile membrilor.

“Aşa că am început să ne întrebăm ce ar trebui să facem ca festival de film, pentru a avea totuşi valoare culturală sau artistică. Din perspectiva comisiei, ce am făcut până acum (mii de spectatori la fiecare ediţie, zeci de invitaţi de marcă, cultivarea cinefiliei timp de un deceniu, când Timişoara nu a mai avut niciun cinematograf arthouse, promovarea cineaştilor bănăţeni ş.a.m.d.) şi ce ne-am propus pentru această a zecea ediţie au valoare culturală/artistică ZERO:

– vom aduce peste 30 de filme, toate în premieră la Timişoara şi marea majoritatea selectate la cele mai mari festivaluri

– vom avea mai multe secţiuni, printre care o competiţie dedicată filmelor din Europa Centrală şi de Est şi un Focus dedicat unei mari cinematografii nordice

– peste 20 de invitaţi din ţară şi din străinătate

– un parteneriat cu unul din cele mai importante festivaluri de film din Europa de Nord

– parteneriate cu majoritatea institutelor culturale străine din România

– ateliere pentru copii şi tineri

– masterclass-uri cu cineaşti şi experţi

– filme pentru copii la Gottlob

– o expoziţie foarte specială (despre care vom spune mai multe public în curând)

– panel-uri dedicate unor teme extrem de importante pentru cinematografie şi publicul cinefil

– un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei europene mute şi o coloană sonoră creată de cunoscuţi muzicieni timişoreni

– promovarea cineaştilor şi altor artişti din Timişoara şi din regiune, prin secţiunea “Filme bănăţene”, care strânge de zece ani recolta creatorilor locali

– filme accesibilizate şi filme gratuite pentru locuitorii din Cartierul Traian

Toate acestea nu doar că au valoare culturală/artistică ZERO pentru comisia numită de Consiliul Judeţean Timiş, dar nu au fost demne de punctat nici la “Caracterul inovator al proiectului” şi “Claritatea viziunii artistice, claritatea obiectivelor și a activităților propuse”. Nu ne stă în fire să contestăm decizii ale comisiilor de evaluare, mai ales că am pledat ani de zile pentru profesionalizarea şi transparentizarea acestor concursuri de finanţare, însă nu putem să rămânem tăcuţi şi să nu ne exprimăm stupefacţia şi indignarea când ne simţim nedreptăţiţi în privinţa unui aspect atât de flagrant, şi anume că, din perspectiva comisiei, suntem un festival de film cu valoare culturală/artistică ZERO, dintr-un punctaj maxim de ZECE.”, au mai arătat cei de la “Ceau Cinema”. Festivalul va avea loc totuşi între 12 şi 16 iulie.

Un alt cunsocut festival care nu va primi finanţare va fi Embargo Fest. Organizatorii acestuia au intrat în conflicit cu liderii CJ Timiş încă de anul trecut, când l-au adus la Timişoara pe Goran Bregovic. În 2022, Embargo Fest a primit 30.000 de lei, sumă care i-a nemulţumit pe organizatori, anul acesta – ZERO lei.

“Va scriu despre Embargo Fest 2023 și nu pentru a-i face reclamă, ci pentru ca dupa 5 ani de la prima ediție (2018), acest eveniment nu mai primește punctajul necesar din partea comisiei de evaluare de la Consiliul Județean Timis, deci nu mai primește finanțare. De ce oare am fost finanțați pana acum și deodată in anul Capitalei Culturale Europene, Embargo nu mai e relevant?

Grila de evaluare era destul de clară, festivalul a primit nota maxima acolo unde erau obligați sa o faca si a primit nota 0 la Excelenta artistica sau originalitate, încurajarea fuziunii formelor artistice tradiționale cu exprimările noi, inovatoare și experimentale. Adică 0 la claritatea viziunii artistice, claritatea obiectivelor si a activităților propuse, si caracterul inovator al proiectului.

Pentru cei care au participat in trecut la festival, se știe ca asta este ideea proiectului nostru, de promovarea a minorităților specifice zonei Banat și îmbinarea tradiției cu artele noi.

Suntem primii picați din lista cu 64 de puncte, iar același proiect depus in trecut lua in medie 85 de puncte. Nu am cerut o suma mare, avem si o scrisoare de recunoaștere din partea TM2023, 5 ani de experienta cu asociația, avem dimensiune si impact, dar nu avem pile. La final va promitem ca Embargo Fest va merge mai departe, va fi același festival accesibil (75 de lei intrarea pe zi/fata de 200 de lei la altii), va fi un festival despre cultura si arta, nu despre divertismentul scump si prost si va purta aceleași mesaje despre Sondele de gaze de șist din județul Timis, despre poluare si o viața mai sustenabila in armonie cu natura. Mergem mai departe!”, a tranmsis Răzvan Munteanu, unul dintre organizatorii festivalului.

