Administratie

Ruben Lațcău acuză activitatea ADR Vest și a Ministerului Fondurilor Europene: 40% din timp s-a scurs deja din noul POR, doar ca să așteptăm

Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, acuză Agenția de Dezvoltare Regională Vest și Ministerul Fondurilor Europene că pun pericol numeroase proiecte europene pe care municipalitatea din orașul de pe Bega le are în derulare sau pe care dorește să le inițieze. Oficialul vorbește despre ”incapacitatea ministerului și a ADR de a finalize ghidurile, de a pregăti apelurile și de a semna contractele”.

Timișoara poate atrage fonduri europene aproape dublu față de cât avea alocat, dar lucrurile nu se mișcă, pentru că există întârzieri uriașe legate de programele pe fonduri europene, spune Lațcău. 40% din durata de implementare a noului Program Operațional Regional a fost deja pierdută, acuză viceprimarul, care nu se sfiește să acuze ADR Vest și Ministerul Fondurilor Europene de problemele existente.

”În această iarnă s-a lucrat în Timișoara, nu au fost sistate șantierele pe Cetății, pe Vidrighin, pe Bogdăneștilor (…) lucrările merg înainte într-un ritm foart bun de lucru (…) În acest moment nu avem nici măcar ghidul final, de exemplu, pe programul de mobilitate, pe programul operațional regional, aprobat. Primăria Timișoara are deja 170% din bani, adică aproape de două ori suma alocată, acoperită de proiectele pe care le avem fie în execuție, fie în pregătire. Și aici vorbesc de Cetății, de Vidrighin, de podul de la Solventul, de Piața Traian, regenerarea urbană din cartierul Iosfin, Piața Mocioni, reabilitarea Căii Șagului, de la mall până în centru, și crearea unei benzi de autobuz, și proiectul din Piața Victoriei, unde vom face un concurs internațional de proiecte. Totul merge înainte chiar dacă în acest moment avem o întârziere uriașă în ceea ce înseamnă programele europene în România. Suntem în aprilie 2023 și au trecut aproape doi ani și jumătate din POR 2021 – 2027 și încă nu s-a semnat niciun contract de finanțare. Nu numai că nu s-a semnat, nici măcar nu putem să trimitem spre finanțare proiectele pe care le avem, ele stau toate suspendate pentru aprobarea ghidurilor și a programelor operaționale. Deci vorbim de o perioadă de 40% din timp care s-a scurs deja din noul POR, doar ca să așteptăm după Ministerul Fondurilor și după ADR să-și finalizeze treaba și să putem demara execuția și absorbția de bani”, a spus Lațcău.

Hibele datorate celor două organizații duc la cheltuirea banilor din bugetul local, spune Lațcău, care sugerează chiar că ar trebui tărăgănate unele lucrări pentru că dacă sunt terminate nu se mai pot cere bani europeni pentru acestea.

”Guvernul și agențiile de dezvoltare nu au ghiduri aprobate pe care să putem să aplicăm. Este un risc major pentru toate orașele, deci și pentru Timișoara, pentru că noi nu am blocat lucrările de investiții. Cetății și Vidrighin, care sunt rezervă pe noul POR și vor trebui să primească finanțare, sunt susținute momentan în întregime din bugetul local. Vorbim de aproximativ 120 de milioane de lei fonduri locale care au fost plătite pe aceste proiecte. Mai avem o vulnerabilitate foarte mare deoarece o condiție esențială pentru a primi această finanțare este ca proiectele să nu fie finalizate. Cu Cetății suntem undeva la 70%, există un risc real ca acest proiect să fie sistat de către incapacitatea Agenției de Dezvoltare Regională și a Ministerului de Investiții și Proiecte de a semna contractele de finanțare. Dacă noi finalizăm – și sunt șanse mari să finalizăm în această vară – lucrarea înainte ca contractul să fie semnat, noi nu vom mai putea să primim această finanțare. Va fi neeligibil. Și atunci, din păcate, din incapacitatea ministerului și a ADR de a finaliza ghidurile, de a pregăti apelurile și de a semna contractele, ne poate duce în situația ca acest șantier să fie sistat ca să aștepte deblocarea situației de la ADR și de la Ministrul Fondurilor Europene. Noi suntem cu șantierul în grafic, iar daca vom termina înainte ca ghidurile și apelurile să fie deschise și contractele semnate, vom pierde finanțarea europeană pe acest proiect, tocmai pentru că am lucrat mai repede decât ministerul și ADR (…) Din punctul meu de vedere, riscul este să nu se semneze niciun contract în acest an”, a mai declarat viceprimarul.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

4 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

7 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

8 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

9 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago