Politica

“Patriotul” Nicolae Robu nu ştie nici măcar care e Ziua Independenţei României

Fostul primar al Timişoarei Nicolae Robu se plânge, într-o postare patriotardă, că aniversarea, pe 9 mai, a Zilei Europei, pune în umbră alte două sărbători, dintre care una e Ziua Independenţei României. Această din urmă zi se sărbătoreşte pe 10 mai, existând o lege în acest sens. Mai mult, şi în perioada Monarhiei, Ziua Independenţei se sărbătoarea pe 10 mai, comuniştii mutând-o pe 9 mai.

 Într-un nou avânt patriotard şi suveranist, fostul primar Niocoale Robu face o gafă colosală, ne neiertat mai ales pentru unul care spune că e patriot şi anticommunist.

“𝐓𝐑𝐀̆𝐈𝐌 𝐕𝐑𝐄𝐌𝐔𝐑𝐈 𝐈̂𝐍 𝐂𝐀𝐑𝐄 𝐂𝐄𝐈 𝐂𝐄 𝐕𝐎𝐑 𝐑𝐄𝐒𝐄𝐓𝐀𝐑𝐄𝐀 𝐔𝐌𝐀𝐍𝐈𝐓𝐀̆𝐓̦𝐈𝐈 𝐕𝐎𝐑 𝐒𝐀̆ 𝐍𝐄 𝐈𝐀 𝐏𝐀̂𝐍𝐀̆ 𝐒̦𝐈 𝐒𝐀̆𝐑𝐁𝐀̆𝐓𝐎𝐑𝐈𝐋𝐄 𝐏𝐋𝐀̆𝐓𝐈𝐓𝐄 𝐂𝐔 𝐒𝐀̂𝐍𝐆𝐄 𝐃𝐄 𝐍𝐄𝐀𝐌𝐔𝐋 𝐍𝐎𝐒𝐓𝐑𝐔!”, îşi începe Robu, în  stilu-i caracteristic postarea cu miros conspiraţionist.

Apoi, în câteva rânduri, arată că el este un susţinător al Uniunii Europene, pentru a ajunge acolo unde îl doare.

Din păcate, bucuria omagierii aniversare a Uniunii Europei îmi e umbrită mie și, sunt convins, altor milioane de români, de ignorarea dirijată de cercuri care n-au nimic în comun cu spiritul Uniunii Europei, a celorlalte două semnificații ale zilei de 9 Mai, semnificații plătite cu sânge, cu mult sânge, de poporul român!

N-avem voie să uităm că 9 Mai este și Ziua Independenței de Stat a României, dobândită în urma unui crâncen război, câștigat cu atâtea și atâtea jertfe de vieți de români, eroi ai neamului! Omagiu și veșnică recunoștință lor, tuturor, precum și camarazilor lor de luptă, mai norocoși, supraviețuitori războiului și conducătorilor de la acea vreme ai țării!

N-avem voie să uităm, deopotrivă, că 9 Mai este și Ziua Victoriei împotriva Germaniei Naziste și aliaților săi, victorie la care poporul român și-a adus un important aport, iarăși cu atâtea și atâtea jertfe de vieți ale fiilor săi! Omagiu și veșnică recunoștință și lor, tuturor, precum și camarazilor lor de luptă, mai norocoși, supraviețuitori războiului și conducătorilor de la acea vreme ai țării!

A vorbi, la 9 Mai, numai de Ziua Europei, este o impietate! Rușine celor ce se dedau la ea și, în mod ticălos, încearcă să facă uitate celelalte două semnificații ale acestei date!”, a mai scris Robu.

Dincolop de scenariul conspraţioanist (“ignorarea dirijată de cercuri”), Robu se află într-o imensă eroare.

Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită, începând din anul 2022, la data de 10 mai. Legea privind sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României a fost adoptată de Parlamentul României la data de 8 iulie 2021. Conform art.1, aceasta este o zi de sărbătoare națională, lucrătoare. Tot pe 10 mai se sărbătoarea şi în perioada Monarhiei.

Cum a fost? La 9 mai 1877, România și-a declarat independența, prin citirea Declarației de Independență în Parlamentul României de către ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu. Iar pe data de 10 mai, la exact 11 ani de când fusese numit domnitor, Carol I semnează Declarația de Independență, această zi fiind considerată, pe lângă Ziua Regelui, şi Ziua Independenţei. Comuniştii au mutat-o însă pe 9 mai, ca să nu se amintească de Ziua Regelui, lucru îndreptat prin legea din 2021.

Cât despre Ziua Victoriei, aceasta doar în URSS şi fostele state comuniste se sărbătorea pe 9 mai. Statele occidentale o sărbătoresc pe 8 mai, atunci când s-a semnat capitularea Germaniei.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

3 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

5 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

6 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

7 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

7 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

9 ore ago