În fine al treilea festival rămas fără fianţare de la CJ Timiuă este Rock la Mureş, ajuns la ediţia cu nunăreul XI, după o pauză de mai mulţi ani.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (martie 24th, 2023 at 18:43 )

Cum spuneam, adevarata Capitala Culturala va incepe la 01 ianuarie 2024,cand se termina cu cascavalul si ciupeala si de cultura se vor ocupa doar pasionatii ! Pana atunci diferite si diverse susnele…..

George a spus: (martie 24th, 2023 at 21:15 )

@Kroko, Capitala culturală este Timișoara. Ni(mi)ca a zis și el că ajută, dar a tras o palmă la căcat. Nu finanțăm festivaluri cu vechime (nu intră în viziunea MEA artistică), dăm banii pe sușe și șușanele, iar apoi plângem că n-avem bani să renovăm Muzeul Banatului. Nu că el ar fi mai vinovat decât predecesorii, dar dacă în trei ani n-ai reușit să urnești un proiect început de cinci, ai dat dovada capacității (?) tale.

Anonim a spus: (martie 24th, 2023 at 23:03 )

Nu vad de ce este acest lucru o știre.

Aceste festivaluri sunt abonate la banii publici. De ce? Se organizează pe gratis și nu vând bilete? Pai după ce primesc bani din impozitele cetățenilor, mai cer și bilete?

Ori te poți autofinanța din vânzarea de bilete ori tragi concluzia că nu există de fapt public și cerere suficient pentru evenimentul pe care îl organizezi.

Una este să se finanțeze scoli și spitale din impozitele tuturor și alte este alocarea discreționară spre așa numite evenimente și instituții de cultură care oferă servicii doar unui număr limitat de oameni, care mai plătesc și bilet.

Trebuie și acești organizatori sa înțeleagă că de fapt nu au drept asupra finanțărilor și că, de fapt, nu sunt doriți de către public (cel puțin nu în numărul încât să merite)

Poli 21 a spus: (martie 25th, 2023 at 18:30 )

Daaca taceai anonim ramaneai.

limacsi a spus: (martie 27th, 2023 at 21:33 )

nu e niciun scandal e doar victimizare ca asa se face ca sa vorbeasca lumea de tine. festivalul de film e deja abonat la primarie la centrul de proiecte si a vrut sa suga la doua tzatze anul asta si nu le-a iesit. facem pariu ca ieseau salarii mai grase dar festivalul ramanea fix la fel? iar cei care au facut scandal anul trecut ce mai asteptau in conditiile astea de fapt? oriunde in lume daca iti blamezi finantatorul nu mai pupi bani alta data, deci despre ce vorbim?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO

Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, cu susținerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a participat la Milano Design Week, în perioada 15-21 aprilie 2024, cu proiectul „SIT WITH ME”, prezentat la BASE Milano. Într-o lume acaparată de tehnologie, expoziția prezintă mici obiecte de stat, originale, realizate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenţii de la Arhitectură s-au remarcat la Milano Design Week 2024
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, că încearcă să saboteze orice proiect major al Timişoarei care nu-i aparţine. El a făcut referire la faptul că Nica  pus cu greu la dispoziţia Guvernului Sala Multifuncțională a CJ Timiş pentru desfăşuraea şedinţei Executivului care va avea loc joi. Joi, săptămânala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, atac la Alin Nica: “Încearcă să-și mascheze incompetența blocând și sabotând orice proiect susținut de oricine altcineva în afară de el”
Actualul președinte al CJ Timiș, Alin Nica, consideră că organizarea ședinței de guvern, joi, la Timișoara, este o întâlnire în scop electoral, deci ar fi trebuit să aibă loc la sediul PSD. Chiar și așa, spune că CJT va pune la dispoziția celor din guvern Sala Multifuncțională. Nica nu crede că modul în care întâlnirea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deși supărat pentru modul de anunțare, Alin Nica dă Sala Multifuncțională pentru ședința de guvern
Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Într-o acțiune a polițiștilor locali privind depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii au fost identificate 16 persoane, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim. De la începutul anului, în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali au depistat 16 cerşetori şi oameni ai străzii, în ultimele zile. Au fost predaţi unui centru social
Primarul Dominic Fritz s-a prezentat, luni dimineața, la fața locului, pentru a pune în aplicare dispoziția de demolare a construcțiilor pe care le consideră ilegale de pe strada Cezar, care leagă Parcul Copiilor de bulevardul C.D. Loga. La fața locului a fost întâmpinat de un cetăţean furios, membru al unui clan de romi din oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a demolat gardul şi alte construcţii care blocau o stradă ocupată ilegal de clanuri de romi/Video
Potrivit Politico, citat de G4Media, Claudiu Manda (PSD) a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare. Rareș Bogdan (PNL) se situează pe locul 5 la absențele de la vot. Ce doi se află în partea superioară a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Claudiu Manta şi Rareş Bogdan, în Top 5 absenteism în Parlamentul European. Cei doi sunt din nou pe lista PSD-PNL la europarlamentare
Top