Nou scandal privind finanţarea programului TM 2023. Trei festivaluri cu tradiţie, niciun leu de la Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Timiş a făcut publică lista manifestărilor care vor fi finanţate prin Programul Timişoara – Capitala Europeană a Culturii 2023. Trei festivaluri cu tradiţie nu au primit niciun leu, organizatorii acestor evenimente acuzând modul în care s-a făcut selecţia. Cele trei festivaluri sunt Ceau Cinema, Embargo Fest şi Rock la Mureş.

 Consiliul Judeţean va finanţa 55 de manifestări intregrate programului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii. Selecţia a fost făcută de o comisie care a evaluat proiectele, cei mai mulţi bani fiind destinaţi Vest Fest – 125.000 de lei. Aici lista completă.

În schimb, trei festrivaluri cu tradiţie, nu au reuşit să obţinăp niciun leu. Este vorba de Ceau Cinema, Embargo Fest şi Rock la Mureş.

Cei mai recvoltaţi au fost orgtanizatorii Ceau Cinema, manifesatere ajubsă la cea de-a X-a ediţie. Aceştia au solicitat 112.456 de lei

“Festival cu valoare culturală sau artistică ZERO!

Mărturisim că ne este greu să înţelegem ce înseamnă valoare culturală sau artistică pentru comisia care a evaluat proiectele cultural-artistice şi de tineret înscrise la apelul de finanţare din acest an al Consiliului Judeţean Timiş. Spunem asta pentru că punctajul pe care festivalul nostru, aflat la ediţie aniversară, l-a primit la capitolul “Valoarea culturală/artistică a proiectului” a fost ZERO. Şi a rămas aşa şi în urma contestaţiei pe care am depus-o cu speranţa că la prima evaluare a fost doar o scăpare”, au transmis pe Facebook organizatorii “Ceau Cinema”.

Mai mult, ei spun că, deşi le-au solicitat, nu au primit nici formularele de evaluare, pentru a vedea observaţiile membrilor.

“Aşa că am început să ne întrebăm ce ar trebui să facem ca festival de film, pentru a avea totuşi valoare culturală sau artistică. Din perspectiva comisiei, ce am făcut până acum (mii de spectatori la fiecare ediţie, zeci de invitaţi de marcă, cultivarea cinefiliei timp de un deceniu, când Timişoara nu a mai avut niciun cinematograf arthouse, promovarea cineaştilor bănăţeni ş.a.m.d.) şi ce ne-am propus pentru această a zecea ediţie au valoare culturală/artistică ZERO:

– vom aduce peste 30 de filme, toate în premieră la Timişoara şi marea majoritatea selectate la cele mai mari festivaluri

– vom avea mai multe secţiuni, printre care o competiţie dedicată filmelor din Europa Centrală şi de Est şi un Focus dedicat unei mari cinematografii nordice

– peste 20 de invitaţi din ţară şi din străinătate

– un parteneriat cu unul din cele mai importante festivaluri de film din Europa de Nord

– parteneriate cu majoritatea institutelor culturale străine din România

– ateliere pentru copii şi tineri

– masterclass-uri cu cineaşti şi experţi

– filme pentru copii la Gottlob

– o expoziţie foarte specială (despre care vom spune mai multe public în curând)

– panel-uri dedicate unor teme extrem de importante pentru cinematografie şi publicul cinefil

– un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei europene mute şi o coloană sonoră creată de cunoscuţi muzicieni timişoreni

– promovarea cineaştilor şi altor artişti din Timişoara şi din regiune, prin secţiunea “Filme bănăţene”, care strânge de zece ani recolta creatorilor locali

