Opinii

Dacă spui că sunt ipocriţi, doar îi mângâi pe frunte. Sunt de-a dreptul nesimţiţi

După negocierile eşuate de duminică cu sindicaliştii din educaţie, geniul cazon Nicolae Ciucă s-a lamentat că greva dascălilor a venit într-un moment nepotrivit. Respectiv, exact când minţile luminate din PNL şi PSD sunt în pline negocieri pentru formarea unui nou guvern, a explicat cel a cărui singură virtute ce i-a adus funcţia de premier este aceea că e mai mediocru decât cel care l-a numit. Cum ar veni, profesorii şi-au găsit de făcut proteste taman când geniile din PSD şi PNL negociază la greu pentru binele ţării. Ce iresponsabili şi ingraţi! Declaraţia lui Ciucă a venit a doua zi după ce omologul său PSD-ist, Marcel Ciolacu, afirma că negocierile sunt întrerupte până la rezolvarea grevei profesorilor şi reforma pensiilor speciale.

Nu contează că greva era anunţată de mult, că a fost un mare miting de protest al dascălilor, dar escamotat de televiziunile plătite la greu de PSD şi PNL, prin prezentarea golăniilor celor din AUR în parlament. Cui i-a păsat? Ei negociază pentru ţară. Şi trebuie spus cum s-a ajuns la aceste negocieri invocate de urmaşul lui Moş Teacă.

Ca doi oameni de onoare ce sunt, un general şi un revoluţionar de Buzău au semnat la constituirea coaliţiei un protocol. Prin acest document, la jumătatea ciclului de guvernare se făcea celebra rotativă, care prevedea nu doar rocada premierilor, ci şi a unor ministere. Destul de straniu, la semnare acelui protocol, cei din PSD nu şi-au dat seama că Sorin Grindeanu va superperforma la Ministerul Transporturilor, minister care e trecut printre cele care revin PNL după rotativă. (Ori s-au gândit, dar aşa cum fac cu contractele umflate cu acte adiţionale, au zis că aşa vor face şi aici). Cert este că acum au realizat că Grindeanu a megaperformant, a umplut ţara de autostrăzi, drumuri expres, căi ferate, poduri, dar mai ales cu… contracte reziliate, aşa că PSD vrea să continue la acest minister. Sigur, nimeni nu a pus la socoteală că e vorba de cel mai bogat minister, aici e discuţie doar de performanţă şi competenţă.

PNL n-a spus aşa cum era normal “nu negociem nimic, hai să respectăm semnătura dată”, ci a fost dispus la târguieli. Oamenii ăştia, coloşi ai onoarei, nu doar că nu-şi respectă cuvântul, dar nici măcar semnătura dată. Aşa că PNL-iştii au fost de acord cu cedarea Transporturilor contra comasării alegerilor, dar PSD a zis pas. Apoi PNL a solicitat alt minister, punând ochii pe Dezvoltarea aflată la UDMR. Ca într-un desen animat, dulăul cel mare (PSD) fură un os de la un câine mai mic (PNL), care, supărat, merge şi fură un oscior de la căţel (UDMR). Maghiarii, supăraţi pe bună dreptate, se retrag de la nergocieri, se înţeleg între ei şi convin să revină la tocmeală. Dar nici acum nu-i sigur dacă nu ies de la guvernare. Ştiţi care a fost motivul fluturat când s-a format această coaliţie contra naturii şi a bunului simţ? Stabilitatea ţării. Stabilitate care poate fi aruncată acum în aer prin plecarea UDMR. (Sigur, chestia cu alungarea UDMR de la guvernare este gândită de unele capete fierbinţi din PNL şi PSD şi cu ochii pe ascensiunea AUR-ului.)

În timpul acstor negocieri au fost aruncate în public şi mai multe fumigene populiste, mai ales de către PSD. De exemplu că sunt foarte multe ministere. (E adevărat, e cel mai polulat guvern din Europa.) Dar cine a înfiinţat un minister inutil doar pentru a repera onoarea Gabrielei Firea, grav zdruncinată de pierderea Primăriei Capitalei? S-au mai plâns că sunt 200 de secretari de stat, record la nivel mondial! Adică aproape la fel de mulţi cât în toate ţările UE adunaţi la un loc. Secretari se stat care au la rândul lor o droaie de angajaţi. Nimeni nu vorbeşte încă de subsecretari de stat.

Dar cine a inventat acest număr absolut halucinast? Uniunea Europeană? Oculta? George Soros? Sau s-a întâmplat doar pentru a mulţumi clientela partidelelor şi, mai ales, filialele judeţene de partide? Fiindcă funcţiile în România nu se dă după competenţă, ci după performanţa electorală a filialelor judeţene. Ce, nu ştiaţi asta? Despre pensiile speciale ce să mai spui? Că exact cei care le-au inventat se plâng acum de ele? Că aceia care într-adevăr au vrut eliminarea lor, au fost eliminaţi şi de la guvernare? Că premierul ia pensie specială? L atoatea acesatea nu mai e vorba de ipocrizie, doar dacă vrei să foloseşti un eufemism. Aici nesimţirea e cât Everestul şi mai mult decât atât.

Cât despre calitatea membrilor guvernului, vorba lui Vasile Blaga, ospătarii şi şoferii liderilor de altătadă, rămâne cum a stabilit nemuritorul Păstorel: “Caligula imperator/A făcut din cal senator!/ Domnul Ciucă, mai sinistru,/A făcut din bou – ministru!”. Uitaţi-vă doar la Petre Daea, adevărata mascotă a acestui guvern, şi spuneţi că nu e aşa!

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

O oră ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

O oră ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

2 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

2 ore ago

Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită

UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă…

2 ore ago

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

4 ore ago