Studenții Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara învață în aceste zile despre utilizarea unor noi tehnici moderne de restaurare. Aceasta, în cadrul unui curs organizat de Laboratorul de Restaurare al Muzeului Național de Artă Timișoara, Baroque4Tech, care are ca temă utilizarea Mesei cu presiune joasă și explorarea aplicațiilor acestui echipament performant în procesele de restaurare a patrimoniului cultural.
Workshop-ul Baroque4Tech este o inițiativă inclusă în programul Baroque Reloaded susținut de MNArT, în continuarea programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.
Masa aspirantă cu presiune joasă și termoreglaj este un echipament produs special pentru desfășurarea unor operațiuni cheie de restaurare a lucrărilor de artă. Suprafața mare de lucru a mesei (2×3 m) permite tratarea lucrărilor de artă de dimensiuni ample. De asemenea, caracteristicile acesteia, intensitatea reglabilă a sistemului de aspirare, controlarea precisă a căldurii aplicate în fiecare punct al întregii suprafețe a mesei, fac ca aceasta să fie cel mai performant echipament de acest tip deținut de vreun laborator de restaurare, la nivel național.
Echipamentul, amplasat în Laboratorul Vizitabil de Restaurare de la etajul II al Palatului Baroc, nu doar că are aplicații în domeniul restaurării, dar servește și ca un catalizator pentru interacțiunea cu publicul muzeal care poate urmări în timp real operațiunile de restaurare desfășurate în cadrul laboratorului și care va putea, de asemenea, să asiste la workshop-ul Baroque4Tech.
Workshop-ul Baroque4Tech se desfășoară în două etape, pe parcursul celor 2 zile incluse în program. În primă fază, participanții utilizează diverși adezivi, naturali și sintetici pentru a efectua teste de consolidare, urmând ca, la finalul etapei să selecteze cel mai potrivit adeziv pentru a fi folosit în cadrul procesului de consolidare a lucrărilor de artă. De asemenea, participanții vor învăța să folosească cortul climatic pentru umidificarea controlată a lucrărilor de artă. În cea de-a doua etapă a atelierului, aceștia vor consolida o lucrare de artă folosind adezivul selectat anterior și vor învăța să stăpânească tehnicile de dublare a pânzei, fiind asistați de specialiștii restauratori ai Muzeului Național de Artă Timișoara pe tot parcursul atelierului.
„Workshopul încheie seria acțiunilor din cadrul proiectului Baroque Reloaded pe anul 2024 și reprezintă un eveniment de deschidere spre comunitate și tineret, spre educație performanță și colaborare interdisciplinară cu mediul academic”, declară managerul Muzeului Național de Artă Timișoara, Filip Adrian Petcu.
Portalul Unic online al Primăriei Timișoara oferă acum o nouă facilitate. Utilizatorii pot gestiona documentele…
Se apropie acea frumoasă perioadă a anului, când ne amintim de tradiții și obiceiuri. Bătuta…
Gata, ne putem întoarce la sărbătorile noastre, la aniversarea revoluției, la comemorarea morților ei, la…
Programul „35 de ani de libertate” prin care Timișoara onorează curajul și jertfa celor care…
MINA Pop-Up din Iulius Town lansează două noi spectacole de artă digitală şi tehnologie. Publicul…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 11.12.2024, unde se vor executa reparaţii…