– filme accesibilizate şi filme gratuite pentru locuitorii din Cartierul Traian

Toate acestea nu doar că au valoare culturală/artistică ZERO pentru comisia numită de Consiliul Judeţean Timiş, dar nu au fost demne de punctat nici la “Caracterul inovator al proiectului” şi “Claritatea viziunii artistice, claritatea obiectivelor și a activităților propuse”. Nu ne stă în fire să contestăm decizii ale comisiilor de evaluare, mai ales că am pledat ani de zile pentru profesionalizarea şi transparentizarea acestor concursuri de finanţare, însă nu putem să rămânem tăcuţi şi să nu ne exprimăm stupefacţia şi indignarea când ne simţim nedreptăţiţi în privinţa unui aspect atât de flagrant, şi anume că, din perspectiva comisiei, suntem un festival de film cu valoare culturală/artistică ZERO, dintr-un punctaj maxim de ZECE.”, au mai arătat cei de la “Ceau Cinema”. Festivalul va avea loc totuşi între 12 şi 16 iulie.

Un alt cunsocut festival care nu va primi finanţare va fi Embargo Fest. Organizatorii acestuia au intrat în conflicit cu liderii CJ Timiş încă de anul trecut, când l-au adus la Timişoara pe Goran Bregovic. În 2022, Embargo Fest a primit 30.000 de lei, sumă care i-a nemulţumit pe organizatori, anul acesta – ZERO lei.

“Va scriu despre Embargo Fest 2023 și nu pentru a-i face reclamă, ci pentru ca dupa 5 ani de la prima ediție (2018), acest eveniment nu mai primește punctajul necesar din partea comisiei de evaluare de la Consiliul Județean Timis, deci nu mai primește finanțare. De ce oare am fost finanțați pana acum și deodată in anul Capitalei Culturale Europene, Embargo nu mai e relevant?

Grila de evaluare era destul de clară, festivalul a primit nota maxima acolo unde erau obligați sa o faca si a primit nota 0 la Excelenta artistica sau originalitate, încurajarea fuziunii formelor artistice tradiționale cu exprimările noi, inovatoare și experimentale. Adică 0 la claritatea viziunii artistice, claritatea obiectivelor si a activităților propuse, si caracterul inovator al proiectului.

Pentru cei care au participat in trecut la festival, se știe ca asta este ideea proiectului nostru, de promovarea a minorităților specifice zonei Banat și îmbinarea tradiției cu artele noi.

Suntem primii picați din lista cu 64 de puncte, iar același proiect depus in trecut lua in medie 85 de puncte. Nu am cerut o suma mare, avem si o scrisoare de recunoaștere din partea TM2023, 5 ani de experienta cu asociația, avem dimensiune si impact, dar nu avem pile. La final va promitem ca Embargo Fest va merge mai departe, va fi același festival accesibil (75 de lei intrarea pe zi/fata de 200 de lei la altii), va fi un festival despre cultura si arta, nu despre divertismentul scump si prost si va purta aceleași mesaje despre Sondele de gaze de șist din județul Timis, despre poluare si o viața mai sustenabila in armonie cu natura. Mergem mai departe!”, a tranmsis Răzvan Munteanu, unul dintre organizatorii festivalului.

În fine al treilea festival rămas fără fianţare de la CJ Timiuă este Rock la Mureş, ajuns la ediţia cu nunăreul XI, după o pauză de mai mulţi ani.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (martie 24th, 2023 at 18:43 )

Cum spuneam, adevarata Capitala Culturala va incepe la 01 ianuarie 2024,cand se termina cu cascavalul si ciupeala si de cultura se vor ocupa doar pasionatii ! Pana atunci diferite si diverse susnele…..

George a spus: (martie 24th, 2023 at 21:15 )

@Kroko, Capitala culturală este Timișoara. Ni(mi)ca a zis și el că ajută, dar a tras o palmă la căcat. Nu finanțăm festivaluri cu vechime (nu intră în viziunea MEA artistică), dăm banii pe sușe și șușanele, iar apoi plângem că n-avem bani să renovăm Muzeul Banatului. Nu că el ar fi mai vinovat decât predecesorii, dar dacă în trei ani n-ai reușit să urnești un proiect început de cinci, ai dat dovada capacității (?) tale.

