Eveniment

Produsele autentice românești, sărbătorite pe Domeniul Regal de la Săvârșin. Numeroși participanți, inclusiv timișoreni, prezenți la eveniment/FOTO

Timp de două zile, Domeniul Regal de la Săvârșin a găzduit festivalul Suflet de România, eveniment care încurajează gospodarii să se conecteze la comunitate și ajută locuitorii acestei țări să descopere micii producători locali, tradițiile și obiceiurile autentice ale satului românesc. Un număr extrem de mare de vizitatori, inclusiv timișoreni, au venit să descopere ce pot oferi peste 40 de mici producători locali din România și cum pot obține și ei produsele tradiționale.

Inițiat de societatea timișoreană Profi pentru a încuraja comunitatea să aprecieze si mai mult valorile autentice, gusturile bune și tradițiile satului românesc, festivalul Suflet de România este parte a acordului tripartit “Creștem Comunități”, semnat de către Asociația Casa Majestății Sale, Universitatea de Științele Vieții “Mihai I” din Timișoara și lanțul de magazine amintit  pentru susținerea producătorilor locali și conservarea artizanatului autentic și tradițional românesc.

Vizitatorii au venit în număr mare, au admirat parcul unde se află Domeniul Regal, și au cumpărat din produsele oferite de micii producători.

Timp de două zile, sâmbătă și duminică, festivalul Suflet de România a oferit participanților ocazia să călătorească într-un sat atemporal, în vremea Șezătorilor de altădată. Pe lângă întâlnirea cu peste 40 de mici producători locali și oferta lor, vizitatorii au ocazia să urmărească  filme românești valoroase, dar și să se bucure de concerte susținute de soliști cunoscuți.

Margareta, Custodele Coroanei, a fost prezentă la deschiderea tîrgului.

Există atâta energie și frumusețe în satul românesc și în comunitatea din Săvârșin, de aceea trebuie să fim uniți și să acționăm împreună, fiindcă numai așa suntem mai puternici și putem avea succes mai mult. Aceasta e ideea noastră, mesajul nostru. Alături de noi, a venit și compania Profi și Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I al României. Astfel, am reușit să formăm o echipă puternică și plină de vitalitate pentru a sprijini comunitățile, producătorii locali și satul românesc!”,a fost mesajul transmis de Margareta, celor prezenți.

La deschiderea oficială a evenimentului, Principele Radu a vorbit despre frumusețea Banatului și conviețuirea benefică a culturilor și civilizațiilor naționalităților prezente.

În câțiva mii de metri pătrați, se află toata suflarea românească! Acest eveniment s-a născut în urma parteneriatului dintre Universitatea de Științele Vieții și acest mare grup comercial. Suntem privilegiați să fim împreună, aici, în această zi minunată, în poienița de la Parcul Castelului de la Săvârșin. Avem de fapt, aici, toată România, să spunem, așa cum și-ar fi dorit și Regina Ana și Regele Mihai dacă ar fi fost printre noi, acum. Avem pe teritoriul nostru lucruri bune luate din toate părțile continentului și din toate părțile lumii, mai ales Banatul e un loc în care conviețuiesc împreună nenumărate civilizații și culturi. Și daca noastră predomină pentru că e suntem în  țara noastră, aceasta nu înseamnă că nu ne îmbogățim din din tot ce fac cei din jur. Deci îl vedem ca pe o familie care crește în importanță, energie multă. Am descoperit că oamenii de aici au o frumusețe mai mare decât decât credem noi și ca de altfel tot ce ține de autenticitate, de nu suntem singura țară care o bogăție interioară mare.”, a fost mesajul Principelui Radu.

Parteneră în cadrul acțiunii a fost și o instituție de învățământ superior timișoreană, Universitatea de Științele Vieții.

Reprezint aici comunitatea academică și studenții de la Universitatea de Științele Vieții Timișoara. Mulțumesc Majestății Sale că ne-a primit aici pe Domeniul Regal și împreună cu întreaga comunitate academică să desfășuram activități și să fim implicați în acest amplu eveniment, Suflet de România, desfășurat cu prestigioasa companie Profi, să fim prezenți în acest loc minunat ce înseamnă Domeniul Castelului Regal de la Săvârșin. Universitatea noastră se implică în asemenea evenimente, inclusiv cele legate de Casa Regală. Suntem mândri că purtăm, ca și universitate de învățământ superior, numele Majestății Sale Regele Mihai I al României. De câte ori avem ocazia, ne implicăm în asemenea manifestări de suflet. În numele colegilor dascăli, în numele comunității academice de la Universitatea de Științe Vieții Timișoara și a studenților, mesajul meu este că susținem producătorii locali, susținem agricultura din România, susținem tot ceea ce este românesc, autentic și curat, iar prin implicarea noastră în cadrul acestui parteneriat cu Profi, mesajul nostru este clar: punem în suflet în tot ceea ce este românesc!”, a spus, pe scena târgului, Cosmin Popescu, rectorul Universității.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

A fost stabilită lista finală a consilierilor locali din Timișoara. Un reprezentant USR a rămas fără mandat

Prin intermediul unei încheieri civile, Judecătoria Timișoara a comunicat lista finală a consilierilor locali care…

48 de minute ago

Se închid toaletele pe autostrada A1. Se toarnă asfalt

În perioada următoare, șoferii care circulă pe autostrada A1, între Timișoara și Sibiu, vor trebui…

O oră ago

Au luptat, dar nu destul. Eșec pentru Lugoj la Brașov

Sala polivalentă ”Dumitru Popescu Colibași” din Brașov a fost locul de desfășurare a pratidei dintre…

2 ore ago

România, cea mai guvernabilă țară neguvernabilă

La prima vedere, clasa politică românească funcționează normal, sănătos. Are principii, asumă doctrine, studiază curente,…

3 ore ago

Începe o nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

RETIM, în colaborare cu ADID Timiș, lansează o nouă campanie de colectare gratuită a deșeurilor…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 28 octombrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 28.10.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago