Primăria Timişoara

Primarul Fritz cere intervenții etapizate pentru decontaminarea terenului de la Solventul. Podul peste Bega și drumul de legătură sunt foarte importante

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, e îngrijorat de evoluția proiectului viitorului pod peste Bega din zona Solventul, dar și a drumului de legătură dintre acesta și pasajul pe sub liniile ferate din această zonă. După ce prefectul de Timiș și șefa Agenției pentru Protecția Mediului au atras atenția că acolo se poate lucra doar după decontaminarea terenului, Fritz iese public și spune că APM blochează hârtii și că, de fapt, terenul unde ar urma să fie făcut noul drum nu ar fi contaminat.

Această obligație a decontaminării va bloca momentan proiectul podului și a drumului de legătură.

”Astăzi în comisia tehnică de la primărie o să analizeze studiul de fezabilitate pentru noul pod de la Solventul, și acesta va fi votat în curând de Consiliul Local. Se preconizează un blocaj total al acestor proiecte. Trag un semnal de alarmă, de ce proiectele au importantă strategică pentru Timișoara, ce cred că trebuie să facem. Este un teren de 40 de hectare pe locul combinatului Solventul. Există, pe de o parte, un plan de dezvoltare pentru un investitor privat și, pe de altă parte, închiderea a inelului 4, legătura Ronaț – Dâmbovița, un pasaj și un pod proiectat. Acum, această închidere coridor e extrem de importantă pentru Timișoara. Sunt trei linii de tramvai, un coridor verde, pistă de biciclete, Va deschide posibilitatea de a dezvolta orașul pe axa respectivă. Lucrăm la pasaj, e o investiție de 123 de milioane de lei, inclusiv o finanțare prin Sailgny, de 43 milioane de lei. Sper că se va finaliza la anul acest pasaj. Din păcate nu va avea efectele necesare dacă nu continuăm cu un pod peste Bega pentru a închide acest inel. Acum e în proiectare, se finalizează studiul de fezabilitate, lucrăm la proiectul tehnic, urmează să obținem autorizația de construire. Avem o finanțare europeană, pentru proiectarea podului, de 1,3 milioane. Cel mai probabil vom putea obține finanțare și pentru construcția podului, avem nevoie de finanțare europeană, este un proiect scump, 40 de milioane de euro va costa”, spune Dominic Fritz.

Ei bine, la autorizația de construire intervine problema, spune primarul. E nevoie de acord de mediu, iar acum la nivel de APM nu s-ar vedea nicio strategie în acest caz. El a comparat proiectul de la Solventul cu cel de la ISHO, deși e clar că vorbim de grade de poluare total diferite.

”Pentru autorizația de construcție e nevoie de acord de mediu, intru în problemă. A făcut prefectul o conferință de presă, în limbaj de lemn, a spus că terenul e contaminat, nu e o surpriză pentru nimeni, inclusiv pentru investitor, chiar el a făcut verificările. Eu nu înțeleg care e strategia agenției pentru a ieși din această situație de teren contaminat și a unui proiect mare. Am avut o situație similară rezolvată cu succes la ISHO, și acolo s-au construit străzi, sa dezvoltăm o zonă nouă, avem precedent pozitiv”, a mai declarat Fritz.

Primarul spune că, de fapt, zona unde ar urma să fie drumul nu ar fi contaminată și că ar fi necesară o abordare etapizată a acestei decontaminări.

„Din păcate din 2019, dezvoltatorul care deține acest teren și noi depindem de acest teren. Au pornit procedurile de decontaminare, momentan e o perioadă în care nimeni nu știe ce se va întâmpla. Da, acest teren are nevoie de contaminare, nu se face prin a bloca niște hârtii, ci se face cu acțiune, pentru care e necesară tocmai de deblocarea unor documente. Doar dacă mergem înainte cu aceste proiecte strategice pentru oraș la Solventul, doar atunci ne putem asigura că siguranța cetățenilor e pe primul loc. Avem acolo nevoie de o abordare pragmatică și nu funcționărească, e o suprafață de teren, nu toate sunt contaminate și nu toate sunt contaminate în același fel. Vorbim mai ales de drum, unde terenul unde va fi drumul nu este, de fapt, contaminat și de aceea trebuie să avem o abordare diferențiată și trebuie să avem de fapt o etapizare a decontaminării, să nu așteptăm până ce toate cele 40 de hectare vor fi decontaminate, ca să putem să continuăm. Cel mai important lucru este acum să se decidă ceva și apelul meu urgent, și către Agenția de Mediu și pentru domnul prefect este: dispuneți vă rog, vă rog să decideți să înceapă dezvoltatorul cu decontaminarea să nu blocăm cu acest proiect. Ce se întâmplă din 2019, pentru că plimbăm hârtiile din stânga în dreapta, facem cereri, fără să avem o decizie clară, haideți să decidem decontaminarea etapizată, cel mai bine într-o viziune etapizată în care anumite terenuri au anumite măsuri, iar altele alte măsuri, dar trebuie să pornim mai departe”, continuă edilul șef.

El cere ”decizii asumate”, pentru a nu se bloca proiectul administrației, cu drumul și podul aferent.

Dacă nu se iau decizii asumate de către APM, mă bucur că domnul prefect se interesează de acest subiect, riscăm să blocăm un proiect strategic pentru trafic și calitatea vieții din Timișoara. Să investim 130 de milioane de lei fără să finalizăm cu un pod ar fi un mare păcat”, este opinia primarului.

De această decontaminare cel mai afectat ar fi drumul ce va fi amenajat care va avea un profil extins.

Dominic Fritz spune că nu vrea să fie considerat apărătorul unui proiect imobiliar, dar că de acesta ar beneficia întregul cartier, dar și toți cetățenii.

Pot să adaug, fără să fiu eu apărătorul unui proiect imobiliar, dar și zona întreagă de acolo merită o calitate ridicată a locuirii. Tot cartierul Iosefin și Ronaț are nevoie de o asemenea dezvoltare privată, ca și cum la ISHO a ridicat o fostă zonă industrială”,a încheiat Dominic Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

2 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

2 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

2 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

3 ore ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

3 ore ago