Cultura

Orhan Pamuk a oferit clipe extraordinare pentru sute de iubitori ai literaturii, la UVT: ”Nu pot gândi viața fără cărți”/FOTO

Universitatea de Vest Timișoara a fost, luni seara, cel mai fierbinte punct al culturii timișorene. Laureat al premiului Nobel, Orhan Pamuk a avut un dialog de zile mari cu Radu Paraschivescu, în fața unui auditoriu care a umplut la maxim Aula Magna, dar și alte două săli, unde cei care nu au mai avut loc în sala principală au putut viziona întâlnirea.

Nu concep viața fără cărți, a spus Pamuk, un om care a fost efectiv sorbit de public. Fără a arăta o atitudine de superioritate, deși cariera și titlurile obținute îi ofereau premize în acest sens, autorul turc a vorbit deschis despre (aproape) orice subiect a fost întrebat. Singurul subiect evitat a fost cel referitor la siguranța sa, mai precis el fiind întrebat dacă s-a simțit vreodată în nesiguranță. Autorul turc, care prin pozițiile sale este destul de puțin apropiat de conducerea actuală a Turciei, a admis că de 18 ani are alături bodyguarzii. A insistat că nu e cazul să se declare el ca fiind victimă a lipsei de securitate, atât timp cât prieteni ai săi, cunoscuți, jurnaliști, au ajuns să fie reținuți sau nevoiți să părăsească țara.

Până acum aveam câte trei bodyguarzi alături de mine, acum am doar unul. Deci lucrurile se îndreaptă spre bine”, a răspuns, cu umor, laureatul Nobel.

Pamuk a spus că speră ca Recep Tayyip Erdoğan, președintele în funcție în țara sa, să piardă alegerile care vor avea loc în curând.

Scriitor aflat la confluența dintre lumea vestică și cea orientală, Orhan Pamuk spune că acest conflict dintre cele două lumi este, de multe ori, exagerată.

Pentru mine  relația est – vest nu este un subiect conform căruia Hitler atacă Rusia sau America bombardează Japonia, este mai mult despre schimbarea culturală, îmi pasă de schimbarea culturală. Poate pentru că vin dintr-o țară în care există de două sute de ani de o schimbare culturală impusă de guvern. Libertățile au fost impuse de ultimii sultani otomani sau de către Kemal Ataturk . Turcia a devenit cu forța o țară occidentală prin acțiunile impuse de către guvern. Ideologia dominantă se referă la discuția dominantă, la politica dominantă, se împletesc ideile referitoare la tradiția religioasă conservatoare sau secularismul modern. Cea mai influentă carte despre aceste subiecte, în care este neînțelegerea civilizației occidentale este Edward Said – Orientalism, o carte la care țin, dar care nu se epuizează dacă subiectul este citit din ce în ce mai mult, deoarece o națiune este o carte în care există întotdeauna discuții despre înțelegerea, în cele din urmă interpretarea unei cărți este înțelegerea unei cărți”, a spus Pamuk.

Nuvelist apreciat, turcul spune că un scriitor bun nu este doar ”inspirație”. Scrierea unei cărți presupune multă muncă, documentare. ”Eu scriu cărți lungi, care durează mult pentru a fi scrise”, spunea autorul apreciat pe tot globul.

În prezent, Orhan Pamuk lucrează în paralel la trei noi volume, documentează, citește și va oferi publicului noi plăceri literare. Unul dintre volume va aborda problema pandemiei, dar nu cea de coronavirus, ci despre cea care a ucis zeci de milioane de oameni la începutul anilor 1900, doar în Asia, dar nu și în Europa.

Operele sale au fost traduse în peste 50 de limbi, și fiecare traducere are un loc asigurat în biblioteca personală a lui Pamuk. Una care numără peste 20.000 de volume, multe achiziționate, dar care nu au ajuns să fie citite, admite Pamuk. Un lucru este sigur.

Eu nu concep viața fără cărți”, le-a spus Orhan Pamuk celor prezenți.

Evenimentul care l-a avut oaspete pe celebrul autor turc face parte din proiectul „La UVT, cultura este capitală”, partea a programului oficial al TM 2023. El este primul dintr-o listă de cinci laureați Nobel, care se vor afla în fața publicului, la Universitatea de Vest Timișoara. Marți, Pamuk a primit și titlul de Doctor Honoris Causa al UVT.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

4 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

5 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

5 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

6 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

6 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

7 ore ago