Politica

“O mascaradă!”. Bubuie scandalul finanţării proiectelor culturale în CJ Timiş. Consilierii PSD şi USR solicită reanalizarea lor

Reprezentanţii PSD şi USR din Consiliul Judeţean critică modul secretos şi bizar în care s-a făcut evaluarea proiectelor culturale finanţate de către Consiliul Judeţean. Ei cer o reanalizare a modului în care s-a făcut evaluarea proiectelor.

În urmă cu câteva zile deBanat prognoza izbucnirea unui noiu scandal în Consiliul Judeţean, pe marginea modului bizar în care au fost finbaţate unele proiecte cultural. Evenimente cari, cu tradiţie, erau exxcluse de la finanaţre primind zero puncte la capitolul “valoare culturală/artristică”. Printre exemple, “Ceau Cinema” – ediţia a X-a, Embargo Fest. Prin vocea liderului de grup, Alexandru Iovescu, PSD a solicitat, astăzi, reanalizarea proiectelor

“Vom cere reanalizarea proiectelor depuse pe Tim Cultura 2023! Evenimente precum concertul din peștera de la Românești, ediția cu numărul 34, sau Festivalul European de Teatru Eurothalia au fost evaluate ca având nicio valoare culturală sau artistică, astfel că nu vor beneficia de niciun leu din fonduri publice de la CJ Timiș. Evenimentele enumerate se alătură celor precum „Ceau Cinema”, „ROD”, „EmbargoFest” sau „Rock la Mureș”, și ele tot pe lista cu 0 bani de la Consiliul Județean Timiș în 2023, despre care s-a vorbit zilele acestea. Undeva trebuie să se fi strecurat o greșeală pentru că nu se poate ca evenimente de asemenea amploare să nu beneficieze de niciun ban din fonduri publice de la CJ Timiș. Tocmai din acest motiv, grupul consilierilor județeni PSD va solicita reanalizarea proiectelor”, a afirmat, miercuri, Alexandru Iovescu.

Calin Dobra

Cu zi înainte şi fostul preşedinte al CJ Timiş, Călin Dobra, tot PSD, a avut o reacţie critică vizavi de această selecţie.

“Poftim, cultură!, ar spune unii referindu-se la modul în care comisia din Consiliul Județean Timiș a analizat și punctat proiectele depuse de ONG-uri pentru obținerea de fonduri publice nerambursabile. Am urmărit concluziile și pot spune că regret că proiecte cu tradiție și impact național și internațional au fost caracterizate ca avândvaloare culturală sau artistică – zero, iar aici vorbesc de Ceau Cinem” sau Embargo Fest”. Îmi amintesc o perioadă în care actuala administrație județeană urla dramatic că nu este transparentă procedura de selecție a proiectelor culturale care urmau să fie finanțate din bani publici. Nu văd nicio reacție în situația de față. Nici din fruntea județului, nici de la opinia publică. “Luați cultura și bagați-o în dubă, par a spune acum. Vestea bună este că, și fără finanțarea publică nerambursabilă de la CJ Timiș, proiectele enumerate mai sus vor fi organizate, iar asta mă bucură!”, transmitea Călin Dobra.

Şi consilierii USR critică “mascarada” evaluării proiectelor

“O mascaradă tristă în comisia de evaluare a proiectelor cultural-artistice și de tineret înscrise la apelul de finanțare al Consiliului Județean Timiș. Recunosc că mi-e greu să înțeleg cum această comisie se așteaptă ca noi să credem că niște festivaluri cu tradiție de ani de zile, cu mii de participanți, cu sute de invitați din toată lumea, care promovează artiștii locali și aduc Timișoara și Timișul în atenția lumii, au valoare culturală/artistică ZERO. Și cum, în același timp, niște proiecte mistico-religioase obscure, aflate la prima sau a doua ediție, au primit finanțare cu punctaj maxim la valoare culturală sau caracter inovator. Jignitor mi se pare și băgatul capului în nisip, adică secretizarea totală a formularelor de evaluare, unde s-ar putea vedea clar observațiile membrilor faimoasei comisii. Asta în cazul în care există așa ceva. Mâine va fi supus la vot în plenul Consiliului Județean proiectul de aprobare a finanțării, sunt curioasă de rezultat. Eu una știu cum voi vota”, a transmis Laura Boldovici, consilieră locală USR.

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

20 de minute ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

4 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

4 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

5 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

5 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

5 ore ago