Consiliul Judeţean Timiş

Sculptura ”Palma roșie”, subiect de discuții în plenul CJ Timiș. În perioada următoare va fi dată jos

Una dintre cele mai controversate lucrări de artă amplasată în Timișoara în ultima perioadă, ”Palma roșie” realizată de Bogdan Rață, se apropie de ”expirare”. Consilierii județeni s-au interesat de soarta acesteia, pentru că creația a fost amplasată pe terasa complexului Bastion, administrată de județ. În curând, aceasta va dispărea.

Este avizată conform legislației amplasarea acelei creații artistice pe Bastion, a întrebat consilierul județean PSD, Ioan Sorincău. Opinia sa este că această lucrare ar putea afecta terasa complexului Bastion.
Cum a fost amplasată «lăbuța» aia roșie pe clădirea bastionului, care a fost reabilitată pe fonduri europene și se pune în pericol integritatea unui mijloc fix de patrimoniu?. Avem aviz de la Direcția de Cultură? Știu că în precedentul mandat CJ voia să pună pe clădire un indicator cu denumirea consiliului județean și cei de la Cultură n-au dat aviz tocmai pentru că se poate distruge hidroizolația, se poate distruge structura de rezistență a unei clădiri de patrimoniu. Avem acum aviz de la Direcția de Cultură pentru «lăbuța» respectivă?”, au fost întrebările lansate de Sorincău.
În discuție se află lucrarea intitulată „The Middle Way”, o sculptură a artistului Bogdan Rață, o palmă de mari dimensiuni, de culoare roșie, care a fost amplasată la începutul lunii martie pe Bastionul Theresia. Reacția timișorenilor a fost destul de vehementă la adresa sculpturii, stârnind numeroase controverse pe rețelele de socializare.
Totul e legal, sunt obținute aviele necesare, a spus în plenul din această săptămână Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș. Ca dovadă, la următoarea ședință de plen vor fi prezentate și documentele respective, a garantat acesta. Teoretic, în scurt timp ar trebui ca sculptura să fie dată jos de pe Bastion, întrucât ar urma să expire avizul de la Direcția de Cultură. Dar, deocamdată, amplasarea e „în termen”, spun cei de la Muzeul Național a Banatului, care s-au ocupa de amplasarea statuii pe clădirea care le este și sediu temporar.
Lucrarea monumentală „The Middle Way”, colorată acum în roșu și înaltă de patru metri, a fost realizată în 2014 de sculptorul Bogdan Rață. După Independents Liverpool Biennial 2014, unde lucrarea a fost expusă, doi ani, în faţa clădirii St. George’s Hall, ea a ajuns în Piața Milenium din Baia Mare. În 2017, The Middle Way a fost expusă în fața primăriei din Cascais, în Portugalia. În 2018 a ajuns la Porto și, apoi, în Kiev, Mîkolaiv și Dnipro, în Ucraina.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

5 ore ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

8 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

10 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

11 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

11 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

11 ore ago