Anonim a spus: (martie 24th, 2023 at 23:03 )

Nu vad de ce este acest lucru o știre.

Aceste festivaluri sunt abonate la banii publici. De ce? Se organizează pe gratis și nu vând bilete? Pai după ce primesc bani din impozitele cetățenilor, mai cer și bilete?

Ori te poți autofinanța din vânzarea de bilete ori tragi concluzia că nu există de fapt public și cerere suficient pentru evenimentul pe care îl organizezi.

Una este să se finanțeze scoli și spitale din impozitele tuturor și alte este alocarea discreționară spre așa numite evenimente și instituții de cultură care oferă servicii doar unui număr limitat de oameni, care mai plătesc și bilet.

Trebuie și acești organizatori sa înțeleagă că de fapt nu au drept asupra finanțărilor și că, de fapt, nu sunt doriți de către public (cel puțin nu în numărul încât să merite)

Poli 21 a spus: (martie 25th, 2023 at 18:30 )

Daaca taceai anonim ramaneai.

limacsi a spus: (martie 27th, 2023 at 21:33 )

nu e niciun scandal e doar victimizare ca asa se face ca sa vorbeasca lumea de tine. festivalul de film e deja abonat la primarie la centrul de proiecte si a vrut sa suga la doua tzatze anul asta si nu le-a iesit. facem pariu ca ieseau salarii mai grase dar festivalul ramanea fix la fel? iar cei care au facut scandal anul trecut ce mai asteptau in conditiile astea de fapt? oriunde in lume daca iti blamezi finantatorul nu mai pupi bani alta data, deci despre ce vorbim?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend

Etapă „curată” pentru reprezentantele Timișului în etapa a 17-a, penultima a sezonului regulat, toate obținând victorii pe linie. În C7, Ghiroda a învins Jiul Petroșani cu 2-0, după un autogol al lui Pătlăgică și reușita lui Bulza, iar echipa timișeană rămâne pe primul loc și chiar se distanțează față de de Deva, fostul lider, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Etapă „curată” pentru reprezentantele Timișului în etapa a 17-a, penultima a sezonului regulat, toate obținând victorii pe linie. În C7, Ghiroda a învins Jiul Petroșani cu 2-0, după un autogol al lui Pătlăgică și reușita lui Bulza, iar echipa timișeană rămâne pe primul loc și chiar se distanțează față de de Deva, fostul lider, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend
Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, Salonul de Carte Bookfest Timișoara revine cu cele mai noi cărți, între 𝟐𝟏 𝐬̦𝐢 𝟐𝟒 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, la Centrul Regional de Afaceri. Sunt anunţate p𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 la această manifesare culturală de tadiţie pentru vestul României. La Bookfest vor veni personalitățile marcante ale culturii românești contemporane: 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 Pârvulescu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salonul Bookfest Timişoara îşi deschide porţile săptămâna viitoare
Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Cu o tematică specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din piese LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe timișoreni la edițiile anterioare revine în Iulius Town. În perioada 15 – 17 martie 2024, în piațeta Intersport, zeci de mii de piese LEGO® formează orașe în miniatură. Vedeta expoziției este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend pentru iubitorii LEGO®: o replică de 1,5 m înălțime a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Town
Unplugged Lenau Robotics, echipa Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a reușit să se califice la etapa națională datorită obținerii locului II în competiția Connect Award. După multe meciuri intense şi mult efort depus în fiecare dintre cele 4 sezoane FTC la care a participat, Unplugged Lenau a reuşit, la Regionala #3, să se califice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Liceului ”Nikolaus Lenau”, calificată la competiţia naţională de robotică
Doi profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara, Irina Sferdian si Lucian Bojin, au fost parte din echipa de experți în procesul arbitral în care Statul Român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană. Astfel, UVT și-a adus contribuția la unul dintre cele mai importante procese internaționale ale României....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara, reprezentată în echipa care a adus României succesul în procesul cu Roșia Montană
Top