Cultura

Spații noi, închise în sticlă, spațiu expozițional, lift, iluminat arhitectural. Sala 2 se extinde și se modernizează, cu 23 de milioane de lei

Teatrul Național Timișoara a lansat licitația pentru stabilirea executantului proiectării și execuției proiectului “Extindere Sala Studio a teatrului național “Mihai Eminescu”. Vorbim despre ceea ce timișorenii cunosc ca fiind Sala 2, situată în spatele Hotelului Continental, suma oferită fiind una semnificativă, de 23,6 milioane de lei.

Durata de realizare a contractului este de 7 luni, din care 1 lună proiectare și 6 luni execuție

Prin acest proiect se propune extinderea Sălii Studio, atât pe verticală cât şi parţial pe orizontală. Extinderea pe verticală are drept scop obţinerea unei săli de spectacol cu înălțime liberă interioară de 8,85 m (cu o pasarelă tehnică pentru montarea instalaţiilor de lumini la cota +6,75, accesibilă doar personalului) şi un pod tehnic de 2 metri deasupra.

Sala de spectacol va fi dotată cu echipamentele de scenă necesare: ştăngi motorizate pentru manevrarea decorurilor, instalaţii de iluminat profesionale şi instalaţii de sonorizare. Pe lângă sala principală de teatru, la nivelul etajului 1 se va realiza o sală de teatru secundară cu inălţimea de 7,85 m. Extinderea pe orizontală va fi redusă ca dimensiune, având drept scop crearea unui foaier pe mai multe niveluri pe latura sudică si un spaţiu expoziţional multifuncţional pe latura nordică. Aceste spaţii vor fi accesibile publicului pe tot parcursul zilei. Sunt spaţii intermediare, intre exterior şi interiorul clădirii, transparente, din sticlă, la nivelul parcului, care vor pune in valoare atât substanţa istorică a Sălii Studio, cât şi parcul Civic.

Clădirea existentă va fi consolidată, zidăria de cărămida se va curăţa si va fi pusă în valoare prin iluminat arhitectural. Pe laturile lungi ale clădirii, zidăria originala va fi vizibila din exterior prin faţada de sticlă. Pentru a permite înălţimea corespunzătoare a sălii de teatru (8,85 m), şarpanta metalică originală va fi demontata.

Accesul publicului din zona de foaier se face pe scări şi o platforma metalică din care se accede sala de teatru şi în zona de grupuri sanitare destinate publicului, prin golurile din faţada clădirii existente (ferestrele originale) care se transformă în uşi.

Publicul poate accesa toate nivelele si prin intermediul unui lift, situat exact in fata intrării principale. Ascensorul este proiectat pentru a corespunde nevoilor persoanelor cu handicap, permiţând astfel accesul lor facil în sala de spectacol.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

11 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

11 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

12 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

13 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

13 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

16 ore ago