Opinii

Cele „cinci scenarii câştigătoare” ale PNL Nica pentru Primăria Timişoara, ca steagurile lui Pristanda: ba sunt, ba nu sunt

După mult timp, preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a  vorbit despre o problemă destul de arzătoare şi care suscită interes nu doar în mediul politic din Timişoara. Mă refer la potenţialii candidaţi ai PNL la scaunul de primar al Timişoarei. Şi… mai bine nu vorbea. Fiindcă, în loc să clarifice cât de cât problema, a zăpăcit-o şi mai mult. Astfel, el a vorbit de nu mai puţin  de „cinci scenarii care ne asigură câştigarea alegerilor în Timişoara”. Aşadar, o veste bună pentru simpatizanţii PNL: Primăria Timişoara este ca şi câştigată. Vestea proastă: încă nu se ştie cu cine, ba mai mult, situaţia pare să se fi complicat.

Sigur, liderul PNL dă senzaţia că e doar o formalitate ca din cinci variante câştigătoare să aleagă una. Dar cum arată această „formalitate” care, potrivit lui Nica, singura îi mai desparte pe liberali de o întoarcere triumfală în principalul birou de pe C D Loiga nr.1? Ar fi cinci potenţiali candidaţi, dintre care trei sunt membri PNL, ceilalţi doi fiind din afara partidului. Dintre cei trei membri, unul este dizident faţă de actuala conducere a PNL Timiş, cu care a şi dus un lung război în care nu s-a făcut economie de invective, de ambele părţi. Exact, e vorba de fostul primar Nicolae Robu.

Ceilalţi doi sunt viceprimarul Cosmin Tabără şi Sorin Supuran, acesta din urmă fiind unul dintre cei mai vechi membri ai PNL Timiş. De menţionat aici că Tabără şi Supuran s-au înscris în competiţia internă din PNL Timiş pentru desemnarea candidatutului, în timp ce Robu a refuzat clar prezenţa, pe care o consideră sub demnitatea lui. Şi aici ar fi o primă problemă pe marginea „formalităţii” lui Nica. În toamna anului trecut, el anunţa cu mare tam-tam această competiţie internă, la finalul căreia să fie desemnat candidatul. Tabără şi Supuran şi-au asumat oficial rolul de competitori, şi-au făcut temele, au făcut un program şi aşteaptă să treacă prin această întrecere internă. Robu le-a dat cu tifla lui Nica şi celorlalţi lideri ai filialei, dar totuşi este luat în calcul. Ceea ce înseamnă o reală ofensă la adresa lui Tabără şi Supuran.

Pe scurt, stabileşti un concurs şi regulile lui, pentru ca la final să fie declarat învingător unul care stă pe margine. Nu mai discut că acest „wild-card” este oferit unui „loser” care a fost spulberat la ultimele alegeri, fiind primar în funcţie, iar mai nou a scăpat pe arătura AUR-istă. Când să crezi în ce spune Nica? Atunci când anunţa competiţia şi faptul că doar dintre participanţi va fi ales candidatul sau când vrea să-i întindă lui Robu covorul roşu în faţă? Altfel, dacă în final va fi opţiunea Robu, cele două părţi vor explica bălăcărelile din trecut în maniera Gigi Becali: „M-am certat şi cu Mitică, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanţă, dar nu ne-am insultat.”?

Trecem de potenţialii candidaţi interni şi ajungem la cei doi din exterior. Nica nu a dat nume, dar potrivit tuturor datelor este vorba de managerul unui spital şi directorul unei societăţii aparţinând municipalităţii. Niciunul dintre cei doi nu şi-au dat acordul pentru a candida, dar Nica vrea să-i înscrie cu forţa într-un sondaj de opinie. Păi, dacă eşti aşa sigur că poţi câştiga cu ai tăi, de ce mai cauţi şi în afara partidului? Sigur, o altă ofensă la adresa disciplinaţilor Tabără şi Supuran.

Varianta cu cei doi ar sta în picioare mai degrabă într-o alianţă cu PSD, pe care Nica n-o exclude. Dar şi aici e o problemă. Ultima dată când a vorbit de o asemenea alianţă, în urmă cu o lună, omologul său PSD-ist, Alfred Simonis i-a dat cu flit: „Este o declaraţie absurdă a dlui Nica, fiindcă n-am avut nicio discuţie pe acest subiect. Declaraţia trădează însă spaimele dlui Nica.” Ei bine, aici deja sunt semne clare de disperare, la o uriaşă distanţă de siguranţa victoriei. Ameţeală şi confuzie. Iar cei cinci “învingători”, dintre care doi sunt în partid, unul pe lângă şi alţi doi afară, aduc mai degrabă cu steagurile lui Pristanda: ba sunt, ba s-au pierdut pe drum.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

14 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

14 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

15 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

16 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

16 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

19 ore ago